Κοσμος

Mπάιντεν: Τι λέει ο ιστορικός που προέβλεψε σωστά τις τελευταίες πέντε εκλογές

Ακόμα δεν έχει κάνει την τελική του πρόβλεψη

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Τζο Mπάιντεν: Τι λέει ο ιστορικός που προέβλεψε τα 9 από τα 10 τελευταία εκλογικά αποτελέσματα 

Ο Άλαν Λίχτμαν, ο ιστορικός που έχει προβλέψει σωστά τα αποτελέσματα εννέα από τις δέκα πιο πρόσφατες προεδρικές εκλογές, υποστήριξε το Σάββατο ότι η αντικατάσταση του προέδρου Tζο Μπάιντεν θα μπορούσε να κοστίσει στους Δημοκρατικούς τις εκλογές του 2024.

Ο Λίχτμαν, καθηγητής στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο στάθηκε κατά των φωνών που καλούν τον Μπάιντεν να αποχωρήσει από την προεδρική κούρσα μετά την καταστροφική του εμφάνιση στο ντιμπέιτ την περασμένη εβδομάδα απέναντι στον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Η κομβική στιγμή έφερε νέα ερωτήματα σχετικά με την ηλικία και την ικανότητα του Μπάιντεν να υπηρετήσει μια δεύτερη θητεία.

«Είναι ένα τεράστιο λάθος. Δεν είναι γιατροί. Δεν ξέρουν αν ο Μπάιντεν είναι σωματικά ικανός να φέρει εις πέρας μια δεύτερη θητεία ή όχι», δήλωσε ο Λίχτμαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο CNN σχετικά με τις εκκλήσεις για αντικατάσταση του Μπάιντεν. «Όλα αυτά είναι παράτολμες ανοησίες».

Οι επιδόσεις στο ντιμπέιτ, ωστόσο, δεν είναι ένας από τους παράγοντες που καθορίζουν το αποτέλεσμα των εκλογών, υποστήριξε. Ο Λίχτμαν επεσήμανε ιστορικά παραδείγματα, όπως οι εκλογές του 1984, στις οποίες ο πρώην πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν σάρωσε 49 πολιτείες παρά τις κακές επιδόσεις στο ντιμπέιτ και τις ανησυχίες για την ηλικία του.

«Οι επιδόσεις στο ντιμπέιτ μπορούν να ξεπεραστούν», είπε. «Με το πρώτο σημάδι αντιξοότητας οι ασπόνδυλοι Δημοκρατικοί θέλουν να πετάξουν κάτω από το λεωφορείο, τον ίδιο τους τον εν ενεργεία πρόεδρο. Θεέ μου».

Λίχτμαν: Πως κάνει τις προβλέψεις του για τις αμερικανικές εκλογές

Ο Λιχτμαν έχει προβλέψει σωστά το αποτέλεσμα σχεδόν όλων των εκλογών τον τελευταίο μισό αιώνα, εκτός από την κούρσα του 2000, χρησιμοποιώντας μια σειρά από 13 ιστορικούς παράγοντες ή «κλειδιά».

Το σύστημα περιλαμβάνει τέσσερις παράγοντες που βασίζονται στην πολιτική, επτά στις επιδόσεις και δύο στην προσωπικότητα των υποψηφίων. Ο Λίχτμαν δήλωσε ότι το κυβερνών κόμμα θα πρέπει να χάσει έξι από αυτούς τους παράγοντες ή «κλειδιά» για να χάσει τον Λευκό Οίκο. Τα κλειδιά κυμαίνονται από το αν ο υποψήφιος είναι εν ενεργεία πρόεδρος μέχρι την κατάσταση της οικονομίας και την παρουσία υποψηφίων του τρίτου κόμματος. Ο Λίχτμαν δεν έχει κάνει την τελική του πρόβλεψη για το ποιος θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του 2024.