Κοσμος

Πώς σχολιάζει ο διεθνής Τύπος τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία

Πρώτο θέμα στα διεθνή μέσα το 33% του Εθνικού Συναγερμού της Μαρί Λεπέν (RN)

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πώς σχολιάζει ο γαλλικός και διεθνής Τύπος τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία
Πώς σχολιάζει ο γαλλικός και διεθνής Τύπος τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία © EPA/LAURENT GILLIERON

Εκλογές Γαλλία: Πώς τις σχολιάζει ο γαλλικός και διεθνής Τύπος - Πρώτο θέμα στα διεθνή μέσα το 33% του Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν (RN) 

Το γαλλικό ακροδεξιό κόμμα και οι σύμμαχοί του έλαβαν το 33% των ψήφων στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία.

Ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρί Λεπέν (RN) αναδείχτηκε πρώτο κόμμα στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, λαμβάνοντας το 33% των ψήφων στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο ήρθε δεύτερο με 28%, ενώ ο κεντρώος συνασπισμός του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έλαβε το 20% των ψήφων.

Σε δήλωσή του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε πως απέναντι στον Εθνικό Συναγερμό έφτασε η ώρα για έναν ευρύ συνασπισμό με ξεκάθαρη δημοκρατική κατεύθυνση στο δεύτερο γύρο.

French election results:  winners and losers in Paris

Εκλογές στη Γαλλία: Στον 2ο γύρο προκρίνονται οι δύο πρώτοι του 1ου γύρου

Οι εκλογικές περιφέρειες στις οποίες προκρίνονται τρεις υποψήφιοι θα είναι ανάμεσα στις 285 και τις 315 από την συνολικά 577 μονοεδρικές περιφέρειες.

Σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα της Γαλλίας στο δεύτερο γύρο προκρίνονται οι δύο πρώτοι του πρώτου γύρου, καθώς και οι υποψήφιοι που συγκέντρωσαν πάνω από το 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Εκλογές στη Γαλλία: Πώς σχολιάζουν το αποτέλεσμα τα μέσα της χώρας

Πρώτο θέμα στη Γαλλία την Δευτέρα είναι πρώτη επικράτηση της ακροδεξιάς και του Εθνικού Συναγερμού. Η Figaro γράφει: «Η μάχη είναι σε εξέλιξη μεταξύ Μπαρντελά και Μελανσόν», ενώ στο editorial της εφημερίδας υπάρχει εκτενές άρθρο με τίτλο «Γαλλική τραγωδία».

Η Liberation κάνει λόγο για αποτέλεσμα «σοκ» ενώ η Le Monde κάνει λόγο για «διχασμό στο στρατόπεδο του Εμμανουέλ Μακρόν.

«Η ακροδεξιά στο κατώφλι της εξουσίας» γράφει η Aujourd’hui, ενώ η Parisien σχολιάζει το «μπούμερανγκ» στον Μακρόν, αναφορικά με την πρωτοβουλία του να διαλύσει την εθνοσυνέλευση και να πάει στις πρόωρες εκλογές.

Εκλογές στη Γαλλία: Πώς σχολιάζουν το αποτέλεσμα τα διεθνή μέσα

Η Γαλλία βρίσκεται στα πρόθυρα της ακροδεξιάς ηγεσίας για πρώτη φορά από τότε που το καθεστώς του Βισύ συνεργάστηκε με τη ναζιστική Γερμανία, σχολιάζουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

«Η γαλλική δεξιά ταπεινώνει τον Μακρόν» είναι ο τίτλος των Times ενώ το Sky News αναφέρει πως το αποτέλεσμα είναι σχεδόν διπλάσιο από το 18% που πέτυχε το κόμμα της Λεπέν στις εκλογές του 2022 και το καθιστά ικανό να γίνει το μεγαλύτερο κόμμα στην Κάτω Βουλή της Γαλλίας.

To BBC αναφέρεται στην συμμετοχή στις εκλογές που ανήλθε στο 65,5%, η υψηλότερη από τις κοινοβουλευτικές εκλογές του 1997 ενώ ο Guardian έχει ως δεύτερο θέμα τις εκλόγες στη Γαλλία με τίτλο «Η ακροδεξιά παίρνει προβάδισμα».

«Ο Μακρόν τελείωσε», γράφει το Politico που αναζητά… αντίπαλο για τη Λεπέν.

Η WSJ αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της πως η ακροδεξία κερδίζει τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών ενώ το Reuters κάνει λόγο για ιστορική νίκη της Λεπέν.

Μαρίν Λεπέν: «Η δημοκρατία μίλησε, οι πολίτες θέλουν να αλλάξουν σελίδα»

Μιλώντας σε υποστηρικτές αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των εκτιμήσεων αποτελέσματος του α' γύρου των γαλλικών εκλογών, η Μαρίν Λεπέν τόνισε ότι η δημοκρατία μίλησε και είπε ότι οι πολίτες έδειξαν ότι θέλουν να γυρίσουν σελίδα.

Το «στρατόπεδο Μακρόν [...] πρακτικά αφανίστηκε», δήλωσε πανηγυρικά η Μαρίν Λεπέν ηγέτιδα του ακροδεξικού κόμματος Εθνικός Συναγερμός RN, που κέρδισε την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, σε μεγάλη απόσταση από το στρατόπεδο του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Η νικήτρια του α' γύρου Μαρίν Λεπέν έδωσε το σύνθημα εν όψει της δεύτερης και καθοριστικής αναμέτρησης στις 7 Ιουλίου: «Υπάρχει ανάγκη για απόλυτη πλειοψηφία για να μπορέσει ο Ζορντάν Μπαρντελά να γίνει πρωθυπουργός».

Οι Γάλλοι έδειξαν «την επιθυμία τους να γυρίσουν σελίδα σε επτά χρόνια περιφρονητικής και διαβρωτικής εξουσίας» του αρχηγού του κράτους Μακρόν, τόνισε η Λεπέν, που εκλέχθηκε από τον πρώτο γύρο στη εκλογική της περιφέρεια.

Αφενός κάλεσε τους υποστηρικτές της να κινητοποιηθούν εν όψει της επόμενης Κυριακής, αφετέρου ζήτησε στήριξη από τους ψηφοφόρους των κομμάτων που έμειναν εκτός β' γύρου, δηλαδή του Μακρόν.

Υποστήριξε, δε, ότι «κανένας Γάλλος δεν θα χάσει δικαιώματα» -μια αναφορά που στοχεύει στο να καθησυχάσει εκείνους που φοβούνται τις επιπτώσεις που θα έχει μια ακροδεξιά διακυβέρνηση στη Γαλλία.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.