Κοσμος

Εκλογές στη Γαλλία: Επίσημα ο ακροδεξιός συνασπισμός κέρδισε τον πρώτο γύρο με 33%

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Εκλογές Γαλλία: Ο ακροδεξιός συνασπισμός κέρδισε τον πρώτο γύρο - Η επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών

Επίσημη ανακοίνωση για τις εκλογές στη Γαλλία εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, κάνοντας γνωστό ότι το ακροδεξιό γαλλικό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) και οι σύμμαχοί του έλαβαν το 33% των ψήφων στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών. 

Το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο ήρθε δεύτερο με 28% στις γαλλικές εκλογές, ενώ ο κεντρώος συνασπισμός του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έλαβε το 20% των ψήφων.

 Εκλογές Γαλλία: Οι πρώτες αντιδράσεις για το αποτέλεσμα του α' γύρου 

Οι Γάλλοι «έδωσαν την τελική ετυμηγορία» στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, δήλωσε ο Ζορντάν Μπαρντελά, ηγέτης της ακροδεξιάς, του οποίου το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) κατέγραψε νίκη με μεγάλη διαφορά. Ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών στις 7 Ιουλίου θα είναι «ένας από τους πιο καθοριστικούς σε ολόκληρη την ιστορία της Πέμπτης Δημοκρατίας», που ιδρύθηκε το 1958, υποστήριξε ο Μπαρντελά, διαβεβαιώνοντας ότι θέλει να είναι «ο πρωθυπουργός όλων Γάλλων», ένας «πρωθυπουργός συνύπαρξης, που θα σέβεται το Σύνταγμα» αλλά θα είναι «αδιάλλακτος».

Ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, στην οποία η πλειοψηφία του στρατοπέδου του Γάλλου προέδρου, έγινε τρίτη πολιτική δύναμη, αποτελεί μια «βαριά και αδιαμφισβήτητη ήττα» για τον αρχηγό του κράτους Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ο ηγέτης της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λυκ Μελανσόν. «Σύμφωνα με τις αρχές μας και τις σταθερές μας θέσεις σε όλες τις προηγούμενες εκλογές, (...) στο σενάριο όπου (σ.σ. η ακροδεξιά, Εθνικός Συναγερμός) αναδεικνυόταν πρώτη δύναμη, ενώ εμείς θα βρισκόμασταν μόλις στην τρίτη θέση, θα αποσύρουμε την υποψηφιότητά μας», δήλωσε ο Μελανσόν. «Έχουμε επτά ημέρες για να σώσουμε τη Γαλλία από μια καταστροφή», δήλωσε ο αριστερός ευρωβουλευτής Ραφαέλ Γκλυκσμάν.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας και επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας για λογαριασμό της προσκείμενης στον πρόεδρο Μακρόν παράταξης, Γκαμπριέλ Ατάλ, δήλωσε ότι οι υποψήφιοι της παράταξης που ήρθαν τρίτοι και «η διατήρηση των οποίων θα είχε ως αποτέλεσμα την εκλογή βουλευτή του Εθνικού Συναγερμού» θα πρέπει να αποσυρθούν και να υποστηρίξουν «έναν άλλον υποψήφιο που υπερασπίζεται τις αξίες της Δημοκρατίας». «Απόψε δεν είναι μια βραδιά σαν τις άλλες. Το μάθημα αυτής της βραδιάς είναι ότι η ακροδεξιά είναι προ των πυλών της εξουσίας» είπε ο Ατάλ τονίζοντας ότι ο στόχος είναι να μην έχει η ακροδεξιά την απόλυτη πλειοψηφία στο δεύτερο γύρο και να αποφευχθεί η καταστροφή της χώρας. «Το λέω με τη δύναμη που απαιτεί η στιγμή σε κάθε ψηφοφόρο μας. Ούτε μια ψήφος δεν πρέπει να πάει στον Έθνικο Συναγερμό. Η Γαλλία αξίζει να μην διστάζουμε να κάνουμε τα πάντα για να μην συμβούν τα χειρότερα» είπε ο Ατάλ.

Διαβάστε επίσης → Η γαλλική ακροδεξιά άλλοτε και τώρα