Κοσμος

Ρεπουμπλικάνοι: Δεν ζητούν καταψήφιση της ακροδεξιάς στον β' γύρο των γαλλικών εκλογών

Το κόμμα συγκέντρωσε περίπου 10% των ψήφων

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Οι Ρεπουμπλικάνοι δεν ζητούν καταψήφιση της ακροδεξιάς στον β' γύρο των γαλλικών εκλογών

Οι Ρεπουμπλικάνοι (LR), το συντηρητικό κόμμα της Γαλλίας, που φαίνεται να συγκεντρώνει το 10% των ψήφων στον α' γύρο των γαλλικών εκλογών, δεν ζήτησε από τους ψηφοφόρους να καταψηφίσουν το κόμμα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν την επόμενη Κυριακή.

Η Μαρίν Λεπέν κέρδισε την πρώτη θέση με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο και τον τρίτο (την Αριστερή Συμμαχία και το κόμμα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν) αλλά δεν κατέκτησε την απολυτη πλειοψηφία. Έτσι, η μάχη του β' γύρου στις 7 Ιουλίου αναδεικνύεται σε μια πολύ κρίσιμη αναμέτρηση και ήδη όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν δώσει κατευθυντήρια γραμμή προς τους υποστηρικτές τους. Κάτι που οι Ρεπομπλικάνοι αρνούνται.

Σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα της Γαλλίας στο δεύτερο γύρο προκρίνονται οι δύο πρώτοι του πρώτου γύρου, καθώς και οι υποψήφιοι που συγκέντρωσαν πάνω από το 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Το συντηρητικό κόμμα της Γαλλίας με ηγέτη τον Ερίκ Σιοτί αναμένεται να συγκεντρώσει περίπου το 10% των ψήφων στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, αρνήθηκε να καλέσει τους ψηφοφόρους του να καταψηφίσουν το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

«Όπου δεν έχουμε υποψηφίους στον δεύτερο γύρο, δεδομένου ότι οι ψηφοφόροι είναι ελεύθεροι να επιλέξουν, δεν δίνουμε κατευθύνσεις και αφήνουμε τους Γάλλους να εκφραστούν κατά συνείδηση», ανέφερε το LR σε δελτίο τύπου.

«Ο κίνδυνος που απειλεί τη χώρα μας σήμερα είναι η άκρα αριστερά», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του LR, Φρανσουά Ξαβιέ Μπελαμί.