Κοσμος

Ζορντάν Μπαρντελά: «Ελπίζω να γίνω ο πρωθυπουργός όλων των Γάλλων»

Ο ηγέτης του Εθνικού Συναγερμού κέρδισε άνετο προβάδισμα στις Γαλλικές εκλογές

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο ηγέτης του Εθνικού Συναγερμού Ζορντάν Μπαρντελά κέρδισε άνετο προβάδισμα στις Γαλλικές εκλογές

Οι Γάλλοι «έδωσαν την τελική ετυμηγορία» στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, δήλωσε ο Ζορντάν Μπαρντελά, ηγέτης της ακροδεξιάς, του οποίου το κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) κατέγραψε νίκη με μεγάλη διαφορά.

Ζορντάν Μπαρντελά: «Ο πρωθυπουργός της καθημερινής ζωής»

Ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών στις 7 Ιουλίου θα είναι «ένας από τους πιο καθοριστικούς σε ολόκληρη την ιστορία της Πέμπτης Δημοκρατίας», που ιδρύθηκε το 1958, υποστήριξε ο Μπαρντελά, διαβεβαιώνοντας ότι θέλει να είναι «ο πρωθυπουργός όλων των Γάλλων», ένας «πρωθυπουργός συνύπαρξης, που θα σέβεται το Σύνταγμα» αλλά θα είναι «αδιάλλακτος».

Ο ηγέτης του Εθνικού Συναγερμού, Ζορντάν Μπαρντελά, δήλωσε την Κυριακή ότι ελπίζει να γίνει «ο πρωθυπουργός της καθημερινής ζωής» αφού τα πρώτα αποτελέσματα έδειξαν ότι το κόμμα του κέρδισε ένα άνετο προβάδισμα στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία. Ο Μπαρντέλα προειδοποιεί για το «επικίνδυνο» αριστερό μπλοκ και σχεδόν αγνοεί το στρατόπεδο του Μακρόν.

«Ήρθε η ώρα να δώσουμε εξουσία σε ηγέτες που σας καταλαβαίνουν»

Σε μια ομιλία του μετά τον πρώτο γύρο των αρχικών προβλέψεων των εκλογών, δεν μπήκε στον κόπο να επικρίνει το στρατόπεδο του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, το οποίο δεν θεωρεί πλέον απειλή.

«Το προεδρικό στρατόπεδο, που αποκηρύχθηκε και πάλι σε μεγάλο βαθμό σήμερα, δεν είναι πλέον σε θέση να κερδίσει», είπε στους δημοσιογράφους.

Ο Μπαρντέλα είπε ότι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο θα είναι «ένας υπαρξιακός κίνδυνος για το έθνος μας» και το κατηγόρησε ότι θέλει να αφοπλίσει την αστυνομία, να ανοίξει τα γαλλικά σύνορα στους μετανάστες και να καταργήσει τα ηθικά όρια».

Ο Μπαρντέλα υποσχέθηκε ότι θα «σεβαστεί» τις εξουσίες του Γάλλου προέδρου εάν γίνει πρωθυπουργός, αλλά τόνισε επίσης ότι θα είναι «αδιάλλακτος» όσον αφορά την εφαρμογή των προτεραιοτήτων του κόμματός του.

«Ήρθε η ώρα να δώσουμε εξουσία σε ηγέτες που σας καταλαβαίνουν, που νοιάζονται για εσάς», είπε.