Κοσμος

Μακρόν: Καλεί σε «μεγάλο συνασπισμό» ενάντια στη Λεπέν

Το κόμμα του Γάλλου προέδρου δεν αναμένεται να εξασφαλίσει πάνω από 100 βουλευτές στον 2ο γύρο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ήττα για τον Εμανουέλ Μακρόν
Ήττα για τον Εμανουέλ Μακρόν ©OLIVIER MATTHYS/ EPA

Εμανουέλ Μακρόν: ο συνασπισμός του έρχεται τρίτος - Καλεί σε «μεγάλο συνασπισμό» ενάντια στη Λεπέν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε σήμερα σε έναν «μεγάλο συνασπισμό Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων» στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία ενάντια στο ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN), το οποίο προηγείται στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

Το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν αναδείχθηκε τρίτο εν όψει της κρίσιμης αναμέτρησης της επόμενης Κυριακής (7/6).

«Η υψηλή συμμετοχή στον πρώτο γύρο (...) αποδεικνύει τη σημασία αυτών των εκλογών για όλους τους συμπατριώτες μας και την επιθυμία να ξεκαθαρίσει η πολιτική κατάσταση», ανέφερε ο Μακρόν.

«Αντιμέτωπη με τον Εθνικό Συναγερμό, ήρθε η ώρα για έναν μεγάλο, ξεκάθαρο συνασπισμό Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών στον δεύτερο γύρο», πρόσθεσε.

Το κόμμα της Μαρίν Λεπέν με 34,2% καταλαμβάνει την πρώτη θέση. Στην δεύτερη θέση έρχεται το νέο Λαϊκό Μέτωπο της αριστεράς με 29,1%, και στην τρίτη θέση η παράταξη του προέδρου Μακρόν με 21,5 %.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν - Λυκ Μελανσόν ανακοίνωσε ότι εν όψει του β΄γύρου των γαλλικών εκλογών θα αποσύρει τους υποψηφίους του που βρέθηκαν στην τρίτη θέση -κάτι που δεν έκανε ο Μακρόν, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα της Γαλλίας στο δεύτερο γύρο προκρίνονται οι δύο πρώτοι του πρώτου γύρου, καθώς και οι υποψήφιοι που συγκέντρωσαν πάνω από το 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.