- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Σαν σήμερα, αναπτύσσονται οι πρώτες κλήσεις έκτακτης ανάγκης
Πώς προήλθαν οι τριψήφιοι αριθμοί έκτακτης ανάγκης
Σαν σήμερα 30 Ιουνίου: Αναπτύσσονται οι κλήσεις έκτακτης ανάγκης - Πώς προήλθαν οι τριψήφιοι αριθμοί έκτακτης ανάγκης
Το 2024 συμπληρώνονται 87 χρόνια από τη δημιουργία των αριθμών έκτακτης ανάγκης για έκκληση βοήθειας. Στο Λονδίνο σαν σήμερα το 1937 αναπτύσσεται για πρώτη φορά ένα σύστημα κλήσεων που υποδεικνύει στον τηλεφωνητή ότι η κλήση τυγχάνει άμεσης προσοχής.
Ο αριθμός έκτακτης ανάγκης διαφέρει από χώρα σε χώρα. Είναι συνήθως ένας τριψήφιος αριθμός, ώστε να μπορεί να απομνημονεύεται εύκολα και να καλείται γρήγορα. Ορισμένες χώρες έχουν διαφορετικό αριθμό έκτακτης ανάγκης για κάθε μία από τις διάφορες υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και συχνά διαφέρουν μόνο ως προς το τελευταίο ψηφίο.
Σε πολλές χώρες, η κλήση είτε του 112 (που χρησιμοποιείται στην Ευρώπη και σε μέρη της Ασίας, της Αφρικής και της Νότιας Αμερικής) είτε του 911 (που χρησιμοποιείται κυρίως στην Αμερική) συνδέει τους καλούντες με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.
Πώς προέκυψε η ανάγκη των αριθμών έκτακτης ανάγκης σαν σήμερα
Το πρώτο σύστημα αριθμών έκτακτης ανάγκης που αναπτύχθηκε οπουδήποτε στον κόσμο ήταν στο Λονδίνο στις 30 Ιουνίου 1937 με τον αριθμό 999, ο οποίος αργότερα επεκτάθηκε για να καλύψει ολόκληρη τη χώρα. Όταν πληκτρολογήθηκε το 999, ακούστηκε ένας ήχος και αναβόσβησε ένα κόκκινο φως στο κέντρο για να προσελκύσει την προσοχή του τηλεφωνητή.
Αφορμή υπήρξε ο θάνατος πέντε γυναικών σε πυρκαγιά στην οδό Wimpole. Ένας γείτονας είχε προσπαθήσει να επικοινωνήσει με την πυροσβεστική χρησιμοποιώντας το ψηφίο 0, όπως συνηθιζόταν τότε, αλλά ο τηλεφωνητής κρατούσε στην ουρά για περισσότερη ώρα.
Η καθυστερημένη ανταπόκριση μετά το τηλεφώνημα του γείτονα θεωρήθηκε ως η κύρια αιτία θανάτου των πέντε γυναικών και προκάλεσε κυβερνητική έρευνα για το θέμα.
Μια εβδομάδα αργότερα στις 7 Ιουλίου 1937, ο Τύπος ανέφερε την πρώτη σύλληψη μετά από κλήση στο 999. Στην αρχή από τις 1.336 κλήσεις που έγιναν, οι 91 ήταν φάρσες. Πάρα το ξεκίνημα λόγω της τεχνολογίας της εποχής η κατάσταση δεν ήταν απλή. Τα άτομα που απαντούσαν στις κλήσεις στο κέντρο και στη συνέχεια τις μετέφεραν στην κατάλληλη υπηρεσία έκτακτης ανάγκης.
Εν συνεχεία, η ανάπτυξη των κινητών τηλεφώνων ειδικότερα οδήγησε σε δραματική αύξηση του αριθμού των κλήσεων.
Η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών καθόρισε επίσημα δύο τυποποιημένους τηλεφωνικούς αριθμούς έκτακτης ανάγκης για να χρησιμοποιούν οι χώρες Το AP αναφέρει ότι τα κράτη μέλη συμφώνησαν ότι είτε το 911 είτε το 112 θα πρέπει να οριστούν ως τηλεφωνικοί αριθμοί έκτακτης ανάγκης - το 911 χρησιμοποιείται σήμερα στη Βόρεια Αμερική, ενώ το 112 είναι πρότυπο σε όλη την ΕΕ και σε πολλές άλλες χώρες παγκοσμίως.
Πώς καθιερώθηκε ο αριθμός 999 στο Ηνωμένο Βασίλειο
Ο αριθμός έκτακτης ανάγκης 999 κατέχει τον τίτλο της παλαιότερης αυτόματης τηλεφωνικής υπηρεσίας για έκτακτες ανάγκες παγκοσμίως.
Σε λιγότερο από ένα χρόνο, ο αριθμός έκτακτης ανάγκης 999 εφαρμόστηκε στη Γλασκώβη, αλλά η χρήση του καθυστέρησε λόγω του συνεχιζόμενου Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου το 1945, το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης 999 συνεχίστηκε και αργότερα εφαρμόστηκε στο Μπέρμιγχαμ, το Λίβερπουλ, το Μάντσεστερ, το Μπρίστολ και το Νιούκαστλ το 1946.
Η αυτοματοποίηση όλων των βρετανικών τηλεφωνικών κέντρων το 1976 σήμαινε ότι το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης 999 μπορούσε να εφαρμοστεί σε εθνικό επίπεδο. Αργότερα, το 1986, ο αριθμός έκτακτης ανάγκης 999 εισήχθη για όλα τα κινητά τηλέφωνα.
Από τότε που εφαρμόστηκε σε εθνικό επίπεδο, το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης 999 γνώρισε πολλές εξελίξεις και σήμερα πραγματοποιούνται πάνω από 33 εκατομμύρια κλήσεις έκτακτης ανάγκης 999 κάθε χρόνο.
Πώς καθιερώθηκε ο αριθμός 911 στις Ηνωμένες Πολιτείες
Ο αριθμός έκτακτης ανάγκης 911 δημιουργήθηκε μετά από σύσταση της Εθνικής Ένωσης Αρχηγών Πυροσβεστικών Υπηρεσιών το 1957. Η οργάνωση συνέστησε στην κυβέρνηση ότι υπήρχε ανάγκη να υπάρχει ένας κοινός εθνικός αριθμός έκτακτης ανάγκης, τον οποίο οι πολίτες θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν κάθε φορά που θα αντιμετώπιζαν πυρκαγιές.
Το 1967 πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών (FCC) και της American Telephone and Telegraph Company (AT&T). Σκοπός της συνάντησης ήταν η ανάπτυξη ενός μοναδικού και καθολικού αριθμού που θα χρησιμοποιούνταν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Μέχρι τότε, η AT&T θεωρούνταν εθνικό μονοπώλιο όσον αφορά τις τηλεφωνικές υπηρεσίες και ήταν σωστό να καταλήξει στον καθολικό αριθμό έκτακτης ανάγκης.
Μετά τη συνάντηση, ο κωδικός 911 επιλέχθηκε ως ο καθολικός αριθμός έκτακτης ανάγκης. Ο αριθμός ήταν μοναδικός, ώστε να μην μπορεί να κληθεί κατά λάθος σε σύγκριση με άλλους αριθμούς έκτακτης ανάγκης που χρησιμοποιούνταν εκείνη την εποχή, όπως το 999 και το 111 στο Ηνωμένο Βασίλειο.
112 - Ευρωπαϊκός αριθμός κλήσης έκτακτης ανάγκης
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είναι ο αρμόδιος φορέας για την υλοποίηση και λειτουργία της Υπηρεσίας Επικοινωνιών Έκτακτης Ανάγκης «112» (PSAP 112- Public Safety Answering Point 112) στην Ελλάδα, η οποία δέχεται και εξυπηρετεί κλήσεις προς τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.
Η Υπηρεσία Επικοινωνιών Έκτακτης Ανάγκης «112» λειτουργεί από το 1999 παράλληλα με τις λοιπές εθνικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, σε 24ωρη βάση σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Όλες οι κλήσεις προς τον αριθμό «112» (από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο) δρομολογούνται προς την Υπηρεσία Επικοινωνιών Έκτακτης Ανάγκης «112» που αποτελεί το Κέντρο Λήψης Κλήσεων Έκτακτης Ανάγκης “112” με πανελλαδική κάλυψη με ανάδοχο τον ΟΤΕ Α.Ε.
Επίσης οι πολίτες μπορούν να ειδοποιήσουν στο 112 με εναλλακτικούς τρόπους:
Στέλνοντας γραπτό μήνυμα SMS στον αριθμό 112.
Στέλνοντας μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) στη διεύθυνση: contact@112.gov.gr.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πού βασίζεται ο σχεδιασμός του πυραύλου και το ενδεχόμενο μεταφοράς πυρηνικών
Η επίθεση καταγράφηκε από κάμερα
Σαν σήμερα πριν 38 χρόνια ο «Iron Mike» έγινε ο νεότερος πρωταθλητής βαρέων βαρών στην ιστορία
Ήταν μέλος της ομάδας της υπεράσπισης του στη δίκη του στην αμερικανική Γερουσία το 2020
α δύο τρίτα των Βρετανών υποστηρίζουν το σχέδιο
Με φόντο τις εξελίξεις στην Ουκρανία
Ακυρώσεις δρομολογίων και προβλήματα στα αεροδρόμια
Πού βρίσκονται οι συζητήσεις - Τι δηλώνει το Βρετανικό Μουσείο
Το όνομα του είχε προκαλέσει αντιδράσεις στους Ρεπουμπλικανούς
Διάγγελμα του με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις
Φανατισμένος οπαδός του παιχνιδιού ο μελλοντικός υπουργός των ΗΠΑ
Η κηδεία της μητέρας του είχε στοιχίσει 162 εκατ. λίρες
O βετεράνος του Παγκοσμίου Πολέμου έγινε γνωστός κατά την πρώτη καραντίνα
Tι αναφέρει για την Ουκρανία
Μια λίστα ώστε να καταλάβετε τι έχει να συμβεί από τις 20 Ιανουαρίου και μετά στις Ηνωμένες Πολιτείες
Στο στόχαστρο της αμερικανικής δικαιοσύνης - Φημίζεται για τη στενή σχέση του με τον πρωθυπουργό Μόντι
Το χρονικό του τροχαίου δυστυχήματος - «Ήταν 7 παιδιά μέσα στο αυτοκίνητο»
Η κυβέρνησή τους δεν έχει αναγνωριστεί από κανένα κράτος ή διεθνή θεσμό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.