Κοσμος

Explainer: Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 - 5 γαλλικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν

Τα πιεστικά ζητήματα που καλείται να επιλύσει το Παρίσι πριν την τελετή έναρξης στις 26 Ιουλίου

Newsroom
11’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 - Explainer: 5 σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γαλλία - Οι φόβοι για την ασφάλεια, οι εγκαταστάσεις, οι εκλογές.  

Λιγότερο από ένα μήνα πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι, η γαλλική πρωτεύουσα διεξάγει αγώνα δρόμου ενάντια στον χρόνο προκειμένου να ολοκληρώσει τις προετοιμασίες για το μείζον παγκόσμιο γεγονός.

H Γαλλία αντιμέτωπη με την πρόκληση των Ολυμπιακών Αγώνων 2024, που θα πραγματοποιηθούν από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου © EPA/Teresa Suarez

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: 5 γαλλικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν

Ανάμεσα στις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Παρίσι ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων 2024, το ζήτημα της ασφάλειας, ο εσωτερικός πολιτικός αναβρασμός μετά την προκήρυξη εκλογών στη Γαλλία, τα εκτεταμένα αστυνομικά μέτρα και η «εκκαθάριση» των αστέγων, η ακαταλληλότητα του Σηκουάνα, οι ανησυχίες για την ποιότητα των εγκαταστάσεων και τις συνθήκες διαμονής των αθλητών.

Κατασκευαστικές εργασίες στην Πλας ντε λα Κονκόρντ, τόπο διεξαγωγής των αγώνων φριστάιλ BMX, σκέιτμπορντ και μπάσκετ 3X3 στο Παρίσι 2024 © EPA/Mohammed Badra

Θα διαταράξουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες οι γαλλικές εκλογές;

Το ρευστό πολιτικό τοπίο μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, προκαλεί εύλογες ανησυχίες, δεδομένου ότι ο δεύτερος γύρος (7 Ιουλίου) απέχει μόλις τρεις εβδομάδες από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Σταρ του αθλητισμού, όπως ο Κιλιάν Εμπαπέ, ο οποίος δεν θα λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, αλλά θα παρακολουθήσει ως φίλαθλος και ελπίζει η Γαλλία «να φέρει το χρυσό μετάλλιο», τοποθετούνται με δηλώσεις τους καλώντας τους ψηφοφόρους σε μήνυμα ενάντια στα άκρα του πολιτικού τόξου.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή επιχείρησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες για αναστάτωση στη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, μέσα από δηλώσεις αξιωματούχων.

Όσο για τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, ο Τόμας Μπαχ δηλώνει ότι η πολιτική αναταραχή στη Γαλλία δεν θα επηρεάσει τις προετοιμασίες για τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η πολιτική αναταραχή στη Γαλλία δεν θα επηρεάσει τις προετοιμασίες για τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, δηλώνουν αξιωματούχοι της ΔΟΕ © EPA/Yoan Valat

«Η Γαλλία είναι συνηθισμένη να διεξάγει εκλογές, θα το κάνει ακόμα μια φορά, θα υπάρξει μια νέα κυβέρνηση και όλοι θα υποστηρίξουν τους Ολυμπιακούς», δήλωσε ο Μπαχ σε εκδήλωση ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, προσθέτοντας ότι οι Γάλλοι πολιτικοί ηγέτες υποστηρίζουν άπαντες τη διεξαγωγή των Αγώνων. «Δεν έχω την παραμικρή ένδειξη ότι η ενότητα αυτή θα διαρραγεί τώρα, μόλις λίγες ημέρες πριν αρχίσουν οι Αγώνες», πρόσθεσε.

«Υπήρξαν γύρω στις δέκα εκλογικές αναμετρήσεις αφότου θέσαμε υποψηφιότητα για τους Ολυμπιακούς και μάθαμε πώς να δουλεύουμε με τους δημόσιους παράγοντες», τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού Τόνι Εστανγκέ, προσθέτοντας ότι η ομάδα του είναι «περισσότερο αποφασισμένη παρά ποτέ» να κάνει τους Αγώνες να επιτύχουν.

Στιγμές ευφορίας κοινού και αθλητών κατά τη διάρκεια παρέλασης στις όχθες του Σηκουάνα για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας © EPA/Mohammed Badra

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις της ΔΟΕ, περιέγραψε την προοπτική των γαλλικών βουλευτικών εκλογών λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων ως «εξαιρετικά ανησυχητική».

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: «Αστακός» το Παρίσι υπό τον φόβο τρομοκρατικής απειλής

Λιγότερο από ένα μήνα πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων που θα πραγματοποιηθούν από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου, αστυνομικοί, αξιωματούχοι, δήμαρχοι, νομάρχες και κυβέρνηση δηλώνουν έτοιμοι να ανταποκριθούν στην πρόκληση της διεξαγωγής μιας ασφαλούς διοργάνωσης, η οποία διεξάγεται μέσα σε μια ασταθή πολιτική κατάσταση, υψηλές εσωτερικές και διεθνείς εντάσεις, καθώς και τρομοκρατικές απειλές.

Γάλλοι αστυνομικοί φρουρούν κατά τη διάρκεια της τελετής αποκάλυψης των Ολυμπιακών Δακτυλίων στο αεροδρόμιο Charles de Gaulle του Παρισιού © EPA/Yoan Valat

«Όλα είναι έτοιμα… δεν θα υπάρξει πρόβλημα», διαβεβαίωσε ξανά στο Europe 1 ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανάν, για να δηλώσει ότι η διάλυση της εθνοσυνέλευσης, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, δεν θα έχει καμία επίπτωση στην οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Οι αστυνομικοί και οι αξιωματούχοι αναμένουν ωστόσο ότι η περίοδος θα είναι ευνοϊκή για περισσότερο ή λιγότερο βίαιες διαδηλώσεις σε περίπτωση έλλειψης πλειοψηφίας.

Η πραγματική πρόκληση ασφαλείας είναι πρώτα απ’ όλα αυτή της τελετής έναρξης και της παρέλασης στον Σηκουάνα στην καρδιά του Παρισιού. Ποτέ δεν έγινε τελετή έναρξης έξω από γήπεδο.

«Οι Αγώνες είναι μαγνήτης για προβλήματα. Προσφέρουν ευκαιρίες σε όσους θέλουν να τους εκμεταλλευτούν όσον αφορά την παρέμβαση, τον κυβερνοχώρο, την τρομοκρατία», σημείωσε πρόσφατα μια πηγή ασφαλείας.

Για την εξασφάλιση της ασφάλειας τελετής έναρξης κινητοποιούνται 45.000 αστυνομικοί. Ο αριθμός των θεατών έχει μειωθεί, αλλά παραμένει σημαντικός με 326.000 θεατές στις εξέδρες: 104.000 θέσεις επί πληρωμή στις κάτω εξέδρες, 222.000 δωρεάν θέσεις στις ψηλές εξέδρες, χωρίς να υπολογίζονται περίπου 200.000 άτομα από τα κτίρια με θέα στον Σηκουάνα και 50.000 σε ζώνες φιλάθλων.

Περίπου 18.000 έως 22.000 πράκτορες ιδιωτικής ασφάλειας θα συμμετάσχουν επίσης σε αυτούς τους Αγώνες και 18.000 στρατιωτικοί μπορούν επίσης να κινητοποιηθούν εάν χρειαστεί.

Το Υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων θα επιβλέπει το σχέδιο κατά των drones. Ο εναέριος χώρος θα είναι εντελώς κλειστός σε ακτίνα 150 χιλιομέτρων γύρω από το Παρίσι, από τις 7 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα, την ημέρα της τελετής έναρξης, κάτι που δεν έγινε ποτέ.

Όλοι όσοι συμμετέχουν στους Αγώνες θα έχουν προηγουμένως «ελεγχθεί» από τις υπηρεσίες. Ο στόχος ενός εκατομμυρίου ερευνών ασφαλείας είναι πολύ κοντά στο να επιτευχθεί, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Οι Ολυμπιακοί και στη συνέχεια οι Παραολυμπιακοί Αγώνες (28 Αυγούστου – 8 Σεπτεμβρίου) θα πραγματοποιηθούν σε ένα πλαίσιο υψηλής τρομοκρατικής απειλής στη Γαλλία, όπου το σχέδιο Vigipirate έχει ήδη φτάσει στο μέγιστο επίπεδο από τις 24 Μαρτίου και την επίθεση στη Μόσχα.

Οργανισμοί και συλλογικότητες κατηγορούν τις αρχές για «κοινωνική εκκαθάριση» του επισφαλέστερου πληθυσμού λίγο πριν το Παρίσι 2024 © EPA/Mohammed Badra
«Κοινωνική εκκαθάριση» στους δρόμους του Παρισιού

Χιλιάδες άστεγοι απομακρύνθηκαν από το Παρίσι και τη γύρω περιοχή στο πλαίσιο «επιχείρησης εκκαθάρισης» ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, σύμφωνα με καταγγελίες ακτιβιστών.

Η αστυνομία λαμβάνει επίσης μέτρα κατά σεξεργατών και χρηστών ναρκωτικών ουσιών, απομακρύνοντάς τους από τα συνήθη δίκτυά τους στα οποία θα μπορούσαν να λάβουν ζωτικής σημασίας υγειονομική περίθαλψη και υποστήριξη.

Σύμφωνα με έκθεση της συλλογικότητας Le Revers de la Médaille που επικαλείται ο Guardian, οι απελάσεις και η διάλυση των καταυλισμών με σκηνές μέσα και γύρω από την πόλη είχαν ενταθεί από τον περασμένο Απρίλιο ενώ 12.545 άτομα είχαν μετακινηθεί τους τελευταίους 13 μήνες.

Εκ μέρους των Γιατρών του Κόσμου, ο Πολ Αλουαζί, κατηγόρησε τις αρχές για «κοινωνική εκκαθάριση» του επισφαλέστερου πληθυσμού της γαλλικής πρωτεύουσας, προκειμένου το Παρίσι να «εμφανιστεί με τον πιο κολακευτικό τρόπο» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Είπε ότι οι άνθρωποι μεταφέρονται με λεωφορεία σε προσωρινά περιφερειακά κέντρα που δημιουργήθηκαν ως βραχυπρόθεσμη λύση για το πρόβλημα.  

Παρίσι 2024: Ο Σηκουάνας εξακολουθεί να είναι πολύ μολυσμένος

Ο ποταμός Σηκουάνας, σκηνικό της τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, αλλά και αγωνισμάτων (ανοιχτή κολύμβηση και τρίαθλο), ήταν ακόμα μολυσμένος ένα μήνα πριν από την έναρξη των Αγώνων, σύμφωνα με αναφορές ανάλυσης που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή από το δημαρχείο της γαλλικής πρωτεύουσας για την εβδομάδα από 16 έως 23 Ιουνίου, πέρα από τα πρότυπα που απαιτούνται για τη διεξαγωγή του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος.

«Η ποιότητα του νερού παραμένει υποβαθμισμένη λόγω ενός δυσμενούς υδρολογικού πλαισίου: βροχή, υψηλή ροή, μικρή ηλιοφάνεια, θερμοκρασίες κάτω από τα εποχιακά πρότυπα και ρύπανση», ανέφερε το δημαρχείο.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν παρακολουθεί επίδειξη της γαλλικής ομάδας ξιφασκίας κατά την επίσκεψή του στο Γκραν Παλαί © EPA/Yoan Valat

«Περιμένουμε να βελτιωθούν τα πράγματα αυτή την εβδομάδα λόγω του καιρού», σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP)  η νομαρχία της περιφέρειας Ιλ ντε Φρανς (Ile-de-France). Ο περιφερειακός νομάρχης Μαρκ Γκιγιάμ είχε προειδοποιήσει ότι στο ποτάμι δεν θα μπορούσε να κολυμπήσει κάποιος στις αρχές Ιουλίου λόγω της ροής του ποταμού.

Παρουσιάστηκαν απότομα αυξανόμενες τιμές σε σύγκριση με τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου, με πολύ υψηλές κορυφές μεταξύ 18 και 20 Ιουνίου.

Η ροή του ποταμού, που έχει αυξηθεί σημαντικά τον τελευταίο μήνα, ήταν έως και έξι φορές μεγαλύτερη από το συνηθισμένο, ήταν 666 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο την Κυριακή 23 Ιουνίου, ενώ κανονικά είναι 100 με 150 κυβικά μέτρα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.   

Εξαιτίας αυτής της υπερβολικής ροής αναβλήθηκε η πρόβα για την τελετή έναρξης, που ήταν προγραμματισμένη για τη Δευτέρα.

Τα άσχημα αποτελέσματα λόγω των καιρικών συνθηκών ενίσχυσαν τις αμφιβολίες για την επιτυχία των αγωνισμάτων στο ποτάμι αλλά και για την τελετή έναρξης, η οποία εξαρτάται επίσης από τη σωστή ροή του ποταμού.

Σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης, ένα μείγμα βροχής και λυμάτων είναι δυνατό να απελευθερωθεί στον ποταμό, ένα φαινόμενο που τα έργα συγκράτησης τα οποία εγκαινιάστηκαν λίγο πριν τους Αγώνες έχουν σκοπό να αποτρέψουν.

Το Σχέδιο Β συνιστά την αναβολή των δοκιμών για μερικές ημέρες, αλλά όχι στην αλλαγή τοποθεσίας. 

Ολυμπιακό Χωριό, εγκαταστάσεις και αμφίβολες συνθήκες διαμονής

Με την «επιδημία κοριών» στο Παρίσι να έχει ήδη πλήξει το κύρος της διοργάνωσης πριν από την απαρχή της, οι γαλλικές αρχές ανησυχούν όχι μόνο για το σκέλος της υγιεινής, αλλά κυρίως για την ψυχολογική επίδραση μιας επαπειλούμενης μόλυνσης και τη ζημία που προκαλείται στο προφίλ της πόλης ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ένα μέρος που οι διοργανωτές ελπίζουν ότι θα είναι απολύτως απαλλαγμένο από κοριούς είναι το νέο Ολυμπιακό Χωριό, που πλησιάζει στην ολοκλήρωσή του στο Σεν Ντενί. Πρόκειται να φιλοξενήσει 22.500 Ολυμπιονίκες και Παραολυμπιονίκες κατά τη διάρκεια των Αγώνων.

Η μελλοντική χρήση των Ολυμπιακών Χωριών είναι ένα βασικό ζήτημα όταν πρόκειται για την κοινωνική κληρονομιά οποιωνδήποτε Αγώνων, και το Παρίσι 2024 δεν διαφέρει. Οι αρχές επέμειναν ότι το χωριό θα είναι βιώσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον, αφού έχει εξοπλιστεί με γεωθερμικά συστήματα θέρμανσης και ψύξης για να μειωθεί η ανάγκη για κλιματισμό.

Μέλη της τοπικής κοινότητας ωστόσο εξακολουθούν να εγείρουν ανησυχίες για ζητήματα όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση και το κόστος της στέγασης μετά τους Αγώνες, με τα διαμερίσματα να βρίσκονται συχνά εκτός του εύρους τιμών των κατοίκων της φτωχότερης περιοχής της γαλλικής ενδοχώρας.