Κοσμος

Οι πιθανοί υποψήφιοι αντικαταστάτες του Τζο Μπάιντεν μετά το «καταστροφικό» ντιμπέιτ

Πόσο εύκολο είναι να αντικαταστήσουν οι Δημοκρατικοί τον Πρόεδρο των ΗΠΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
o Τζο Μπάιντεν
Πολλοί στελέχη εγείρουν ζήτημα υποψηφίου με κρίσιμη ημερομηνία το Συνέδριο των Δημοκρατικών στις 19 Αυγούστου © ΕΡΑ/EDWARD M. PIO RODA

Ποιοι είναι οι πιθανοί υποψήφιοι του Τζο Μπάιντεν μετά το χθεσινοβραδινό «καταστροφικό» ντιμπέιτ

Μετά την χθεσινοβραδινή «καταστροφική» εμφάνιση του 81χρονου Τζο Μπάιντεν στο πρώτο προεδρικό ντιμπέιτ με τον Τραμπ, άνοιξε έντονα την συζήτηση για αλλαγή του υποψηφίου του κόμματος για τον Λευκό Οίκο, έστω και αν απομένουν μόνο 5 μήνες μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου. Πολλά στελέχη εγείρουν πλέον ζήτημα υποψηφίου – με  κρίσιμη ημερομηνία για το μέλλον των Δημοκρατικών την 19η Αυγούστου, οπότε θα διεξαχθεί το Συνέδριο των Δημοκρατικών.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d2blvzc87pa1)

Πόσο εύκολο είναι να αντικατασταθεί ο Τζο Μπάιντεν;

Ο μόνος που μπορεί να αποφασίσει για το αν θα αποσυρθεί από την κούρσα ή όχι είναι ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν  και για κάτι τέτοιο απαιτεί «πράσινο φως» από τους κορυφαίους Δημοκρατικούς Νάνσι Πελόζι, Τσαρλς Σούμερ και Μπαράκ Ομπάμα. Κάτι τέτοιο προς το παρόν φαίνεται απίθανο αφού ο ίδιος ο Μπάιντεν μετά το ντιμπέιτ δήλωσε σε υποστηρικτές του «τα πήγαμε καλά».

Επίσης ο 81χρονος πρόεδρος έχει ήδη 3.894 «δεσμευμένους» αντιπροσώπους από την ψηφοφορία για το χρίσμα - όταν χρειάζονται μόνο 1.976 - οι οποίοι νομικά, σύμφωνα με τους κανόνες του κόμματος πρέπει να τον ξαναψηφίσουν, εάν στο Συνέδριο τεθεί θέμα αντικατάστασής του.

Όμως, εάν ο Μπάιντεν αποχωρούσε οικειοθελώς, αυτό θα σήμαινε ότι η επόμενη υποψηφιότητα θα αποφασιζόταν στο βήμα της Εθνικής Συνέλευσης των Δημοκρατικών τον Αύγουστο και οι αντιπρόσωποί του θα γίνονταν «αδέσμευτοι» και θα μπορούσαν να ψηφίσουν όποιον υποψήφιο τους άρεσε.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d2bmkw10bxnd)

Οι πιθανοί αντικαταστάτες του Τζο Μπάιντεν

Η πρώτη, λογική επιλογή θα ήταν η νυν Αντιπρόεδρος του κόμματος Καμάλα Χάρις αλλά όχι απαραίτητα η μόνη. 

Η Καμάλα Χάρις δεν θα ήταν αυτόματα υποψήφια ούτε θα είχε την κυριότητα των εκπροσώπων του Μπάιντεν, επειδή δεν συμμετείχε σε κανένα προκριματικό ψηφοδέλτιο. Αλλά θα ήταν το πιθανό φαβορί, δεδομένης της ιδιότητας και του κύρους της.

Αντιπρόεδρος του κόμματος Καμάλα Χάρις
H Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις © ΕΡΑ/ROD LAMKEY

Οι Δημοκρατικοί ωστόσο θα μπορούσαν να επιλέξουν οποιονδήποτε υποψήφιο, συμπεριλαμβανομένου και οποιουδήποτε κυβερνήτη, όπως:

  • ο Γκάβιν Νιούσομ από την Καλιφόρνια
  • η Γκρέτσεν Γουίτμερ από το Μίσιγκαν
  • ο Τζέι Ρόμπερτ Πρίτσκερ από το Ιλινόις
  • και ο Τζος Σάπιρο από την Πενσυλβάνια

Ανάμεσα στους πιθανούς υποψήφιους αντικαταστάτες του Τζο Μπάιντεν, θα μπορούσαν να ήταν και κάποιοι από τους Δημοκρατικούς που είχαν θέσει υποψηφιότητα για το χρίσμα το 2020:

  • ο υπουργός Μεταφορών Πιτ Μπούτιτζετζ
  • η γερουσιαστής Έιμι Κλόμπουσαρ της Μινεσότα
  • και ο γερουσιαστής Κόρι Μπούκερ από το Νιου Τζέρσεϊ

Η Εθνική Συνέλευση των Δημοκρατικών θα διεξαχθεί στο Σικάγο από τις 19 έως τις 22 Αυγούστου, με κάθε πολιτεία να στέλνει ορισμένο αριθμό αντιπροσώπων.

Εάν ο Μπάιντεν παραιτηθεί, το κόμμα θα πρέπει να μπει ξανά στην διαδικασία της εσωκομματικής διαδικασίας - αυτή τη φορά fast track - μεταξύ των αντιπροσώπων, έως ότου ένα άτομο συγκεντρώσει τους 1.976 ψήφων για να πάρει το χρίσμα του υποψηφίου.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα πάντως, ένα δεύτερο ντιμπέιτ μεταξύ Μπάιντεν και Τραμπ έχει προγραμματιστεί στο δίκτυο ABC, την 10η Σεπτεμβρίου, δύο μήνες πριν από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.