Κοσμος

Mπάιντεν: Προβληματισμός στους Δημοκρατικούς από την επίδοση του ντιμπέιτ

Η λεκτική δυστοκία του προέδρου επισκίασε τα ψέματα του Τραμπ

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Tραμπ - Μπάιντεν: Προβληματισμός στους Δημοκρατικούς από την επίδοση του προέδρου στο ντιμπέιτ

Ο πρόεδρος Μπάιντεν και ο Ντόναλντ Τραμπ αναμετρήθηκαν για την οικονομία, το COVID-19 και τις αμβλώσεις στα πρώτα 20 λεπτά του ντιμπέιτ της Πέμπτης το βράδυ και στη συνέχεια έγινε προσωπικό, με προσβολές για το ποιος είναι ο χειρότερος πρόεδρος και ποιος είναι εγκληματίας. Και στη συνέχεια, τα παιχνίδια τους στο γκολφ.

Όταν τελείωσε το ντιμπέιτ, οι πολιτικοί εμπειρογνώμονες εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες για την απόδοση του Μπάιντεν, από τη συμπεριφορά του μέχρι τον τρόπο με τον οποίο υπερασπίστηκε τον εαυτό του στις επιθέσεις του Τραμπ. 

Το διακύβευμα ήταν μεγάλο και για τους δύο άνδρες. Ο Τραμπ έχει ένα μικρό προβάδισμα έναντι του Μπάιντεν σε εθνικό επίπεδο με 45% έναντι 44%, σύμφωνα με το σύνολο των δημοσκοπήσεων του Decision Desk HQ/The Hill.

Ο Μπάιντεν σκοντάφτει στις απαντήσεις του από νωρίς

Σε μια στιγμή που αναμφισβήτητα καθόρισε περισσότερο από κάθε άλλη την αφήγηση του ντιμπέιτ, ο Μπάιντεν φάνηκε να χάνει τον ειρμό της σκέψης του ενώ μπέρδευε τους όρους Medicare και COVID. Αργότερα, ο Τραμπ έβαλε στο στόχαστρο τα ασαφή σχόλια του προέδρου.

«Πραγματικά δεν ξέρω τι είπε στο τέλος αυτής της πρότασης», είπε ο Τραμπ, ενώ οι δύο άνδρες συζητούσαν το θέμα της μετανάστευσης. «Δεν νομίζω ότι ξέρει ούτε αυτός τι είπε».

Ο Τζέικ Τάπερ του CNN είχε πιέσει τον Μπάιντεν για τους λόγους για τους οποίους οι ψηφοφόροι θα πρέπει να τον «εμπιστευτούν» για την ασφάλεια των συνόρων, επισημαίνοντας τον αριθμό ρεκόρ των μεταναστών που περνούν στις ΗΠΑ. ενώ ο Μπάιντεν ανέφερε την υποστήριξή του σε μια διακομματική συμφωνία για την ασφάλεια των συνόρων και την πρόσφατη καταστολή του στα σύνορα, φάνηκε να σκοντάφτει στα λόγια του πριν ολοκληρώσει την απάντησή του.

«Θα συνεχίσω να κινούμαι μέχρι να φτάσουμε στη συνολική απαγόρευση - στη συνολική πρωτοβουλία σε σχέση με το τι θα κάνουμε με περισσότερες συνοριακές περιπολίες και περισσότερους αξιωματικούς ασύλου», είπε ο Μπάιντεν πριν ο Τραμπ ανταποδώσει.

Μια πηγή που γνωρίζει την προεκλογική εκστρατεία του Μπάιντεν δήλωσε στο The Hill ότι ο πρόεδρος ήταν κρυωμένος κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ, εξηγώντας το αργό ξεκίνημα και την τραχιά φωνή του.

Ο Μπάιντεν τα βάζει με τον Τραμπ για τους βετεράνους: «Ο γιος μου δεν ήταν loser»

Ο Μπάιντεν νευρίασε με τον Τραμπ μετά την επίθεση του πρώην προέδρου στο ιστορικό του σε θέματα βετεράνων, ξεσπώντας στον περίπου 30 λεπτά μετά την έναρξη του ντιμπέιτ.

«Ο γιος μου υπηρέτησε στο Ιράκ», είπε ο Μπάιντεν, αναφερόμενος στον μεγαλύτερο γιο του, τον Μπο. «Έζησε δίπλα σε λάκκους καύσης. Επέστρεψε με γλοιοβλάστωμα. ... Αυτός [ο Τραμπ] αποκάλεσε τους βετεράνους κορόιδα και χαμένους. Ο γιος μου δεν ήταν  ήταν κορόιδο. Εσύ είσαι ο χαμένος. Εσύ είσαι το κορόιδο».

Ο Μπο Μπάιντεν πέθανε από καρκίνο του εγκεφάλου το 2015, ο οποίος πιστεύεται ότι οφείλεται στην έκθεσή του σε εγκαύματα από τη θητεία του στην Εθνική Φρουρά του Στρατού στο Ιράκ.

Παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς του, ωστόσο, ο ίδιος ο πρώην προσωπάρχης του Τραμπ, ο Τζον Κέλι, επιβεβαίωσε προηγουμένως ότι ο Τραμπ αποκάλεσε το 2018 τους νεκρούς βετεράνους «κορόιδα». Ο Τραμπ φέρεται να έκανε το σχόλιο αυτό αφού είπε ότι δεν ήθελε να επισκεφθεί ένα νεκροταφείο για τους πεσόντες Αμερικανούς στρατιώτες του Α' Παγκοσμίου Πολέμου στη Γαλλία.

Ο Μπάιντεν, ο Τραμπ αποκαλούν ο ένας τον άλλον εγκληματία

Ο Τραμπ αντεπιτέθηκε γρήγορα στον Μπάιντεν αφού ο πρόεδρος τον αποκάλεσε «καταδικασμένο εγκληματία».

«Το μόνο άτομο σε αυτή τη σκηνή [που] είναι καταδικασμένος εγκληματίας είναι ο άνθρωπος που κοιτάζω αυτή τη στιγμή», είχε πει ο Μπάιντεν, πριν απαντήσει ο Τραμπ.

Στη συνέχεια, ο Τραμπ αποκάλεσε εγκληματία Χάντερ Μπάιντεν, τον γιο του προέδρου, αφού κρίθηκε ένοχος για ομοσπονδιακές κατηγορίες για οπλοκατοχή νωρίτερα αυτόν τον μήνα. «Όταν μιλάει για καταδικασμένο κακοποιό, ο γιος του είναι καταδικασμένος κακοποιός, σε πολύ υψηλό επίπεδο «, απάντησε, προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι ο Χάντερ θα καταδικαστεί κι άλλες φορές. 

Ο Τραμπ χαρακτήρισε στη συνέχεια τον Μπάιντεν εγκληματία.

Μπάιντεν: Ο Τραμπ έχει ηθική αδέσποτης γάτας

Ο πρόεδρος έβαλε κατά του Τραμπ για τα νομικά του προβλήματα και τις υποτιθέμενες σχέσεις του παρελθόντος σε μια στιγμή της συζήτησης που έγινε προσωπική, καθώς ο ο πρώην πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι οι πολυάριθμες νομικές υποθέσεις του είχαν πολιτικά κίνητρα.

«Τα εγκλήματα για τα οποία εξακολουθείς να κατηγορείσαι και σκέψου όλες τις αστικές ποινές που έχεις», είπε ο Μπάιντεν. «Πόσα δισεκατομμύρια δολάρια χρωστάτε σε αστικές ποινές ή για την παρενόχληση μιας γυναίκας δημοσίως; Για να κάνετε μια ολόκληρη σειρά από πράγματα».

«Επειδή κάνατε σεξ με μια πορνοστάρ ... ενώ η σύζυγός σας ήταν έγκυος;» συνέχισε. «Για τι πράγμα μιλάτε; Έχεις την ηθική μιας αδέσποτης γάτας».

Ο Τραμπ αντεπιτέθηκε, αρνούμενος τη σχέση που βρέθηκε στο επίκεντρο της ποινικής του δίκης στη Νέα Υόρκη. Ο πρώην πρόεδρος κρίθηκε ένοχος για την παράνομη συγκάλυψη πληρωμών που έγιναν για την απόκρυψη της σχέσης του με την ηθοποιό ταινιών ενηλίκων Στόρμι Ντάνιελς.

«Είχαμε έναν πολύ τρομερό δικαστή, έναν απαίσιο δικαστή, Δημοκρατικό», είπε ο Τραμπ. «Ο εισαγγελέας ήταν όλοι υψηλόβαθμοι Δημοκρατικοί, διορισμένοι άνθρωποι. Τόσο στον αστικό όσο και στον ποινικό τομέα. Αυτός [ο Μπάιντεν] ουσιαστικά κυνήγησε τον πολιτικό του αντίπαλο, επειδή πίστευε ότι αυτό θα με έβλαπτε».

Ο Τραμπ αντιμετωπίζει τρεις ποινικές δίκες για ισχυρισμούς που σχετίζονται με υποτιθέμενες προσπάθειες ανατροπής των εκλογών του 2020 και απόκρυψης απόρρητων εγγράφων, αν και καμία δεν αναμένεται να κριθεί πριν από τις εκλογές. Αστικές υποθέσεις νωρίτερα φέτος έκριναν τον πρώην πρόεδρο υπεύθυνο για σεξουαλική επίθεση, επιχειρηματική απάτη και δυσφήμιση.

Ο Τραμπ διαπληκτίζεται με τον Μπάιντεν για τις αμβλώσεις

Οι δύο υποψήφιοι διασταύρωσαν τα ξίφη τους για τις αμβλώσεις, ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα ενόψει των εκλογών.

Ο Τραμπ πρόβαλε τον ρόλο του στην ανατροπή της απόφασης Roe v. Wade - την απόφαση-ορόσημο του Ανώτατου Δικαστηρίου που προστάτευε το εθνικό δικαίωμα στην άμβλωση. Τόνισε την πεποίθησή του ότι το θέμα πρέπει να αφεθεί στις πολιτείες, ενώ υποστήριξε ότι υποστηρίζει εξαιρέσεις για τον βιασμό, την αιμομιξία και για τη διάσωση της ζωής της μητέρας.

Είπε επίσης ότι υποστήριξε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να διατηρήσει την έγκριση της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων για το χάπι της άμβλωσης μιφεπριστόνη, το φάρμακο που χρησιμοποιείται στις περισσότερες αμβλώσεις σε όλη τη χώρα.

«Συμφωνώ με την απόφασή τους να το έχουν κάνει αυτό και δεν θα το εμποδίσω», δήλωσε ο Τραμπ.

Εν τω μεταξύ, ο Μπάιντεν επανέλαβε επανειλημμένα την υποστήριξή του στη Roe. Είπε ότι η ανατροπή της απόφασης-ορόσημο ήταν ένα «τρομερό πράγμα».

«Η ιδέα ότι οι πολιτείες μπορούν να [απαγορεύουν τις αμβλώσεις] είναι λίγο σαν να λέμε ότι θα επιστρέψουμε τα πολιτικά δικαιώματα στις πολιτείες», είπε.