Κοσμος

Πέθανε ο βετεράνος ηθοποιός Bill Cobbs στα 90 του χρόνια

«Η τέχνη είναι κάτι σαν προσευχή» - Οι ρόλοι και τα βραβεία σε μία καριέρα πέντε δεκαετιών

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

 Bill Cobbs: Πέθανε ο βετεράνος ηθοποιός - «Η τέχνη είναι κάτι σαν προσευχή» - Οι ρόλοι, τα βραβεία και η καριέρα πέντε δεκαετιών

Ο Bill Cobbs, o βετεράνος ηθοποιός που συγκέντρωσε σχεδόν 200 συμμετοχές σε μια καριέρα πέντε δεκαετιών - συμπεριλαμβανομένων ρόλων στο «The Bodyguard» και στο «Night at the Museum» - πέθανε σε ηλικία 90 ετών.

Την είδηση επιβεβαίωσε ο αδελφός του Bill Cobbs, Thomas Cobbs που αναφέρθηκε σε αυτόν ως «αγαπημένο συνεργάτη, μεγάλο αδελφό, θείο, υποκατάστατο γονέα, νονό και φίλο».

«Ο Billγιόρτασε πρόσφατα και με χαρά τα 90α γενέθλιά του περιτριγυρισμένος από αγαπημένα πρόσωπα», έγραψε. «Ως οικογένεια παρηγορούμαστε γνωρίζοντας ότι ο Μπιλ έχει βρει την ειρήνη και την αιώνια ανάπαυση με τον Ουράνιο Πατέρα του. Ζητάμε τις προσευχές και την ενθάρρυνσή σας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου».

Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός, Bill Cobbs, σε ηλικία 90 ετών

Γεννημένος στις 16 Ιουνίου 1934, υπηρέτησε οκτώ χρόνια στην αμερικανική πολεμική αεροπορία μετά την αποφοίτησή του από το λύκειο του Κλίβελαντ. Στα χρόνια μετά τη θητεία του, ο Cobbs πουλούσε αυτοκίνητα. Μια μέρα, ένας πελάτης τον ρώτησε αν ήθελε να παίξει σε ένα θεατρικό έργο. Ο Cobbs εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη σκηνή το 1969. Άρχισε να παίζει στο θέατρο του Κλίβελαντ και αργότερα μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, όπου εντάχθηκε στο Negro Ensemble Company, παίζοντας δίπλα στον Ossie Davis και τη Ruby Dee. Αργότερα δήλωσε ότι η υποκριτική είχε απήχηση γι' αυτόν ως ένας τρόπος έκφρασης της ανθρώπινης κατάστασης, ιδίως κατά τη διάρκεια του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα στα τέλη της δεκαετίας του '60.

Εμφανίστηκε σε ταινίες όπως το «The Hudsucker Proxy», ως μάνατζερ της Γουίτνεϊ Χιούστον στο «The Bodyguard», το 1986 στο δράμα του Μάρτιν Σκορτσέζε «The Color of Money», το «Demolition Man», ο προπονητής στο «Air Bud» και ο φρουρός ασφαλείας στην ταινία «Night at the Museum». Έκανε την πρώτη του εμφάνιση στη μεγάλη οθόνη σε έναν φευγαλέο ρόλο στο «The Taking of Pelham One Two Three» του 1974.

«Όλοι οι φίλοι και οι γείτονές μας πήγαν να δουν την ταινία και όλοι περίμεναν την εμφάνισή μου», θυμόταν ο Cobbs  σε συνέντευξή του το 2013. «Πλησιάζω έναν αστυνομικό στο μετρό και του λέω: 'Γεια σου, φίλε. Τι συμβαίνει;"»

Έγινε βετεράνος ηθοποιός με περίπου 200 κινηματογραφικές και τηλεοπτικές συμμετοχές. Η μερίδα του λέοντος από αυτές ήρθε στις δεκαετίες του '50, του '60 και του '70. 

Ο Cobbs σπάνια πήρε τους σημαντικούς ρόλους που ξεχωρίζουν και κερδίζουν βραβεία. Αντίθετα, ήταν ένας οικείος και αξιομνημόνευτος ηθοποιός που έκανε εντύπωση στο κοινό, ανεξάρτητα από τον χρόνο προβολής του. Κέρδισε βραβείο Daytime Emmy για εξαιρετική περιορισμένη ερμηνεία σε ημερήσιο πρόγραμμα για τη σειρά Dino Dana το 2020.

Ο Wendell Pierce, ο οποίος έπαιξε μαζί με τον Cobbs στις σειρές I'll Fly Away και The Gregory Hines Show, θυμήθηκε τον Cobbs ως «μια πατρική φιγούρα, έναν griot, έναν εμβληματικό καλλιτέχνη που μου με τον τρόπο που έζησε τη ζωή του ως ηθοποιός», όπως έγραψε στο X.

«Για να είσαι καλλιτέχνης, πρέπει να έχεις την αίσθηση της προσφοράς», δήλωσε ο Cobbs σε συνέντευξή του το 2004. «Η τέχνη είναι κάτι σαν προσευχή, έτσι δεν είναι; Ανταποκρινόμαστε σε αυτό που βλέπουμε γύρω μας και σε αυτό που νιώθουμε και στο πώς τα πράγματα μας επηρεάζουν ψυχικά και πνευματικά».

Με πληροφορίες από Guardian