Κοσμος

Απόπειρα πραξικοπήματος στη Βολιβία: Συνελήφθη ο στρατηγός Σούνιγα

Ήθελε να «αναδιαρθρώσει» τη δημοκρατία - Οι πολίτες στους δρόμους

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Απόπειρα πραξικοπήματος στη Βολιβία: Συνελήφθη ο στρατηγός Σούνιγα
Απόπειρα πραξικοπήματος στη Βολιβία: Συνελήφθη ο στρατηγός Σούνιγα © STR/ EPA

Απόπειρα πραξικοπήματος στη Βολιβία: Συνελήφθη ο στρατηγός Σούνιγα - Ήθελε να «αναδιαρθρώσει» τη δημοκρατία - Οι πολίτες στους δρόμους

Η βολιβιανή αστυνομία συνέλαβε τον πρώην αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού Χουάν Χοσέ Σούνιγα, ο οποίος κατηγορείται για απόπειρα πραξικοπήματος στη Βολιβία.

Εικόνες που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Βολιβίας δείχνουν τον στρατηγό Σούνιγα να οδηγείται σε αστυνομικό όχημα, αμέσως μετά από σύντομες δηλώσεις του σε δημοσιογράφους. «Είστε υπό κράτηση, στρατηγέ», του είπε ο υφυπουργός Εσωτερικών Τζόνι Αγκιλέρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη Βολιβία.

Βαριά οπλισμένοι στρατιώτες και τεθωρακισμένα οχήματα είχαν αναπτυχθεί νωρίτερα στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας Λα Πας, περικυκλώνοντας την έδρα της κυβέρνησης.

Βολιβία: Ο πρόεδρος Λουίς Άρσε διόρισε νέα ηγεσία στις ένοπλες δυνάμεις μετά την απόπειρα πραξικοπήματος

Ο πρόεδρος Λουίς Άρσε έσπευσε να διορίσει νέα ηγεσία στις ένοπλες δυνάμεις, ενώ το Ανώτατο Δικαστήριο κατήγγειλε «επίθεση εναντίον της δημοκρατικής σταθερότητας» στη χώρα.

Ο στρατηγός Χουάν Χοσέ Σούνιγα υποστήριξε ότι στόχος ήταν η «αναδόμηση της δημοκρατίας». Μιλώντας σε δημοσιογράφους, περιστοιχισμένος από στρατιώτες, αναφέρθηκε σε «μια πραγματική δημοκρατία… Όχι αυτή των λίγων, όχι λίγων αφεντάδων που κυβερνούν τη χώρα για 30 ή 40 χρόνια».

Η νεοδιορισθείσα στρατιωτική διοίκηση διέταξε τους στρατιώτες που ακολούθησαν τον στρατηγό Σούνιγα στο προεδρικό μέγαρο να επιστρέψουν στις βάσεις τους, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στο κέντρο της βολιβιανής πρωτεύουσας.

Απόπειρα πραξικοπήματος στη Βολιβία: Ήταν μεμονωμένο περιστατικό;

Είναι ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι επρόκειτο για μια βραχύβια στρατιωτική εξέγερση παρά για οποιαδήποτε ευρύτερη διάλυση της εξουσίας. Ωστόσο, οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για να διαπιστωθεί εάν η στρατιωτική εξέγερση του στρατηγού Σούνιγα ήταν απλώς ένα μεμονωμένο περιστατικό. Σίγουρα, η κυβέρνηση φαίνεται τώρα πιο ευάλωτη και άλλοι μπορεί να προσπαθήσουν να αποσπάσουν την εξουσία από τον Άρσε – αν και μέσω της πολιτικής και όχι μέσω του στρατού.

Η στήριξη του Μοράλες

Μπορεί πάντως να υπολογίζει στην υποστήριξη του Έβο Μοράλες, του ισχυρού πρώην προέδρου και του μεγαλύτερου πολιτικού της αριστεράς της Βολιβίας.

Ο Μοράλες κάλεσε τους υποστηρικτές του, ιδιαίτερα στο κίνημα των αυτόχθονων καλλιεργητών κόκας της χώρας, να βγουν στους δρόμους για να απαιτήσουν τον τερματισμό της απόπειρας πραξικοπήματος. Αυτή η επίδειξη λαϊκής ισχύος μπορεί κάλλιστα να συνέβαλε στην ενίσχυση της αποφασιστικότητας ενάντια στα σχέδια του στρατηγού Σούνιγα, τα οποία περιελάμβαναν επίσης την απελευθέρωση «πολιτικών κρατουμένων».

Το διάγγελμα του στρατηγού

Μιλώντας από την πλατεία Murillo μετά την κατάληψη της από τα στρατεύματα, ο στρατηγός Σούνιγα, διεμήνυσε: «Θα ανακτήσουμε αυτή την πατρίδα. Μια ελίτ κατέλαβε τη χώρα, βάνδαλοι που κατέστρεψαν τη χώρα».

Αποπέμφθηκε αφότου εμφανίστηκε στην τηλεόραση τη Δευτέρα, λέγοντας ότι θα συλλάβει τον κ. Μοράλες αν θέσει υποψηφιότητα ξανά για το αξίωμα του επόμενου έτους, παρά το γεγονός ότι του έχει απαγορευτεί να το πράξει.

Πριν πάρει την εξουσία ο Έβο Μοράλες το 2005, η Βολιβία ήταν ένα από τα πιο ασταθή πολιτικά έθνη στην Αμερική. Ο χρόνος του στην εξουσία έφερε την τόσο αναγκαία σταθερότητα στο έθνος των Άνδεων, τουλάχιστον μέχρι το άδοξο τέλος της θητείας του.

Η καταδίκη

Οι στενοί σύμμαχοι όπως οι αριστερές κυβερνήσεις στη Βενεζουέλα και την Κολομβία έσπευσαν να καταδικάσουν αυτό που συνέβαινε και να ζητήσουν να επικρατήσει η δημοκρατία. Η Ουάσιγκτον ζήτησε επίσης να επικρατήσει.

Ακόμη και εκείνοι οι Βολιβιανοί που αντιτάχθηκαν στη σοσιαλιστική διακυβέρνησή του δεν θα θέλουν να δουν μια επιστροφή σε μια σκοτεινή εποχή πραξικοπημάτων.

Με πληροφορίες από BBC, Reuters

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.