Κοσμος

Ο Πούτιν θα χρησιμοποιήσει Βορειοκορεάτες ως «τροφή για κανόνια»

Aυτό υποστηρίζουν οι ΗΠΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρωσο-ουκρανικός πόλεμος
© EPA/Oleg Petrasyuk

Βλαντιμίρ Πούτιν: Φήμες ότι θα χρησιμοποιήσει Βορειοκορεάτες στην Ουκρανία

Την άποψη ότι αν Πιονγκγιάνγκ αποφασίσει ποτέ να στείλει Βορειοκορέατες για να πολεμήσουν για τη Ρωσία στην Ουκρανία, θα χρησιμοποιηθούν ως «τροφή για κανόνια», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, στρατηγός Πατ Ράιντερ, σε ενημέρωση την Τρίτη.

«Αν ήμουν στη θέση της διοίκησης του στρατιωτικού προσωπικού της Βόρειας Κορέας, θα αμφισβητούσα την επιλογή μου να στείλω τις δυνάμεις μου για να γίνουν βορά για κανόνια σε έναν παράνομο πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας. Και έχουμε δει τα είδη των απωλειών που έχουν οι ρωσικές δυνάμεις», δήλωσε ο Ράιντερ.

Η στρατιωτική στρατηγική της Ρωσίας κατά τη διάρκεια του πολέμου περιελάμβανε τη χρήση του ανώτερου αριθμού στρατιωτών της για να συντρίψει την Ουκρανία. Ενώ έχει υποστεί βαριές απώλειες κατά την παράνομη εισβολή της, ήταν σε θέση να αντικαταστήσει γρήγορα τα στρατεύματα της πρώτης γραμμής.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν υπέγραψαν μια συνολική συνθήκη στρατηγικής εταιρικής σχέσης που δεσμεύει τις δύο χώρες να παρέχουν στρατιωτική βοήθεια η μία στην άλλη, εάν κάποια από αυτές δεχθεί επίθεση.

Σύμφωνα με το σύμφωνο, σε περίπτωση που οποιαδήποτε από τις δύο πλευρές τεθεί σε κατάσταση πολέμου από ξένη εισβολή, η άλλη πλευρά θα παρέχει στρατιωτική και άλλη βοήθεια με όλα τα μέσα που διαθέτει χωρίς καθυστέρηση.

Η συνθήκη δεν αναφέρει τον πόλεμο και δεν υπάρχει ακόμη άμεση ένδειξη ότι η Βόρεια Κορέα θα στείλει στρατεύματα, αλλά η Πιονγκγιάνγκ σχεδιάζει να στείλει τη μονάδα στρατιωτικής μηχανικής της στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας για να αναλάβει εργασίες ανοικοδόμησης, μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο το νοτιοκορεατικό τηλεοπτικό κανάλι Chosun. Οι στρατιώτες που θα σταλούν στην Ουκρανία θα χρησιμεύσουν πιθανότατα ως υπερπόντιοι εργάτες για να κερδίσουν σκληρά μετρητά για τη Βόρεια Κορέα, όπου η οικονομία στραγγαλίζεται από τις διεθνείς κυρώσεις, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του TV Chosun.

Η Πιονγιάνγκ προμηθεύει τη Ρωσία με όπλα από το 2023, αλλά η χώρα δεν έχει στείλει ποτέ μαχητικά στρατεύματα σε σημαντικό αριθμό για να διεξαγάγει πόλεμο σε μια σύγκρουση πέραν της κορεατικής χερσονήσου.

Τον Φεβρουάριο οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν την κατάρριψη τουλάχιστον 20 βορειοκορεατικών βαλλιστικών πυραύλων που χρησιμοποίησε η Ρωσία σε μαζικές επιθέσεις εναντίον της Ουκρανίας από πέρυσι. Η Βόρεια Κορέα έχει προμηθεύσει περισσότερα από 11.000 κοντέινερ με πυρομαχικά στη Ρωσία από το περασμένο φθινόπωρο, ανέφερε η Washington Post.

Πηγή: Politico

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.