Κοσμος

Εξοργισμένοι υπερορθόδοξοι Εβραίοι επειδή καλούνται στον στρατό

H συντριπτική πλειοψηφία των Ισραηλινών τάσσεται υπέρ της στράτευσης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εξοργισμένοι υπερορθόδοξοι Εβραίοι επειδή καλούνται στον στρατό
© EPA/DAVID HAIM

Ο γενικός εισαγγελέας του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η διαδικασία στράτευσης των 3.000 υπερορθόδοξων εβραίων σπουδαστών ταλμουδικών σχολών πρέπει να ξεκινήσει αμέσως.

Το γεγονός αυτό αφαιρεί από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου τα χρονικά περιθώρια διαχείρισης της κατάστασης που δημιουργεί η χθεσινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ισραήλ με την οποία αίρεται η εξαίρεση των μελών της υπερορθόδοξης κοινότητας του Ισραήλ από την υποχρεωτική στράτευση που ισχύει για τους υπόλοιπους πολίτες και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την αποσταθεροποίηση του ετερόκλητου κυβερνητικού συνασπισμού.

Οι υπερορθόδοξοι εβραίοι ετοιμάζονται να διαδηλώσουν σήμερα στην Ιερουσαλήμ για να εκφράσουν την οργή τους για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία προβλέπει επίσης την περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης για τους σπουδαστές που αρνούνται να καταταγούν.

Καθώς η επιβίωση του κυβερνητικού συνασπισμού εξαρτάται από την στήριξη δύο υπερορθόδοξων κομμάτων, η κυβέρνηση Νετανιάχου προσπαθεί να διαμορφώσει νόμο που θα συνδυάζει την συμμόρφωση με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και τον κατευνασμό των κυβερνητικών εταίρων.

Κατά την διαδικασία εξέτασης του νόμου από την Κνεσέτ, η κυβέρνηση θα εισαγάγει ενδεχομένως τροπολογίες που θα αμβλύνουν τις συνέπειες της εφαρμογής της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τους σπουδαστές των ταλμουδικών σχολών. Ομως, αν το νομοσχέδιο συναντήσει την αντίδραση της Κνεσέτ, τόσο η πίεση προς την κυβέρνηση θα αυξηθεί ωθώντας ενδεχομένως το Ισραήλ προς νέες εκλογές. 

Υπερορθόδοξοι Εβραίοι: Εξαίρεση από τον στρατό από το 1948

Η εξαίρεση της κοινότητας των Χαρεντί από την στράτευση χρονολογείται από τις πρώτες ημέρες μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948 όταν ο πρώτος πρωθυπουργός, ο Νταβίντ Μπεν-Γκουριόν, εξαίρεσε 400 σπουδαστές από την στρατιωτική θητεία για να αφιερωθούν στις θρησκευτικές τους σπουδές. Και το έκανε αυτό για να κρατήσει ζωντανή την γνώση και τις παραδόσεις που σχεδόν είχε σβήσει το Ολοκαύτωμα.

Εκτοτε, οι εξαιρέσεις εξελίχθηκαν σε πονοκέφαλο, αφού η γρήγορα αυξανόμενη κοινότητα των Χαρεντί έφθασε να αποτελεί το 13% του πληθυσμού του Ισραήλ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι υπερορθόδοξοι θα αποτελούν το ένα τρίτο του ισραηλινού πληθυσμού σε 40 χρόνια, λόγω της υψηλής γεννητικότητας.

Η αντίσταση της κοινότητας των Χαρεντί στην στράτευση βασίζεται στο ισχυρό αίσθημα της θρησκευτικής ταυτότητας που πολλές οικογένειες θεωρούν ότι θα αποδυναμωθεί με την κατάταξη στο στράτευμα.

Ελάχιστοι άνδρες Χαρεντί υπηρετούν στον στρατό, γεγονός που αυξάνει την δυσαρέσκεια στην ισραηλινή κοινωνία. Οι Χαρεντί συνήθως ζουν στις δικές τους γειτονιές και αφιερώνουν την ζωή τους στην θρησκευτική μελέτη. Πολλοί δεν εργάζονται και ζουν από δωρεές, κρατικά επιδόματα και τα πενιχρά εισοδήματα των συζύγων τους, πολλές από τις οποίες εργάζονται.

Η εξαίρεση από την στράτευση έχει δημιουργήσει διαχρονικά δυσφορία στους ισραηλινούς πολίτες που χρηματοδοτούν με τους φόρους τους τα επιδόματα των Χαρεντί, ενώ οι οι ίδιοι είναι υποχρεωμένοι να υπηρετούν στον στρατό. Αυτή η δυσφορία έχει οξυνθεί κατά την διάρκεια του πολέμου στην Γάζα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.