Κοσμος

O Mπαρντέλα θέλει να να αποκλείσει Γάλλους με διπλή υπηκοότητα από κρατικές θέσεις

Έντονες αντιδράσεις

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τζορντάν Mπαρντελά: Θέλει να αποκλείσει Γάλλους με διπλή υπηκοότητα από κρατικές θέσεις

Η υπόσχεση του ακροδεξιού Τζορντάν Μπαρντελά να αποκλείσει τους διπλούς υπηκόους από ορισμένες δημόσιες θέσεις εργασίας στη Γαλλία επικρίθηκε από την αριστερά και τους κεντρώους, οι οποίοι λένε ότι είναι μια γεύση ευρύτερων διακρίσεων που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν εάν το κόμμα έρθει στην εξουσία στις πρόωρες εκλογές.

Ο Τζόρνταν Μπαρντελα, ο οποίος στοχεύει να γίνει πρωθυπουργός εάν το κόμμα κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο στις 7 Ιουλίου, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι τα άτομα με διπλή υπηκοότητα θα αποκλείονται από «τις πιο στρατηγικές κρατικές θέσεις», οι οποίες θα προορίζονται για τους Γάλλους πολίτες. Σε μια πρόταση που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, είπε ότι αυτό θα ισχύει για τις στρατηγικές θέσεις ασφαλείας και άμυνας.

Η Μαρίν Λεπέν, η οποία θα διεκδικήσει την προεδρία με το αντιμεταναστευτικό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) το 2027, δήλωσε την Τρίτη ότι πρόκειται για «πραγματικά μόνο μια χούφτα θέσεις εργασίας σε ευαίσθητες στρατηγικές θέσεις». 

Ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέν, δήλωσε στο ραδιόφωνο Europe 1 ότι κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με «διαίρεση του έθνους».

Η Αριστερά είπε ότι το μέτρο δείχνει την πρόθεση να ταξινομηθούν οι πολίτες με βάση την εθνικότητα, την καταγωγή ή την κουλτούρα. Επισήμαναν μια πρόταση νόμου που δημοσίευσε η Λεπέν τον Ιανουάριο, όταν ήταν βουλευτής, στην οποία πρότεινε μια συνταγματική αλλαγή για να εμποδιστεί η πρόσβαση διπλών υπηκόων σε θέσεις εργασίας στην κρατική διοίκηση, σε κρατικές εταιρείες και σε αποστολές της δημόσιας διοίκησης.

Ο Μπαρντελά προσπάθησε να ανασκευάσει λέγοντας ότι οι «Γάλλοι αλλοδαπής καταγωγής που εργάζονται και σέβονται το νόμο δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν», δήλωση που προκάλεσε εκ νέου αντιδράσεις. 

Πηγή: Guardian