Κοσμος

«Θαυματουργή γέννα»: Βραζιλιάνικος βόας έφερε στον κόσμο 14 μωρά χωρίς ζευγάρωμα

Δεν είχε έρθει σε επαφή με άλλα φίδια για τουλάχιστον εννέα χρόνια

62224-137655.jpg
Newsroom
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βραζιλιάνικος βόας γέννησε 14 μωρά φίδια χωρίς ζευγάρωμα - Σπάνιο παράδειγμα παρθενογένεσης σε κολέγιο του Πόρτσμουθ - Οι εξηγήσεις των επιστημόνων.
Αίσθηση προκάλεσε η γέννηση 14 μικρών φιδιών στον χώρο ενός βραζιλιάνικου βόα που ονομάζεται Ρονάλντο © City of Portsmouth College

Βραζιλιάνικος βόας γέννησε 14 μωρά φίδια χωρίς ζευγάρωμα - Σπάνιο παράδειγμα παρθενογένεσης σε κολέγιο του Πόρτσμουθ - Οι εξηγήσεις των επιστημόνων.

Ένας βραζιλιάνικος βόας με το όνομα Ρονάλντο γέννησε 14 μωρά φίδια προκαλώντας την κατάπληξη του επιστημονικού προσωπικού και των φοιτητών στο βρετανικό κολέγιο City of Portsmouth.

Βραζιλιάνικος βόας γέννησε 14 μωρά φίδια χωρίς ζευγάρωμα - Σπάνιο παράδειγμα παρθενογένεσης σε κολέγιο του Πόρτσμουθ - Οι εξηγήσεις των επιστημόνων.
Ένας φοιτητής ανακάλυψε τα 14 μωρά του βραζιλιάνικου βόα κατά τη διάρκεια τυπικού ελέγχου © City of Portsmouth College

Έως σήμερα, η εντύπωση που επικρατούσε ήταν πως ο Ρονάλντο ήταν γένους αρσενικού. Μεγαλύτερη αίσθηση ωστόσο αποτελεί το γεγονός ότι το μήκους 1,8 μέτρων ερπετό δεν είχε έρθει σε επαφή με άλλα φίδια για τουλάχιστον εννέα χρόνια.

O βραζιλιάνικος βόας και το σπάνιο παράδειγμα ασεξουαλικής αναπαραγωγής

Το κολέγιο χαρακτήρισε το συμβάν ως «θαυματουργή γέννηση», αλλά εξήγησε επίσης ότι στην πραγματικότητα, πιστεύεται ότι είναι ένα σπάνιο παράδειγμα παρθενογένεσης, μιας φυσικής μορφής ασεξουαλικής αναπαραγωγής, στην οποία τα έμβρυα αναπτύσσονται χωρίς γονιμοποίηση.

Πρόκειται για κοινό φαινόμενο σε φυτά και ορισμένα ζώα, αλλά πιστεύεται ότι είναι μόλις το τρίτο περιστατικό που καταγράφεται σε βραζιλιάνικο βόα που τελεί σε αιχμαλωσία οπουδήποτε στον κόσμο.

Ένας φοιτητής ανακάλυψε τα 14 μωρά κατά τη διάρκεια ενός τυπικού ελέγχου στο βιβάριο του Ρονάλντο. «Στην αρχή πιστεύαμε ότι πρέπει να έκανε λάθος. Δεν πιστεύαμε στα μάτια μας», είπε η Αμάντα ΜακΛέοντ, τεχνικός φροντίδας ζώων.

«Δεν σκεφτήκαμε ούτε μια στιγμή ότι ήταν έγκυος»

Ο ειδικός στα ερπετά Πίτερ Κουίνλαντ δήλωσε εξίσου σοκαρισμένος.

«Αναπαράγω φίδια εδώ και 50 χρόνια και δεν είχα δει ποτέ να συμβαίνει κάτι τέτοιο», είπε. «Ουσιαστικά τα μωρά είναι κλώνοι της μητέρας τους, αν και τα σημάδια τους είναι όλα ελαφρώς διαφορετικά.

»Ο Ρονάλντο έδειχνε ελαφρώς πιο παχύς από το συνηθισμένο, σαν να είχε φάει ένα μεγάλο γεύμα. Δεν σκεφτήκαμε ούτε μια στιγμή ότι ήταν έγκυος».

Ο Κουίνλαν φροντίζει τον Ρονάλντο τα τελευταία εννέα χρόνια μετά την απόκτηση του φιδιού από την υπηρεσία RSPCA. Ο βόας, ο οποίος είχε δηλωθεί αρσενικός από κτηνίατρο, ήταν δημοφιλής κάτοικος του κολεγίου τα τελευταία δύο χρόνια.

«Είναι μια φανταστική ευκαιρία για τους φοιτητές να εκπαιδευτούν γύρω από την ανάπτυξη των μωρών φιδιών», είπε ο Κουίνλαν.

Τώρα ασχολείται με το τι φύλο είναι τα μωρά φίδια και στήνει 14 νέα βιβάρια. Μόλις τα φίδια αναπτυχθούν αρκετά, θα πάνε σε νέα σπίτια.

Σύμφωνα με τον ζωολογικό κήπο Ντάντλεϊ, οι βόες γεννούν κατά πλειοψηφία περίπου 12 έως 15 μωρά, αν και έχουν καταγραφεί έως και 35. Τα νεαρά φίδια γεννιούνται συνήθως περίπου τον έκτο μήνα μετά το ζευγάρωμα και αρχίζουν να τρέφονται όταν είναι 10 ημερών. Έχουν μήκος από 38 έως 50 εκατοστά κατά τη γέννηση, φτάνοντας τα 1,2 μέτρα τον πρώτο χρόνο, με τα θηλυκά να σημειώνουν μεγαλύτερη ανάπτυξη από τα αρσενικά.

(Με πληροφορίες του Guardian)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.