Κοσμος

Σαν σήμερα, ξεκινά το φαινόμενο Χάρι Πότερ

Η είσοδος στον μαγικό κόσμο του Χόγκουαρτς δια χειρός της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ

A.V. Team
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Σαν σήμερα 26 Ιουνίου: Ξεκινά το φαινόμενο Χάρι Πότερ - Η είσοδος στον μαγικό κόσμο δια χειρός της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ 

Σαν σήμερα το 1997, ξεκινάει το ταξίδι στον κόσμο των μάγων. Δια χειρός της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ γράφεται το πρώτο κεφάλαιο της ιστορίας του Χάρι Πότερ, ενός ορφανού αγοριού που πληροφορείται στα 11χρονα γενέθλια του ότι είναι γιος δύο σπουδαίων μάγων και του έρχεται γράμμα να φοιτήσει σε μια σχολή μαγείας, το Χόγκουαρτς.

O μαγικός κόσμος του Χάρι Πότερ μπορεί να πλησιάζει γρήγορα στα 30α γενέθλιά του αλλά δεν δείχνει κανένα απολύτως σημάδι μείωσης της δημοφιλίας του. Άραγε πόσες φορές έχουμε διαβάσει τα βιβλία ή έχουμε δει τις ταινίες και αυτός ο κύκλος τείνει να επαναλαμβάνεται; Αυτή είναι η μαγεία. Είτε είσαι λάτρης των βιβλίων είτε των ταινιών, το «μικρόβιο» του Χάρι Πότερ δε θα φύγει. Η ιστορία του αγοριού, «the boy who lived», ξεκίνησε το ταξίδι του με τον τίτλο «Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος» (Harry Potter and the Philosopher's Stone).

Οι θαυμαστές του Χάρι Πότερ συγκεντρώθηκαν για να γιορτάσουν την επέτειο από την κυκλοφορία του πρώτου βιβλίου © EPA/TOLGA AKMEN

Σαν σήμερα, ξεκινά το φαινόμενο Χάρι Πότερ

Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος εκδόθηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία το 1997 και κυκλοφόρησε στις Ηνωμένες Πολιτείες την επόμενη χρονιά με τον τίτλο «Harry Potter and the Sorcerer's Stone» (Ο Χάρι Πότερ και η Πέτρα του Μάγου). Ποιος όμως ήταν ο λόγος της διαφορετικής ονομασίας;

Όπως εξηγεί ο Φίλιπ Γ. Έρινγκτον στη βιογραφία που έχει γράψει για την  Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Metro, τα δικαιώματα του βιβλίου στις ΗΠΑ απέκτησε το 1997, πριν καν κυκλοφορήσει, η Scholastic Corporation, έναντι περίπου 90.000 ευρώ. Όμως ο επικεφαλής του εκδοτικού οίκου, Άρθουρ Λιβάιν, ήθελε να αλλάξει τον τίτλο. Μία από τις προτάσεις του ήταν «Ο Χάρι Πότερ και η Σχολή της Μαγείας», την οποία η συγγραφέας απέρριψε κατηγορηματικά.

Η ίδια είχε πει σε συνέντευξή της κατά το παρελθόν για το θέμα αυτό: «Άλλαξαν τον πρώτο τίτλο, αλλά με τη συναίνεσή μου. Για να είμαι ειλικρινής, μακάρι να μην είχα συμφωνήσει, αλλά ήταν το πρώτο μου βιβλίο και ήμουν τόσο ευγνώμων που κάποιος το εξέδιδε, ώστε ήθελα να τους δώσω αυτή τη χαρά».

Η πλοκή του πρώτου βιβλίου

Ο Χάρι Πότερ μένει ορφανός όταν ο σκοτεινός μάγος Βόλντεμορτ σκοτώνει τους επίσης μάγους γονείς του, Τζέιμς και Λίλι Πότερ. Όταν όμως ο Βόλντεμορτ προσπαθεί να σκοτώσει τον μικρό Χάρι, ο τελευταίος αποκτά μία ουλή σε σχήμα αστραπής στο μέτωπό του ενώ ο Βόλντεμορτ εξαφανίζεται. Ο Χάρι σώζεται από το μισοκατεστραμμένο σπίτι των γονιών του από τον Ρούμπεους Χάγκριντ, ο οποίος δουλεύει στη Σχολή Χόγκουαρτς, υπό τη διέθυνση του μάγου Άλμπους Ντάμπλντορ. Τοποθετείται τότε υπό την κηδεμονία των Μαγκλ (χωρίς μαγικές ικανότητες) συγγενών του, Πετούνια Ντάρσλι (αδερφή της μητέρας του Χάρι) και του συζύγου της, Βέρνον Ντάρσλι. Οι Ντάρσλι αντιπαθούν τη μαγεία και αποκρύπτουν από τον Χάρι κάθε γνώση τους για τις μαγικές του ικανότητες.

Παρά τις προσπάθειες των συγγενών να το αποκρύψουν την αλήθεια, οι επιστολές συνεχίζουν να έρχονται από το Χόγκουαρτς, μέχρι που ο Χάρι μαθαίνει την αλήθεια.

Ο «μυστικός» σταθμός τραίνου που οδηγούσε στο Χόγκουαρτς © Unsplash

Όλοι οι νέοι μαθητές που φτάνουν στο Χόγκουαρτς, ταξινομούνται σε έναν από τους τέσσερις κοιτώνες του σχολείου, Γκρίφιντορ, Χάφλπαφλ, Ράβενκλοου και Σλίθεριν φορώντας ένα αρχαίο καπέλο που μιλά, το «Καπέλο της Επιλογής». Κάθε κοιτώνας έχει ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό. Ο Σλίθεριν αποτελείται από φιλόδοξους, πανούργους μάγους και μάγισσες που θα χρησιμοποιούσαν κάθε μέσο για να εκπληρώσουν τους σκοπούς τους. Ο Ράβενκλοου είναι ο οίκος των πιο ευφυών μαθητών. Στον κοιτώνα Γκρίφιντορ κατατάσσονται οι γενναιότεροι και ο Χάφλπαφλ χαρακτηρίζεται από αφοσίωση, τιμιότητα και ειλικρίνεια. Όταν ο Χάρι καλείται να ταξινομηθεί, όλοι αναμένουν το αποτέλεσμα.

Ο Χάρι νοερά δηλώνει πως δεν θέλει να γίνει μέλος του Σλίθεριν. Το καπέλο του απαντά λέγοντάς του ότι στον Σλίθεριν θα μεγαλουργήσει, όταν όμως βλέπει το πόσο αποφασισμένος είναι ο Χάρι ενάντια στον Σλίθεριν, τον κατατάσσει στον Γκρίφιντορ. Δύο άλλα μέλη του ίδιου κοιτώνα, ο Ρον Ουέσλι και η Ερμιόνη Γκρέιντζερ γίνονται οι πιο στενοί φίλοι του Χάρι ενώ ο Ντράκο Μαλφόι, που ανήκει στον Σλίθεριν, γίνεται ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής του.

Η ιστορία διαδραματίζεται με την παρέα να προσπαθεί να εξιχνιάσει το μυστήριο της Φιλοσοφικής Λίθου ενώ ο Χάρι μαθαίνει σταδιακά για το παρελθόν του, ότι η μητέρα του πέθανε προσπαθώντας να σώσει τον γιο της και η αυτοθυσία της προκάλεσε τη δολοφονική κατάρα να γυρίσει πίσω στον Βόλντεμορτ και εφοδίασε τον Χάρι με κάποια μαγική προστασία ενάντια σε μελλοντικές επιθέσεις του Βόλντεμορτ.

Η επιτυχία του πρώτου βιβλίου του Χάρι Πότερ

Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος είναι μια συναρπαστική αρχή του ταξιδιού του Χάρι προς την αντιμετώπιση του παρελθόντος και του μέλλοντος. Ήταν το πρώτο βιβλίο που έγραψε η Ρόουλινγκ και επαινέθηκε για τη δημιουργία ολοκληρωμένων χαρακτήρων και ενός πλήρως πραγματωμένου μαγικού σύμπαντος που συνυπήρχε με τον πραγματικό κόσμο. Έγινε σχεδόν αμέσως επιτυχία από τους κριτικούς και το κοινό, και μεταφράστηκε σε περίπου 60 γλώσσες. Συγκεκριμένα, το πρώτο βιβλίο της σειράς έχει πουλήσει παραπάνω από 107 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

Μάλιστα το πρωτότυπο εξώφυλλο του πρώτου βιβλίου της Ρόουλινγκ από τον Τόμας Τέιλορ, πουλήθηκε σε δημοπρασία στο Εδιμβούργο για περίπου 53.500 ευρώ. Το 1997, ο εκδότης Bloomsbury με έδρα το Λονδίνο κυκλοφόρησε το «Harry Potter and the Philosopher's Stone» σε περιορισμένη έκδοση 500 αντιτύπων.

Άγαλμα του Χάρι Πότερ στο Λέστερ από σκηνή της πρώτης ταινίας «Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος» © EPA/NEIL HALL

Σήμερα, αυτό το βιβλίο θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά έργα του σύγχρονου πολιτισμού και η πρώτη του έκδοση είναι αληθινή σπάνια. Για πολλούς, αυτό το βιβλίο συμβολίζει την παιδική τους ηλικία και τη νεότητά τους.

Το παγκόσμιο φαινόμενο

Το φαινόμενο Χάρι Πότερ, που κίνεισαι το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων, γίνεται best seller και αποτέλεσε σημείο εξέλιξης στη μεγάλη οθόνη. Όλα τα βιβλία είναι διαθέσιμα σε περισσότερες από 200 χώρες και σε περίπου 60 γλώσσες. Η μεταφόρα τους στον κινηματογράφο έγιναν blockbuster 8 ταινιών (καθώς το τελευταίο βιβλίο, χωρίστηκε σε δύο ταινίες) η οποία απέφερε περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, ενώ το 2010 άνοιξε στις Ηνωμένες Πολιτείες ένα θεματικό πάρκο εμπνευσμένο από το franchise. «After all this time?», «Always».

Τα βιβλία του Χάρι Πότερ

  • Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος (1997)
  • Ο Χάρι Πότερ και η Καμάρα με τα Μυστικά (1998)
  • Ο Χάρι Πότερ και ο Αιχμάλωτος του Αζκαμπάν (1999)
  • Ο Χάρι Πότερ και το Κύπελλο της Φωτιάς (2000)
  • Ο Χάρι Πότερ και το Τάγμα του Φοίνικα (2003)
  • Ο Χάρι Πότερ και ο Ημίαιμος Πρίγκιψ (2005)
  • Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου (2007)