Κοσμος

Υπόθεση Κέντρα Χάτσερ: Η οδοντίατρος με το λαμπερό χαμόγελο δολοφονήθηκε από την αντίζηλό της η οποία διέφυγε στο Μεξικό

Μια υπόθεση ζήλιας, εμμονικής παρακολούθησης και πληρωμένης δολοφονίας που συγκλόνισε το Ντάλας 

28058828_10215807199198740_8716476474297011906_n.jpg
Μιμή Φιλιππίδη
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κέντρα Χάτσερ: Η άγρια δολοφονία της οδοντίατρου με το λαμπερό χαμόγελο
Κέντρα Χάτσερ: Η άγρια δολοφονία της οδοντίατρου με το λαμπερό χαμόγελο © WFAA/Youtube

Υπόθεση Κέντρα Χάτσερ: Η πρώην φιλενάδα του αγαπημένου της σχεδίασε τη δολοφονία της και διέφυγε στο Μεξικό, ώσπου συνελήφθη από το FBI

Η Μπρέντα Ντελγκάντο ήταν μια 31χρονη φοιτήτρια οδοντικής υγιεινής σ΄ένα κολέγιο του Ντάλας. Ο δρ Ρικάρντο (Ρίκι) Πανιάγκουα ήταν 38 ετών, γεννημένος στην Καλιφόρνια και απόφοιτος της περίφημης ιατρικής σχολής του Στάνφορντ. Στο Ντάλας πήγε το 2011 για να ολοκληρώσει την ειδικότητά του στη δερματολογία στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Τέξας και το 2015 εργαζόταν εκεί ως επίκουρος καθηγητής.

Ο Ρίκι είχε γνωρίσει τη Μπρέντα τον Αύγουστο του 2012 και τρεις μήνες μετά η Μπρέντα έμενε στο διαμέρισμά του. Εκτός από έναν σύντομο χωρισμό, ήταν μαζί 2,5 χρόνια. Αλλά τον Φεβρουάριο του 2015 ο Ρίκι ζήτησε από τη Μπρέντα να χωρίσουν γιατί είχε γνωρίσει μια άλλη γυναίκα.

Λεγόταν Κέντρα Χάτσερ, ήταν 35 ετών, παιδοδοντίατρος, πολύ ελκυστική κι έμενε στην πιο ακριβή περιοχή του Ντάλας. Όλο εκείνο το καλοκαίρι, ο Ρίκι και η Κέντρα δειπνούσαν σε μοντέρνα εστιατόρια, έκαναν ακριβά ταξίδια, δημοσίευαν φωτογραφίες τους στο fb αγκαλιασμένοι και χαμογελαστοί. Ήταν πολύ ερωτευμένοι κι έκαναν σχέδια για γάμο.

Ο δρ Ρικάρντο Πανιάγκουα και η Κέντρα Χάτσερ
Ο δρ Ρικάρντο Πανιάγκουα και η Κέντρα Χάτσερ © Facebook

Στις 2 Σεπτεμβρίου, μια μέρα πριν η Κέντρα πάει με τον Ρίκι στο Κανκούν για το Σαββατοκύριακο, κάποιος την πλησίασε στο γκαράζ της πολυτελούς πολυτατοικίας της και την πυροβόλησε στο κεφάλι. Η δολοφονία προκάλεσε σοκ στο Ντάλας. Επειδή η τσάντα της Κέντρα Χάτσερ δε βρέθηκε στον τόπο του εγκλήματος, οι ντετέκτιβ της αστυνομίας υπέθεσαν αρχικά ότι είχε πυροβοληθεί στη διάρκεια ληστείας. Αλλά μέσα σε μια εβδομάδα η υπόθεση πήρε μια απίστευτη τροπή.

Οι κάμερες παρακολούθησης κατέγραψαν το τζιπ του δράστη να απομακρύνεται από το γκαράζ των διαμερισμάτων που έμενε η Κέντρα. Δύο μέρες αργότερα, την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου, ένας άνδρας επικοινώνησε με την αστυνομία και είπε ότι το τζιπ ήταν δικό του, αλλά δεν ήταν ο δολοφόνος. Ομολόγησε ότι η φίλη του Μπρέντα Ντελγκάντο ζήτησε να δανειστεί το όχημά του εκείνη την Τετάρτη. Συμπτωματικά, η Μπρέντα ήταν η πρώην φιλενάδα του Ρίκι και μετά τον χωρισμό τους είχε γίνει εμμονικός διώκτης του Ρίκι και της Κέντρα Χάτσερ.

Ο δρ Ρικάρντο Πανιάγκουα και η Κέντρα Χάτσερ
Ο δρ Ρικάρντο Πανιάγκουα και η Κέντρα Χάτσερ © Facebook

Οι ντετέκτιβ είκασαν ότι η Κέντρα ήταν θύμα σχεδιασμένης δολοφονίας με πληρωμένο εκτελεστή, που ενορχηστρώθηκε από την πρώην φιλενάδα του Ρίκι. Οι ντετέκτιβ ανακάλυψαν ότι η Μπρέντα παρακολουθούσε τον Ρίκι και διάβαζε τα μηνύματα και τα email του. Όταν συνειδητοποίησε ότι ο Ρίκι ερωτεύθηκε την Κέντρα Χάτσερ, στρατολόγησε δύο άτομα που γνώριζε ελάχιστα -μια ανύπαντρη μητέρα κι έναν μικροέμπορο μαριχουάνας- για να σκοτώσουν την Κέντρα, ελπίζοντας ότι έτσι θα μπορούσε να κερδίσει ξανά τον Ρίκι. Σύντομα, παραγωγοί από όλες τις τηλεοπτικές εκπομπές αληθινού εγκλήματος (48 Hours, Dateline, 20/20) έτρεξαν στο Τέξας για να καλύψουν την ιστορία. Όλοι ήθελαν να μιλήσουν με τη Μπρέντα Ντελγκάντο. Αλλά ήταν άφαντη.

Ο δρ Ρικάρντο Πανιάγκουα και η Κέντρα Χάτσερ
Ο δρ Ρικάρντο Πανιάγκουα και η Κέντρα Χάτσερ © Facebook

Το FBI έβαλε τη Μπρέντα στη λίστα με τους 10 πιο καταζητούμενους φυγάδες και πρόσφερε αμοιβή 100.000 δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψή της. Το FBI προειδοποιούσε επίσης όποιον την εντοπίσει να μην την πλησιάσει. Θεωρούσαν τη Μπρέντα Ντελγκάντο επικίνδυνη και απελπισμένη. Μέλη της οικογένειας της Μπρέντα, ωστόσο, επέμεναν ότι η αστυνομία τα είχε συμπεράνει όλα λάθος.

Είπαν ότι η Μπρέντα δεν ήταν ικανή για φόνο. Ούτε ο Ρίκι μπορούσε να φανταστεί ότι η Μπρέντα είχε σχέση με τη δολοφονία της Κέντρα Χάτσερ. Μετά τον χωρισμό τους είχαν παραμείνει καλοί φίλοι. Το βράδυ της δολοφονίας της Κέντρα, ο Ρίκι έστειλε μήνυμα στη Μπρέντα για να την ενημερώσει και εκείνη του έστειλε συλλυπητήριο μήνυμα το επόμενο πρωί, λεγοντάς του ότι ήταν στη διαθεσή του για ό,τι χρειαζόταν.

Όταν η αστυνομία άρχισε την διερεύνηση του εγκλήματος, ο έμπειρος αστυνομικός ντετέκτιβ Μπαρνς έστειλε αστυνομικούς να φέρουν τη Μπρέντα Ντελγκάντο σε μια από τις αίθουσες ανάκρισης του τμήματος ανθρωποκτονιών. Ο Μπαρνς της είπε ότι ερευνούσε τη δολοφονία της Κέντρα Χάτσερ. «Πώς προέκυψε το όνομά μου;» τον ρώτησε. Ο Μπαρνς την ανέκρινε πάνω από δύο ώρες.

Ο δρ Ρικάρντο Πανιάγκουα και η Κέντρα Χάτσερ
Ο δρ Ρικάρντο Πανιάγκουα και η Κέντρα Χάτσερ © Facebook

Η Μπρέντα του είπε ότι η σχέση της με τον Ρίκι δεν ήταν τόσο σοβαρή και δεν στενοχωρήθηκε ιδιαίτερα όταν χώρισαν. Είπε ότι δεν γνώριζε καν το όνομα της νέας του φιλενάδας. Ο Μπαρνς της ζήτησε να αφηγηθεί τι έκανε τη μέρα της δολοφονίας κι εκείνη είπε μόνο ότι η φίλη της η Κρίσταλ Κόρτες την είχε αφήσει στη βιβλιοθήκη το πρωί και την είχε πάει το βράδυ στο μεξικάνικο ρεστοράν Chili's. Η Μπρέντα Ντελγκάντο έβγαλε μια διπλωμένη απόδειξη από το Chili's για να αποδείξει στον Μπαρνς ότι δε θα μπορούσε να είναι στην πολυκατοικία της Κέντρα.

Κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ανάκρισης ένας αστυνομικός ενημέρωσε τον Μπαρνς ότι είχε φέρει την Κρίσταλ. Ο Μπαρνς πήγε να την ανακρίνει σε άλλη αίθουσα ανακρίσεων. Εκείνη παραδέχτηκε ότι είχε πάει το τζιπ στο γκαράζ του διαμερίσματος, αλλά είπε πολλές ιστορίες για τον λόγο. Αρχικά είπε ότι έψαχνε χώρο στάθμευσης επειδή ήθελε να φάει σε ένα μεξικάνικο εστιατόριο μερικά τετράγωνα μακριά. Στη συνέχεια είπε ότι ήταν με τον γιο της τη μέρα του φονικού και ότι είχε σταθμεύσει στο γκαράζ για να τον πάει να παίξει στο κοντινό πάρκο.

Τελικά, η Κρίσταλ Κόρτες είπε ότι ένας άντρας ονόματι Λαμάρ, τον οποίο δεν γνώριζε, την ανάγκασε με την απειλή όπλου να τον πάει στο γκαράζ για να ληστέψει την Κέντρα Χάτσερ. Τέλος, παραδέχτηκε ότι η Μπρέντα είχε πληρώσει εκείνη και τον Λαμάρ για να κάνουν τη ληστεία. Αλλά είπε ότι δεν είχε ιδέα ότι ο Λαμάρ επρόκειτο να σκοτώσει. Μετά τον πυροβολισμό, η Κρίσταλ είπε ότι ο Λαμάρ επέστρεψε στο τζιπ και τη διέταξε να φύγει.

Κέντρα Χάτσερ
Κέντρα Χάτσερ © Facebook

Ο Μπαρνς επέστρεψε στη Μπρέντα, αποφασισμένος να την κάνει να ομολογήσει. Αλλά αντί να την αντιμετωπίσει όπως θα συνέβαινε σε μια τυπική αστυνομική ανάκριση αποφάσισε να της μιλήσει σαν πατέρας που μιλάει στην κόρη του. «Καταλαβαίνω πώς είναι να θέλεις κάτι που δεν μπορείς να έχεις. Ξέρω επίσης πώς είναι να θέλεις κάτι τόσο κακό που να είσαι διατεθειμένη να κάνεις τα πάντα για αυτό. Δε μπορούσες να τον πάρεις πίσω όσο ήταν ζωντανή εκείνη.

Νομίζω ότι υπέφερες που δεν ήσουν αρκετά καλή για τον Ρίκι. Ίσως δεν του άρεσε η εμφάνιση σου, ίσως ήθελε πιο πολύ την οδοντίατρο, ίσως δεν του άρεσε που οι γονείς σου δεν ήταν ευκατάστατοι, ίσως τα στάνταρ του ήταν πολύ ψηλά. Για οποιονδήποτε λόγο, δεν ήσουν αρκετά καλή για εκείνον. Και αυτό ήταν δύσκολο να το καταπιείς… Δε νομίζω ότι είσαι κακός άνθρωπος, αλλά είχεις πληγωθεί, είχες ξεμείνει από επιλογές… Αυτό νομίζω ότι συνέβη».

Ο Κρίστοφερ Λαβ, η Κρίσταλ Κόρτες και η Μπρέντα Ντελγκάντο
Ο Κρίστοφερ Λαβ, η Κρίσταλ Κόρτες και η Μπρέντα Ντελγκάντο

Για μια στιγμή, φάνηκε ότι η Μπρέντα ήταν έτοιμη να «σπάσει». Αλλά τελικά δε μίλησε. Ο Μπαρνς συνειδητοποίησε ότι έπρεπε να την αφήσει να φύγει. Στο μεταξύ, συνέλαβε την Κρίσταλ για ανθρωποκτονία. Λίγες μέρες αργότερα, η αστυνομία έμαθε μέσω τηλεφωνικών αρχείων ότι η Κρίσταλ Κόρτες έστελνε μηνύματα σε κάποιον Κρίστοφερ Λαβ τις ημέρες πριν από τη δολοφονία της Κέντρα Χάτσερ. Έψαξαν το αυτοκίνητό του Λαβ, βρήκαν το Smith & Wesson πίσω από το ντουλαπάκι και τον συνέλαβαν. Μετά πήγαν να αναζητήσουν την Μπρέντα Ντελγκάντο για να τη συλλάβουν. Όμως είχε ήδη μπει σε λεωφορείο για το Μεξικό.

Για έξι μήνες ζούσε ήσυχα με συγγενείς της στην πόλη Τορεόν, στο βόρειο-κεντρικό Μεξικό, χωρίς να κάνει τίποτα που να τραβάει την προσοχή. Όταν το FBI σε συνεργασία με τις μεξικανικές αρχές τη βρήκε, παραδόθηκε ήσυχα. Η Μπρέντα Ντελγκάντο είναι πολίτης των ΗΠΑ. Επειδή όμως γεννήθηκε στο Μεξικό είναι επίσης μεξικανή υπήκοος και σύμφωνα με τον μεξικανικό νόμο δεν μπορούσε να εκδοθεί σε χώρα που θα ζητούσε τη θανατική ποινή για το έγκλημά της. Αφού ο εισαγγελέας του Ντάλας υποσχέθηκε ότι δε θα ζητούσε τη θανατική ποινή, η Μπρέντα επέστρεψε στις ΗΠΑ.

Kendra Hatcher murder: ex-girlfriend may be the mastermind of Dallas dentist killing - TomoNews

Πρώτα δικάστηκε ο Κρίστοφερ Λαβ. Κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε θάνατο με θανατηφόρο ένεση. Η Κρίσταλ Κόρτες έκανε συμφωνία με την εισαγγελία να καταθέσει εναντίον της Ντελγκάντο και καταδικάστηκε σε 35 χρόνια. Η δίκη της Μπρέντα Ντελγκάντο ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2019. Στην αίθουσα του δικαστηρίου δε γύρισε ούτε μια φορά να κοιτάξει την οικογένεια της Κέντρα, τη δική της οικογένεια ή τον κόσμο στην αίθουσα. Οι ένορκοι την έκριναν ένοχη για φόνο και ο δικαστής την καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη χωρίς αναστολή.

Για όσους είχαν παρακολουθήσει τη δίκη υπήρχε ένα μεγάλο αναπάντητο ερώτημα: Τι ακριβώς είχε συμβεί στον ψυχισμό της Μπρέντα; Έπασχε από «διαταραχή εμμονικής αγάπης»; (τον όρο χρησιμοποιούν ορισμένοι ψυχολόγοι για να περιγράψουν κάποιον εμμονικά και παράφορα προσηλωμένο στο να προστατεύει ή να εξουσιάζει ένα άλλο άτομο). Ο χωρισμός της με τον Ρίκι είχε προκαλέσει ένα είδος μεταμόρφωσης μέσα της. Πίστευε ειλικρινά ότι το σχέδιό της μπορούσε να λειτουργήσει και ο Ρίκι θα επέστρεφε σε εκείνη μόλις έφευγε από τη μέση η Κέντρα Χάτσερ.

Εκτός από εφημερίδες και περιοδικά, την υπόθεση κάλυψαν πολλές δημοσιογραφικές τηλεοπτικές εκπομπές (Dateline NBC, Oxygen, 48 Hours, 20/20).

Ακούστε τα Podcast «Criminal minds» της Μιμής Φιλιππίδη

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.