Κοσμος

«Δυσκολεύει» η δεύτερη θητεία φον ντερ Λάιεν με τα σημερινά δεδομένα

Η ομάδα των Φιλελευθέρων υπέστη και άλλες απώλειες

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν:  Αισθάνεται την πίεση καθώς οι φιλελεύθεροι καταρρέουν

Λίγες ημέρες πριν από μια κρίσιμη συνάντηση στην οποία οι ηγέτες της ΕΕ θα αποφασίσουν για το μέλλον της, ένα από τα τρία κόμματα που η Oύρσουλα φον ντερ Λάιεν ελπίζει ότι θα την υποστηρίξουν για μια δεύτερη θητεία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χάνει έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Τα απλά μαθηματικά ... καθιστούν την κατάσταση πολύ δύσκολη για τη φον ντερ Λάιεν αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Jacob Moroza-Rasmussen, πρώην γενικός γραμματέας του πανευρωπαϊκού φιλελεύθερου κόμματος ALDE.

Η αιφνιδιαστική απόφαση της Παρασκευής του Τσέχου λαϊκιστή Andrej Babiš να αποσύρει τους επτά ευρωβουλευτές του από τo ALDE/Renew επισφράγισε μια δύσκολη προεκλογική περίοδο στην ΕΕ για τους φιλελεύθερους, οι οποίοι έχουν πέσει από 102 έδρες σε μόλις 74. To Renew, η τρίτη μεγαλύτερη ομάδα στο Κοινοβούλιο, ξεπεράστηκε από τους σκληροδεξιούς Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (ECR) στους οποίους ανήκει και το κόμμα των Αδελφών της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι.

Αν χρειαζόταν περισσότερος συμβολισμός για την πορεία των φιλελευθέρων, ένα από τα βαριά χαρτιά τους - ο Μαρκ Ρούτε, πρωθυπουργός της Ολλανδίας τα τελευταία 14 χρόνια - θα συμμετάσχει στο τελευταίο του Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αυτή την εβδομάδα πριν αναλάβει τη νέα του θέση ως γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Η Φον ντερ Λάιεν και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα της έχουν εμπλακεί μέχρι στιγμής σε συνομιλίες μόνο με τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) και το Renew, αγνοώντας επισήμως τόσο τους Πράσινους όσο και το ECR.

Αυτή την ώρα πάντως προβλέπεται ότι οι Φιλελεύθεροι -με την Εσθονή πρωθυπουργό Κάια Κάλλας και οι Σοσιαλιστές -με τον πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα- θα πάρουν κορυφαίας θέσεις εργασίας στην ΕΕ.

Αλλά ακόμη και αυτό δεν θα είναι το τέλος της αβεβαιότητας για τη φον ντερ Λάιεν.

Θα χρειαστεί 361 ψήφους στο Κοινοβούλιο (σε σύνολο 720) σε μια μυστική ψηφοφορία που θα μπορούσε να διεξαχθεί ήδη στις 18 Ιουλίου. Αθροίζοντας όλα τα μέλη του ΕΛΚ, του S&D και της Renew στο Κοινοβούλιο, φτάνει τους 398. Αλλά δεν θα την υποστηρίξουν όλοι στο ΕΛΚ και το S&D, και το Renew χάνει μέλη.

Πηγή: Politico