Κοσμος

Φατάχ και Χαμάς ανταλλάζουν κατηγορίες και αναβάλουν τις συνομιλίες

Η Κίνα παίζει ρόλο διαμεσολαβητή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φατάχ και Χαμάς ανταλλάζουν κατηγορίες και αναβάλουν τις συνομιλίες
Ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανιγιά © ΕΡΑ/ABEDIN TAHERKENAREH

Παλαιστίνη: Φατάχ και Χαμάς ανταλλάζουν κατηγορίες 

Οι συνομιλίες συμφιλίωσης μεταξύ της Χαμάς και της Φατάχ που επρόκειτο να διεξαχθούν στην Κίνα αυτό το μήνα έχουν καθυστερήσει και δεν έχει οριστεί νέα ημερομηνία, δήλωσαν αξιωματούχοι τη Δευτέρα, υπογραμμίζοντας τις αμυδρές πιθανότητες παλαιστινιακής ενότητας.

Αφού φιλοξένησε μια συνάντηση των παλαιστινιακών παρατάξεων τον Απρίλιο, η Κίνα δήλωσε ότι η Φατάχ - της οποίας ηγείται ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς - και η Χαμάς είχαν εκφράσει τη βούληση να επιδιώξουν τη συμφιλίωση μέσω συνομιλιών ενότητας στο Πεκίνο.

Αξιωματούχοι της Φατάχ και της Χαμάς είχαν δηλώσει προηγουμένως ότι η επόμενη συνάντηση θα γινόταν στα μέσα Ιουνίου. Με τις παρατάξεις βαθιά διχασμένες, οι αναλυτές είχαν ελάχιστες ελπίδες ότι οι συνομιλίες θα επιτύχουν μια σημαντική πρόοδο προς μια συμφωνία που θα μπορούσε να δημιουργήσει μια ενιαία παλαιστινιακή διοίκηση.

Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Μπασέμ Ναΐμ, ο οποίος συμμετείχε στην προηγούμενη συνάντηση, δήλωσε στο Ρόιτερς ότι η Φατάχ είχε ζητήσει επ' αόριστον καθυστέρηση. Ο εκπρόσωπος της Φατάχ Αμπντέλ Φατάχ Ντάουλα δήλωσε ότι το κίνημά του δεν απέρριψε την πρόσκληση για συνάντηση.

Η Χαμάς επεδίωξε μια συμφωνία με τη Φατάχ για μια νέα τεχνοκρατική διοίκηση για τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα ως μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής συμφωνίας, ανέφερε το Reuters αυτό το μήνα, υπογραμμίζοντας τον στόχο της ομάδας να διατηρήσει την επιρροή της μετά το τέλος του πολέμου.

Τα δυτικά κράτη υποστηρίζουν την ιδέα η μεταπολεμική Γάζα να διοικείται από μια ανανεωμένη Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ), τη διοίκηση υπό τον Αμπάς που έχει περιορισμένη πια κυριαρχία σε τμήματα της Δυτικής Όχθης.

Η Αρχή διοικούσε επίσης τη Γάζα μέχρι το 2007, όταν η Χαμάς εκδίωξε τη Φατάχ από τον θύλακα, ένα χρόνο αφότου νίκησε τη Φατάχ στις βουλευτικές εκλογές - την τελευταία φορά που ψήφισαν οι Παλαιστίνιοι.

Η Χαμάς έχει απορρίψει εδώ και καιρό την προσέγγιση του Αμπάς που επιδιώκει να διαπραγματευτεί τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, θεωρώντας την αποτυχημένη και υποστηρίζοντας τον ένοπλο αγώνα.

Ο ιδρυτικός χάρτης της Χαμάς του 1988 ζητούσε την καταστροφή του Ισραήλ. Το 2017, η Χαμάς δήλωσε ότι συμφώνησε σε ένα μεταβατικό παλαιστινιακό κράτος εντός των συνόρων που προϋπήρχαν του πολέμου του 1967, αν και εξακολουθούσε να αντιτίθεται στην αναγνώριση του δικαιώματος ύπαρξης του Ισραήλ.

Πηγή: Reuters

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.