Κοσμος

H «βάρβαρη» πυραυλική επίθεση στην Κριμαία είναι ευθύνη των ΗΠΑ, δηλώνει το Κρεμλίνο

Βλάντιμιρ Πούτιν: Η Ρωσία προετοιμάζει την απάντησή της

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κρεμλίνο: «Βάρβαρη» πυραυλική επίθεση στην Κριμαία με ευθύνη των ΗΠΑ – Η Μόσχα προετοιμάζει απάντηση

Η Ρωσία κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες για την ουκρανική επίθεση στη χερσόνησο της Κριμαίας με απολογισμό τέσσερις νεκρούς, ανάμεσά τους δύο παιδιά καθώς και 151 τραυματίες.

Ρωσία: Η ευθύνη βαραίνει πάνω από όλα την Ουάσιγκτον

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι «Αμερικανοί ειδικοί είχαν ορίσει τις συντεταγμένες πτήσης των πυραύλων με βάση πληροφορίες από κατασκοπευτικούς δορυφόρους των ΗΠΑ, πράγμα που σημαίνει ότι η Ουάσιγκτον ήταν άμεσα υπεύθυνη».

«Η ευθύνη για τη σκόπιμη πυραυλική επίθεση στους αμάχους της Σεβαστούπολης βαρύνει πάνω από όλα η Ουάσιγκτον, η οποία προμήθευσε αυτά τα όπλα στην Ουκρανία, και το καθεστώς του Κιέβο», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστηρίζοντας ότι τέσσερις από τους πύραυλους που ήταν εξοπλισμένοι με κεφαλές διασποράς, καταρρίφθηκαν από συστήματα αεράμυνας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε την επίθεση «απολύτως βάρβαρη» και είπε ότι η Μόσχα θα αντιδράσει απέναντι στην αμερικανική ανάμειξη στην επίθεση. Μάλιστα ο Πεσκόφ πρότεινε οι δημοσιογράφοι να ρωτήσουν τις κυβερνήσεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ γιατί ενεπλάκησαν στις δολοφονίες παιδιών.

Πλάνα στη ρωσική κρατική τηλεόραση έδειξαν τον πανικό που επικράτησε στην παραλία όπου έπεσαν θραύσματα πυραύλων, στη βόρεια πλευρά της πόλης της Σεβαστούπολης. Είκοσι επτά παιδιά ήταν μεταξύ των τραυματιών.

Πούτιν: Η Ρωσία θα απαντήσει στην επίθεση στην Κριμαία

Η Ρωσία θα απαντήσει στην επίθεση της Κυριακής, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας, προσθέτοντας ότι ο Βλάντιμιρ Πούτιν ήταν «σε συνεχή επαφή με τον στρατό» ενώ έχει ήδη προειδοποιήσει ότι υπάρχει ενδεχόμενο άμεσης σύγκρουσης μεταξύ της Μόσχας και της συμμαχίας του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας περιέγραψε το περιστατικό ως «μια βδελυρή, ποταπή πράξη εναντίον του λαού μας».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να προμηθεύουν την Ουκρανία με πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς ATACMS , οι οποίοι έχουν βεληνεκές 300 χιλιομέτρων (186 μίλια), νωρίτερα φέτος.

Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014 και τώρα τη βλέπει τη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας ως αναπόσπαστο τμήμα της επικράτειάς της, αν και ο περισσότερος κόσμος τη θεωρεί ακόμη μέρος της Ουκρανίας.