Κοσμος

«Μαργαριτάρι» του Ιταλού υπουργού Πολιτισμού: «Ο Κολόμβος ήθελε να φτάσει στις Ινδίες, βασιζόμενος στις θεωρίες του Γαλιλαίου»

Ο Σαντζουλιάνο έχει κάνει και στο παρελθόν αμφιλεγόμενες δηλώσεις

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Iταλία: Λάθος του υπουργού Πολιτισμού με τον Κολόμβο και τον Γαλιλαίο

Ο Ιταλός υπουργός πολιτισμού, Τζενάρο Σαντζουλιάνο, αναφερόμενος στον Ιταλό θαλασσοπόρο και χαρτογράφο Χριστόφορο Κολόμβο, δήλωσε ότι «ήθελε να φτάσει στις Ινδίες, βασιζόμενος στις θεωρίες του Γαλιλαίου». Ο ιταλικός Τύπος υπογράμμισε αμέσως, όμως, ότι πρόκειται για ιστορικό λάθος, από την στιγμή που η Αμερική, ως γνωστόν, ανακαλύφθηκε από τον Κολόμβο το 1492, ενώ ο Γαλιλαίος γεννήθηκε το 1564.

Τον περασμένο Απρίλιο, ο Ιταλός υπουργός πολιτισμού είχε δηλώσει, κατά την διάρκεια παρουσίασης του νέου αρχαιολογικού περιπάτου της Ρώμης, πως «όταν σκεφτόμαστε το Παρίσι, μας έρχονται αμέσως στον νου τα Ηλύσια Πεδία, και όταν σκεφτόμαστε το Λονδίνο, η πλατεία Times Square».

Και σε αυτή την περίπτωση, οι σχολιαστές είχαν σπεύσει να υπενθυμίσουν στον Ιταλό υπουργό, πρώην διευθυντή ειδήσεων του δημόσιου τηλεοπτικού καναλιού Rai Due, ότι η συγκεκριμένη πλατεία βρίσκεται στην Νέα Υόρκη και όχι στο Λονδίνο. Αντιδράσεις, τέλος, είχε προκαλέσει και παλαιότερη δήλωση του Σαντζουλιάνο, σύμφωνα με την οποία «ο Δάντης , στην Ιταλία, ήταν ο ιδρυτής της δεξιάς σκέψης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ