Κοσμος

Μέκκα: Ξεπέρασαν τους 1.300 οι νεκροί στο ετήσιο μουσουλμανικό προσκύνημα

Οι θερμοκρασίες στη Μέκκα φέτος ανέβηκαν έως και 51,8 βαθμούς Κελσίου

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μέκκα: Περισσότεροι από 1.300 πιστοί έχασαν τη ζωή τους - Οι θερμοκρασίες στη Μέκκα φέτος ανέβηκαν έως και 51,8 βαθμούς Κελσίου 

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε την Κυριακή ότι περισσότεροι από 1.300 πιστοί έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος χατζ που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια έντονης ζέστης, στη Μέκκα.

Οι θερμοκρασίες στη Μέκκα φέτος ανέβηκαν έως και 51,8 βαθμούς Κελσίου 

«Δυστυχώς, ο αριθμός των θανάτων έφτασε τους 1.301, με το 83% να μην έχουν άδεια να κάνουν χατζ και να έχουν περπατήσει μεγάλες αποστάσεις κάτω από το φως του ήλιου, χωρίς κατάλληλη προστασία», ανέφερε το επίσημο πρακτορείο Τύπου της Σαουδικής Αραβίας. 

Οι θερμοκρασίες στη Μέκκα φέτος ανέβηκαν έως και 51,8 βαθμούς Κελσίου (125 βαθμούς Φαρενάιτ), σύμφωνα με το εθνικό μετεωρολογικό κέντρο της Σαουδικής Αραβίας. Το Ριάντ δεν είχε σχολιάσει δημόσια τους θανάτους ούτε είχε δώσει τον δικό του απολογισμό μέχρι την Κυριακή.

Τι είναι το χατζ για τους Μουσουλμάνους

Το χατζ είναι ένας από τους πέντε πυλώνες του Ισλάμ που όλοι οι μουσουλμάνοι πρέπει να ολοκληρώσουν τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Σαουδάραβες αξιωματούχοι είπαν ότι 1,8 εκατομμύρια προσκυνητές συμμετείχαν φέτος, αριθμός παρόμοιος με πέρυσι, και ότι 1,6 εκατομμύρια προέρχονταν από το εξωτερικό.

Τα τελευταία αρκετά χρόνια οι τελετουργίες κυρίως στην ύπαιθρο έχουν πέσει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού της Σαουδικής Αραβίας. Ο χρόνος του χατζ προχωρά περίπου 11 ημέρες κάθε χρόνο κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο, που σημαίνει ότι τον επόμενο χρόνο θα πραγματοποιηθεί νωρίτερα τον Ιούνιο, ενδεχομένως σε ψυχρότερες συνθήκες.

Μια μελέτη του 2019 από το περιοδικό Geophysical Research Letters ανέφερε ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής, το θερμικό στρες για τους προσκυνητές του χατζ θα ξεπεράσει το «όριο ακραίου κινδύνου» από το 2047 έως το 2052 και από το 2079 έως το 2086, «με αυξανόμενη συχνότητα και ένταση όσο προχωρά ο αιώνας».

Ο υπουργός Υγείας της Σαουδικής Αραβίας Φάζαντ Αλ Τζαλάτζελ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι 1.301 προσκυνητές έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του φετινού χατζ, διευκρινίζοντας ότι οι περισσότεροι δεν είχαν άδειες για να παρευρεθούν στο ετήσιο μουσουλμανικό προσκύνημα στη Μέκκα.

«Δυστυχώς, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 1.301, από τους οποίους το 83% δεν τους είχαν λάβει άδεια να κάνουν το χατζ. Είχαν διανύσει μεγάλες αποστάσεις κάτω από τον ήλιο, χωρίς να έχουν κατάλληλο καταφύγιο ή ανέσεις», ανέφερε το επίσημο πρακτορείο Τύπου της Σαουδικής Αραβίας.

Μεταξύ των θυμάτων ήταν και πολλοί ηλικιωμένοι και άλλοι που έπασχαν από χρόνια νοσήματα.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΑΠΕ/ΜΠΕ