Κοσμος

Η τεχνητή μείωση θερμοκρασίας στις ΗΠΑ θα αυξήσει τους καύσωνες στην Ευρώπη

Πώς η επέμβαση στο τοπικό κλίμα επηρεάζει την άλλη άκρη του πλανήτη

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ένας ποδηλάτης υπό βαριά συννεφιά
Ποια προβλήματα δημιουργεί η προσπάθεια τοπικής επέμβασης στο Κλίμα ©Irfan Khan / Los Angeles Times via Getty Images

Κλιματική αλλαγή: Η επιχείρηση μείωσης των θερμοκρασιών στις ακτές των ΗΠΑ μπορεί να αυξήσει τα κύματα καύσωνα στην Ευρώπη, σύμφωνα με μελέτη

Μια νέα τεχνική γεωμηχανικής, που έχει σχεδιαστεί ώστε να μειώσει τις υψηλές θερμοκρασίες στην Καλιφόρνια που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, θα μπορούσε να έχει ως συνέπεια ακόμη πιο έντονα κύματα καύσωνα στην Ευρώπη, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Cloud brightening: First-in-nation tech aims to cool our warming planet

Ποια είναι η τεχνική του marine cloud brightening

Η μελέτη, σύμφωνα με τον Guardian, δείχνει ότι οι στοχευμένες παρεμβάσεις στο κλίμα μιας περιοχής για τη μείωση της θερμοκρασίας για μικρό χρονικό διάστημα, μπορεί να έχουν προσωρινά οφέλη, αλλά αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει αρνητικές παρενέργειες σε άλλα μέρη του κόσμου.

Οι συγγραφείς της μελέτης είπαν ότι τα ευρήματα ήταν «τρομακτικά» επειδή ουσιαστικά καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει ξεκάθαρη νομοθεσία για την αποτροπή αυτής της τεχνικής, (marine cloud brightening). Η τεχνική περιλαμβάνει τον ψεκασμό αντανακλαστικών αερολυμάτων (συνήθως με τη μορφή θαλασσινού αλατιού) σε συγκεκριμένα σύννεφα πάνω από τον ωκεανό ώστε να αντανακλούν περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία πίσω στο διάστημα.

Οι ειδικοί είπαν ότι η έλλειψη κανονισμών σημαίνει ότι χώρες, πόλεις, εταιρείες ή ακόμα και πλούσιοι ιδιώτες μπορούν ανεμπόδιστα να χρησιμοποιούν αυτή την τεχνική τροποποιώντας το τοπικό κλίμα, ακόμη και αν αυτό είναι εις βάρος ανθρώπων που ζουν στην άλλη άκρη του κόσμου.

Γεωμηχανική, ένα θέμα-ταμπού μέχρι σήμερα

Η πρόσφατη απότομη άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας έχει ωθήσει ορισμένα ερευνητικά ιδρύματα και διάφορους ιδιωτικούς οργανισμούς να ασχοληθούν ενεργά με την γεωμηχανική που παλαιότερα ήταν σχεδόν ένα θέμα - ταμπού.

Στην Αυστραλία, οι επιστήμονες δοκιμάζουν τη συγκεκριμένη τεχνική του marine cloud brightening  εδώ και τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, σε μια προσπάθεια να ψύξουν τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο και να επιβραδύνουν τη διάβρωσή του.

Νωρίτερα φέτος, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον πραγματοποίησαν ένα πείραμα ψεκάζοντας με σωματίδια θαλασσινού αλατιού το κατάστρωμα ενός παροπλισμένου αεροπλανοφόρου, του USS Hornet. Αυτό το πείραμα διακόπηκε από τις τοπικές αρχές για να ελεγχθεί εάν το σπρέι περιείχε χημικές ουσίες επικίνδυνες για την υγεία των ανθρώπων ή των ζώων στην περιοχή του κόλπου του Σαν Φραντσίσκο.

How Cloud Brightening Protects Australia's Great Barrier Reef

Οι συνέπειες του marine cloud brightening είναι δύσκολο να προβλεφθούν

Η μελέτη αναφέρει ότι οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι πολύ πιο σοβαρές και πιο δύσκολο να προβλεφθούν με τους συγγραφείς να ισχυρίζονται ότι είναι οι πρώτοι που απέδειξαν ότι η τεχνική αυτή μπορεί να είναι αναποτελεσματική ή και επικίνδυνη καθώς οι κλιματικές συνθήκες αλλάζουν ραγδαία.

Τι έδειξαν οι προσομοιώσεις για την πρόβλεψη του κλίματος

Χρησιμοποιώντας υπολογιστικά μοντέλα για την πρόβλεψη του κλίματος, οι επιστήμονες της μελέτης προσομοίωσαν τις επιπτώσεις από την εφαρμογή της τεχνικής σε δύο διαφορετικές περιοχές του βορειοανατολικού Ειρηνικού Ωκεανού, μία κοντά στην Αλάσκα και μία στις υποτροπικές περιοχές έξω από την Καλιφόρνια, χρησιμοποιώντας δεδομένα του 2010 και προβλέψεις για το 2050 αντίστοιχα. Και οι 4 προσομοιώσεις σχεδιάστηκαν με στόχο τη μείωση της υπερβολικής ζέστης στην δυτική ακτή των ΗΠΑ.

Αυτό που παρατήρησαν ήταν ότι η πιο απομακρυσμένη προσομοίωση (Αλάσκα) είχε και τον μεγαλύτερο αντίκτυπο, επειδή πατάει πάνω στους «τηλεσυνδέσμους», βρόγχους στο παγκόσμιο κλίμα μεταξύ γεωγραφικά απομακρυσμένων περιοχών του κόσμου.

Η πρώτη προσομοίωση κατέληξε ότι η επιχείρηση κοντά στην Αλάσκα θα μείωνε τον κίνδυνο έκθεσης σε υψηλή θερμοκρασία στην περιοχή κατά 55%,  ενώ η πιο κοντινή προσομοίωση έξω από την Καλιφόρνια κατά 16%.

Η τεχνητή μείωση θερμοκρασίας στις ΗΠΑ θα αυξήσει τους καύσωνες στην Ευρώπη

Οι συνέπειες στις υπόλοιπες περιοχές του πλανήτη

Οι προσομοιώσεις του κλίματος για το 2050 ωστόσο, κατέληξαν σε πολύ διαφορετικά αποτελέσματα επειδή υπήρχαν λιγότερα σύννεφα, υψηλότερη μέση θερμοκρασία και επιβράδυνση της κίνησης του υδάτινου όγκου του Ατλαντικού (Amoc). Υπό από αυτές τις συνθήκες σε περίπου 25 χρόνια, η χρήση της τεχνικής του marine cloud brightening κοντά στην Αλάσκα θα έχει πολύ πιο μειωμένη επίδραση στην ανακούφιση από το θερμικό στρες στις δυτικές ΗΠΑ, ενώ αυτή έξω από την Καλιφόρνια θα ωθήσει τις θερμοκρασίες ακόμη πιο ψηλά - το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Οι συνέπειες στις υπόλοιπες περιοχές του πλανήτη ήταν επίσης διαφορετικές μεταξύ του 2010 και του 2050. Στην πρώτη περίπτωση, οι προσομοιώσεις έδειξαν ότι η Ευρώπη θα ψυχθεί επίσης από την χρήση της τεχνικής στον βόρειο Ειρηνικό. Ωστόσο, μέχρι το 2050, η ψύξη αυτή θα αυξήσει το θερμικό στρες σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, ως αποτέλεσμα της επιβράδυνσης του Amoc.

«Δεν υπάρχει οργανισμός που να ασχολείται με τη γεωμηχανική αυτή τη στιγμή»

«Η μελέτη μας είναι πολύ συγκεκριμένη», είπε η Jessica Wan, η οποία είναι μέλος της ερευνητικής ομάδας. «Δείχνει ότι η χρήση της τεχνικής (marine cloud brightening) μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική για τη δυτική ακτή των ΗΠΑ αν γίνει τώρα, αλλά μπορεί να είναι αναποτελεσματική στο μέλλον και θα μπορούσε να προκαλέσει καύσωνα στην Ευρώπη».

Είπε ότι τα αποτελέσματα αφορούν τους νομοθέτες και τους παρακίνησε να θεσπίσουν κυβερνητικούς οργανισμούς και διαφανείς νομοθεσίες, όχι μόνο σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο.

«Δεν υπάρχει πραγματικά κανένας οργανισμός που να ασχολείται με τη γεωμηχανική αυτή τη στιγμή. Αυτό είναι τρομακτικό. Η επιστήμη και η πολιτική πρέπει να αναπτυχθούν μαζί», είπε. «Δεν θέλουμε να βρεθούμε σε μια κατάσταση όπου μια περιοχή αναγκάζεται να κάνει γεωμηχανική για να καταπολεμήσει αυτό που έχει κάνει ένα άλλο μέρος του κόσμου για να ανταποκριθεί στις ξηρασίες και τους καύσωνες».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.