Κοσμος

Μελόνι εναντίον λουομένων: To «κίνημα της πετσέτας» αλά ιταλικά

Γιατί λουόμενοι και ιδιοκτήτες παραλιακών κέντρων στην Ιταλία είναι εξοργισμένοι με τη Μελόνι

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Τι συμβαίνει στην Ιταλία με κοσμοπολίτικες παραλίες που διοικούνται από το οργανωμένο έγκλημα και ο ρόλος της Μελόνι

Εν μέσω θερινής περιόδου, και αρκετοί λουόμενοι ιταλικών παραλιών έχουν ανοίξει άγρια κόντρα τόσο με τους Αδελφούς της Ιταλίας όσο και με την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι. Γιατί;

Ας τα πάρουμε από την αρχή: εδώ και αρκετό καιρό οι ακτιβιστές της ομάδας Mare Libero - ή Ελεύθερη Θάλασσα – κοντράρουν άγρια τη Μελόνι και έχουν κατακλύσει παραλίες όπως η περιοχή Posilippo της Νάπολης με τις πλούσιες βίλες ή το Forte dei Marmi, μια αγαπημένη περιοχή του τζετ σετ που φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι προσωπικότητες, όπως ο σχεδιαστής μόδας Giorgio Armani και η πρώην βασίλισσα του Βελγίου Paola. Ο λόγος είναι ότι φέτος και υπό κανονικές συνθήκες δεν θα ίσχυαν τα δικαιώματα παραχώρησης των ιδιοκτητών νυχτερινών και παραθεριστικών κέντρων – οι οποίο φυσικά τα έχουν καλά με το κυβερνών κόμμα και τη Μελόνι ειδικώς.

Ο Carlo Fidanza, επικεφαλής της αντιπροσωπείας των Αδελφών της Ιταλίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χαρακτήρισε την ακτιβιστική ομάδα «ταραχοποιούς», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο λόμπι των φορέων εκμετάλλευσης των παραλιών στην ιστοσελίδα του. Την ίδια στιγμή, οι  επιχειρηματίες καλούν το ιταλικό υπουργείο υποδομών να τερματίσει επειγόντως κάθε ενδεχόμενο κατάληψης παραλιών.

Για τη Μελόνι, οι παραλίες είναι ένας πολιτικός πονοκέφαλος που κληρονόμησε από τον προκάτοχό της Μάριο Ντράγκι, ο οποίος αποφάσισε πριν από τρία χρόνια ότι οι τοπικές αρχές έπρεπε να προκηρύξουν διαγωνισμό για την παραχώρηση των παραλιών έως το τέλος του 2023 και μπορούσαν να διατηρήσουν τις παραχωρήσεις μόνο αν είχαν ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία υποβολής προσφορών.

Η Μελόνι παίζει με τις καθυστερήσεις

Η κυβέρνηση Μελόνι προσπάθησε να καθυστερήσει τη συμμόρφωση για ακόμα ένα έτος, αλλά εμποδίστηκε από μία σειρά δικαστικών αποφάσεων. Η Επιτροπή έχει επίσης προειδοποιήσει την Ιταλία για νομικές ενέργειες.

«Θέλουμε να συνεχίσουμε τον διάλογο με την Επιτροπή για να καταλήξουμε σε μια κοινή νομοθεσία που μπορεί να λάβει υπόψη αυτή την ιδιαιτερότητα του τουρισμού μας», δήλωσε ο Fidanza λίγες ημέρες πριν επανεκλεγεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε μια μεγάλη νίκη για το κόμμα της Μελόνι. Βέβαια, υπάρχουν και άλλοι που χάνουν την υπομονή τους με αυτές τις τακτικές καθυστέρησης, οι οποίες έρχονται μετά από χρόνια πολιτικής αδράνειας. Οι Πράσινοι και οι αριστεροί πολιτικοί κατά τη διάρκεια της εκστρατείας τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησαν αυστηρότερους περιορισμούς στη χορήγηση αδειών χρήσης της παραλίας, συμπεριλαμβανομένου ενός 12ετούς ορίου.

Όπως εξηγεί η αριστερή πτέρυγα, «οι παραλίες θα έπρεπε να είναι ελεύθερες για όλους, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέταξε επανειλημμένα την Ιταλία να τερματίσει τα επικερδή δικαιώματα που δίνονται σε εστιατόρια και beach beach bars για τον έλεγχο της πρόσβασης στην ακτογραμμή».

Οι ακτιβιστές λουόμενοι στοχεύουν σε παραλίες στις οποίες έχουν λήξει τέτοιες παραχωρήσεις, συμπεριλαμβανομένης και μιας στην οποία οι σημερινοί και προηγούμενοι μέτοχοι είναι διασημότητες του ιταλικού εδάφους, μεταξύ των οποίων η υπουργός Τουρισμού Daniela Santanché και ο μεγιστάνας του μηχανοκίνητου αθλητισμού Flavio Briatore.

Οι παραλίες ανήκουν σε όλους, κυρία Μελόνι, σωστά;

Οι «ταραχοποιοί» δεν δίστασαν να κάνουν έλεγχο ακόμα και στην παραλία Ostia κοντά στη Ρώμη, όπου το οργανωμένο έγκλημα ήλεγχε κάποτε τις παραχωρήσεις και όπου οι σημερινές επιχειρήσεις της παραλίας έχουν δεχθεί επιθέσεις.

Ο Roberto Biagini, ιδρυτής της Mare Libero ή «ο αρχηγός των ταραχοποιών» όπως τον χαρακτηρίζει η ιταλική κυβέρνηση, εξήγησε ότι οι ακτιβιστές του συνεργάζονται με την αρχή ανταγωνισμού της χώρας για να ειδοποιήσουν τους ιδιοκτήτες τουριστικών μαγαζιών και εστίασης που δεν έχουν τηρήσει την προθεσμία για να ανοίξουν τις παραχωρήσεις σε διαγωνισμό.

«Μας έδωσαν αμέσως ανατροφοδότηση, κατέγραψαν τα έγγραφα και ενημέρωσαν για το ποιοι δήμοι έδωσαν ικανοποιητικές απαντήσεις στις αρμόδιες αρχές, για παράδειγμα ότι ξεκινούν τις διαδικασίες, και μας ενημέρωσαν για τις εξελίξεις», εξήγησε ο ίδιος.

Η ιταλική αρχή ανταγωνισμού ανακοίνωσε αυτόν τον μήνα ότι θα ασκήσει έφεση κατά της παράτασης της παραχώρησης σε πέντε δήμους και θα καταθέσει προσφυγές κατά πολλών άλλων.

«Από την αρχή του έτους, κανείς δεν μπορεί να πει τίποτα αν κάθε Ιταλός πολίτης απλώνει μια πετσέτα και φυτεύει μια ομπρέλα σε μια παραλία», δήλωσε ο Biagini.

Η Mare Libero σκοπεύει να συνεχίσει τα flash mobs στην παραλία με τον Biagini να παραμένει παιχνιδιάρης ακόμα και όταν η πολιτική ρητορική εναντίον του και της ομάδας του φουντώνει.

«Δεν πρόκειται για πρόκληση, πήγαμε εκεί για να κάνουμε μπάνιο», δήλωσε σκωπτικά ο Biagini.

Με στοιχεία από το Politico.com