Κοσμος

Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ απειλεί την Κύπρο

Eπικαλούμενος ότι βοηθά το Ισραήλ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χεζμπολάχ: Ο επικεφαλής απειλεί την Κύπρο
© EPA/Hamad Al Kaabi

Χεζμπολάχ: Ο επικεφαλής Χασάν Νασράλα απειλεί την Κύπρο

Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ του Λιβάνου Σαγιέντ Χασάν Νασράλα προειδοποίησε την Τετάρτη ότι η ομάδα του θα πολεμήσει «χωρίς κανόνες και χωρίς όρια» σε περίπτωση που ξεσπάσει ένας ευρύτερος πόλεμος με το Ισραήλ και ότι κανένα σημείο του Ισραήλ δεν θα είναι ασφαλές από τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα, ο Νασράλα είπε ότι αυτό περιλαμβάνει πιθανούς στόχους στη Μεσόγειο Θάλασσα. Ο Νασράλα απείλησε επίσης για πρώτη φορά την Κύπρο, λέγοντας ότι η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να τη θεωρήσει «μέρος του πολέμου» αν συνέχιζε να επιτρέπει στο Ισραήλ να χρησιμοποιεί τα αεροδρόμια και τις βάσεις της για στρατιωτικές ασκήσεις.

Η ομάδα έδειξε για πρώτη φορά ότι μπορεί να πλήξει ένα σκάφος στη θάλασσα, πλήττοντας ένα ισραηλινό πολεμικό πλοίο στη Μεσόγειο κατά τη διάρκεια του πολέμου του το 2006.

Αναφορές μέσων ενημέρωσης και αναλυτών ανέφεραν εδώ και χρόνια ότι η Χεζμπολάχ απέκτησε ρωσικής κατασκευής αντιπλοϊκούς πυραύλους Yakhont στη Συρία, αφού οι δυνάμεις της αναπτύχθηκαν εκεί πριν από μια δεκαετία και πλέον για να βοηθήσουν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να πολεμήσει τον εμφύλιο πόλεμο της χώρας.

Ο Νασράλα απείλησε επίσης για πρώτη φορά την Κύπρο, λέγοντας ότι επιτρέπει στο Ισραήλ να χρησιμοποιεί τα αεροδρόμια και τις βάσεις του για στρατιωτικές ασκήσεις. «Η κυπριακή κυβέρνηση πρέπει να προειδοποιηθεί ότι το άνοιγμα των αεροδρομίων και βάσεων για τον ισραηλινό εχθρό για να στοχεύσει τον Λίβανο. Αυτό σημαίνει ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει γίνει μέρος του πολέμου και η Χεζμπολάχ θα την αντιμετωπίσει ως μέρος του», δήλωσε ο Νασράλα.

Όπως σημειώνει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Κύπρο η χώρα δεν επιτρέπει τη χρήση των αεροδρομίων της από το Ισραήλ ή την όποια άλλη χώρα για στρατιωτικές επιθέσεις. Στο παρελθόν υπήρξαν σε αρκετές περιπτώσεις ΝΑΤΟϊκές αεροπορικές επιδρομές κυρίως Αμερικανικών και Βρετανικών Δυνάμεων αλλά από τις Βρετανικές Βάσεις στο Ακρωτήρι οι οποίες αποτελούν κυρίαρχο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου με βάση τη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παράλληλα, η Κύπρος, διεξάγει η ίδια ασκήσεις κυρίως αστυνομικές, στρατιωτικές και έρευνας και διάσωσης μαζί με το Ισραήλ. Υπήρξε και μία περίπτωση κατά την οποία επετράπη σε ισραηλινούς κομάντο να πραγματοποιήσουν άσκηση σε ορεινή περιοχή.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.