Κοσμος

Σαν σήμερα ο Χάρι Μπελαφόντε γίνεται ο πρώτος μαύρος ερμηνευτής που βραβεύεται με Emmy

O άνθρωπος που κατέκτησε την κορυφή των charts και «έσπασε» τα φυλετικά σύνορα

Γεωργία Ζερβογιάννη
Γεωργία Ζερβογιάννη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σαν σήμερα 20 Iουνίου ο Χάρι Μπελαφόντε βραβεύεται με Emmy
Σαν σήμερα 20 Iουνίου ο Χάρι Μπελαφόντε βραβεύεται με Emmy © Archive Photos / Stringer/ Getty Images

Σαν σήμερα 20 Iουνίου το 1960 ο Χάρι Μπελαφόντε βραβεύεται με Emmy - Η ζωή και η σπουδαία πορεία του ανθρώπου που κατέκτησε την κορυφή των charts και «έσπασε» τα φυλετικά σύνορα

Διαμόρφωσε μια μουσική συνείδηση ​​για γενιές Αμερικανών, μεσουράνησε στα pop charts τη δεκαετία του 1950 και υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής στη μάχη για τα δικαιώματα των μαύρων στις ΗΠΑ. Σε μια εποχή που ο φyλετικός διαχωρισμός ήταν ακόμη ευρέως διαδεδομένος και τα μαύρα πρόσωπα εξακολουθούσαν να είναι σπάνια στις μικρές και μεγάλες οθόνες κέρδισε επαίνους και βοήθησε να ανοίξει ο δρόμος για τους μαύρους ερμηνευτές που θα ακολουθούσαν. Αυτός ήταν ο Χάρι Μπελαφόντε, ο πρώτος μαύρος ερμηνευτής που κέρδισε το βραβείο Emmy στις 20 Ιουνίου 1960, μία ημέρα σαν σήμερα.

'I did all that I could': A look back at the life and career of Harry Belafonte

Χάρι Μπελαφόντε: Ο πρώτος μαύρος ηθοποιός σούπερσταρ

Γεννημένος στο Χάρλεμ από μετανάστες από τη Δυτική Ινδία, πυροδότησε σχεδόν μόνος του μια τρέλα για τη μουσική της Καραϊβικής με δίσκους με επιτυχίες όπως το «Day-O (The Banana Boat Song)» και το «Jamaica Farewell».

Harry Belafonte - Day-O (The Banana Boat Song) (Live)

Το άλμπουμ του «Calypso», το οποίο περιείχε και τα δύο αυτά τραγούδια, έφτασε στην κορυφή του Billboard album chart αμέσως μετά την κυκλοφορία του το 1956 και παρέμεινε εκεί για 31 εβδομάδες. Λέγεται ότι ήταν το πρώτο άλμπουμ ενός καλλιτέχνη που πούλησε περισσότερα από ένα εκατομμύριο αντίτυπα.

Ο Μπελαφόντε ήταν εξίσου επιτυχημένος στις συναυλίες του: Όμορφος και χαρισματικός, κρατούσε το κοινό μαγεμένο με δραματικές ερμηνείες ενός ρεπερτορίου που περιελάμβανε λαϊκές παραδόσεις από όλο τον κόσμο - εργατικά τραγούδια όπως το «Lead Man Holler», τρυφερές μπαλάντες όπως το «Scarlet Ribbons». Μέχρι το 1959 ήταν ο πιο ακριβοπληρωμένος μαύρος καλλιτέχνης στην ιστορία, με παχυλά συμβόλαια για εμφανίσεις στο Λας Βέγκας, στο Greek Theater του Λος Άντζελες και στο Palace της Νέας Υόρκης.

Harry Belafonte "Scarlet Ribbons" on The Ed Sullivan Show

Η επιτυχία του ως τραγουδιστής οδήγησε σε κινηματογραφικές προτάσεις και ο Μπελαφόντε έγινε σύντομα ο πρώτος μαύρος ηθοποιός που σημείωσε μεγάλη επιτυχία στο Χόλιγουντ ως πρωταγωνιστής. 

Ωστόσο η δημιουργία ταινιών δεν ήταν ποτέ η προτεραιότητα του Μπελαφόντε - ούτε και η μουσική ήταν. Αν και συνέχισε να εμφανίζεται σε ταινίες από τα τέλη της δεκαετίας του 1950 και μετά το κύριο μέλημά του ήταν τα πολιτικά δικαιώματα.

Όταν ο Χάρι Μπελαφόντε τραγούδησε στα ελληνικά με τη Νάνα Μούσχουρη

Το 1966, ο Χάρι Μπελαφόντε είχε συνεργαστεί με τη Νάνα Μούσχουρη σε έναν διαφορετικό δίσκο με τίτλο «An Evening with Belafonte / Mouskouri», ο οποίος περιείχε ελληνικά τραγούδια (κυρίως του Μάνου Χατζιδάκι).

Οι δύο καλλιτέχνες είχαν γνωριστεί τρία χρόνια πριν την κυκλοφορία του δίσκου και ανέπτυξαν μια ιδιαίτερη φιλία.

"Erini" - Harry Belafonte & Nana Mouskouri (1979)

Μπελαφόντε, o σύμμαχος του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Στις αρχές της καριέρας του, έγινε φίλος και ένθερμος υποστηρικτής του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και της προσπάθειας για φυλετική ισότητα που ενσάρκωνε. Έβαλε μεγάλο μέρος των αρχικών χρημάτων για να βοηθήσει στην ίδρυση της Συντονιστικής Επιτροπής Μη Βίαιης Φοιτητικής Δράσης και ήταν ένας από τους κύριους χρηματοδότες της οργάνωσης αυτής.

“Well, If Dr. King had lived, there would be no today as we know it. His impact on universal order, his impact on the...

Posted by Harry Belafonte on Monday, January 16, 2023

Παρείχε χρήματα για την εγγύηση του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και άλλων ακτιβιστών για τα πολιτικά δικαιώματα από τη φυλακή. Συμμετείχε στην πορεία στην Ουάσιγκτον το 1963. Το ευρύχωρο διαμέρισμά του στη λεωφόρο Γουέστ Εντ στο Μανχάταν έγινε το σπίτι του Κινγκ μακριά από το σπίτι του. Και διατήρησε αθόρυβα ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο για τη ζωή του, με δικαιούχο την οικογένεια Κινγκ, και δώρισε τα δικά του χρήματα για να διασφαλίσει ότι η οικογένεια θα φροντιζόταν μετά τη δολοφονία του Κινγκ το 1968.

Ο Μπελαφόντε ήταν αυτός που έδωσε τα χρήματα για να βγει ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και άλλοι ακτιβιστές από τη φυλακή, συμμετείχε στη μεγάλη διαδήλωση στη Ουάσινγκτον του 1963, φιλοξένησε τον Κινγκ στο σπίτι του στο Μανχάταν και έδινε χρήματα στην οικογένεια του πάστορα αφού εκείνος δολοφονήθηκε το 1968.

Harry Belafonte | 60 Minutes Archive

Υπήρξε επίσης πολέμιος της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Με δημόσιες δηλώσεις του αντιτάχτηκε στο εμπάργκο των ΗΠΑ για την Κούβα, ενώ δήλωσε την αντίθεσή του στην εισβολή των ΗΠΑ στη Γρενάδα.

Επιπλέον, έκανε εκστρατεία κατά της φτώχειας, του απαρτχάιντ και του AIDS στην Αφρική και υποστήριξε αριστερές πολιτικές προσωπικότητες, όπως ο Φιντέλ Κάστρο της Κούβας (τον οποίο είχε επισκεφθεί) και ο Ούγκο Τσάβες της Βενεζουέλας.

Το καλοκαίρι του 2020, μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ μίλησε για τις φυλετικές διαμαρτυρίες που εξαπλώθηκαν σε όλες τις ΗΠΑ αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ποτέ δεν είχαμε τόσους πολλούς λευκούς συμμάχους, να σταθούν μαζί για την ελευθερία, για την τιμή, για μια δικαιοσύνη που θα μας απελευθερώσει όλους στο τέλος…».

Ο Χάρι Μπελαφόντε, πέθανε σε ηλικία 96 ετώνστις 25 Απριλίου 2023 στο σπίτι του στο Μανχάταν και η αιτία θανάτου του ήταν συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.

Με πληροφορίες των New York Times

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.