Κοσμος

Μπορεί να φυλακιστεί η διάσημη συγγραφέας Arundhati Roy για σχόλιο πριν 14 χρόνια;

Για ευαίσθητο ζήτημα του Κασμίρ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Arundhati Roy: Μπορεί να φυλακιστεί η διάσημη συγγραφέας για σχόλιο πριν 14 χρόνια;
© EPA/DIVYAKANT SOLANKI

Arundhati Roy: Μπορεί να φυλακιστεί η διάσημη συγγραφέας για σχόλιο πριν 14 χρόνια;

Θα αντιμετωπίσει όντως ποινική δίωξη η Arundhati Royμια από τις πιο διάσημες συγγραφείς της Ινδίας, για κάτι που είπε πριν από μια δεκαετία και πλέον;

Την περασμένη εβδομάδα, 14 χρόνια μετά την αρχική καταγγελία, ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο Δελχί άσκησε δίωξη βάσει των αυστηρών αντιτρομοκρατικών νόμων της Ινδίας στη βραβευμένη με Booker συγγραφέα Arundhati Roy. Ο νόμος περί παράνομων δραστηριοτήτων καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την αίτηση αποφυλάκισης με εγγύηση, με αποτέλεσμα συχνά την πολυετή κράτηση μέχρι την ολοκλήρωση της δίκης. Η κυβέρνηση Μόντι έχει κατηγορηθεί ότι χρησιμοποιεί το νόμο για να φιμώσει τους επικριτές της, συμπεριλαμβανομένων ακτιβιστών, δημοσιογράφων και μελών της κοινωνίας των πολιτών.

Η Arundhati Roy κατηγορούμενη για σχόλια σχετικά με το Κασμίρ

Η 62χρονη Arundhati Roy συγγραφέας και ακτιβίστρια, βρίσκεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου για σχόλια σχετικά με το Κασμίρ, ένα μόνιμα ακανθώδες ζήτημα στην Ινδία. «Το Κασμίρ δεν υπήρξε ποτέ αναπόσπαστο τμήμα της Ινδίας. Είναι ένα ιστορικό γεγονός. Ακόμα και η ινδική κυβέρνηση το έχει αποδεχτεί αυτό», δήλωσε σε ένα θυελλώδες, ολοήμερο συνέδριο στο Δελχί, που διοργάνωσε η Επιτροπή για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων, τον Οκτώβριο του 2010.

Εκείνη την εποχή, το υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ βρισκόταν σε αναταραχή, με τους ντόπιους να κάνουν λόγο για μια «άγρια εξέγερση κατά της Ινδίας». Τα σχόλια της Roy ήρθαν μετά τους θανάτους δεκάδων διαδηλωτών από τότε που ξέσπασαν νέες διαδηλώσεις υπέρ της ανεξαρτησίας νωρίτερα εκείνο το έτος.

Η Ινδία και το γειτονικό Πακιστάν, αντίπαλοι με πυρηνικά όπλα, διεκδικούν πλήρως την αμφισβητούμενη περιοχή και έχουν διεξαγάγει δύο πολέμους γι' αυτήν. Τα σχόλια της συγγραφέως πυροδότησαν, όπως ήταν αναμενόμενο, θύελλα διαμαρτυριών, με πολλούς επικριτές να αμφισβητούν την αφοσίωσή της στην Ινδία και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, της οποίας ηγείτο τότε το κόμμα του Κογκρέσου και απειλούσε να τη συλλάβει με την κατηγορία της εξέγερσης. 

Οι δικηγόροι προβληματίζονται από την απόφαση να ασκηθεί δίωξη κατά της Arundhati Roy περισσότερο από μια δεκαετία μετά την ομιλία της. Αρχικά κατηγορήθηκε για εξέγερση, αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο ανέστειλε τον εν λόγω νόμο τον Μάιο του 2022.

Η άδεια για τη δίωξή της έρχεται αμέσως μετά την επανεκλογή του Μόντι για τρίτη θητεία. Πολλοί το θεωρούν ως πολιτικό μήνυμα ότι το BJP θα συνεχίσει την τακτική των ισχυρών όπλων, ακόμη και σε κυβέρνηση συνασπισμού. Ο Sushil Pandit, ο κύριος καταγγέλλων από το 2010, αρνήθηκε να κάνει εικασίες σχετικά με την καθυστέρηση. «Αυτοί που κάθισαν πάνω σε αυτούς τους φακέλους και αποφάσισαν να δράσουν τώρα θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις. Πρέπει να διεξαχθεί έρευνα για τον λόγο της καθυστέρησης και να ακολουθήσει η απόδοση ευθυνών», δήλωσε στην τηλεόραση Times Now.

Πηγή: BBC

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.