Κοσμος

«Κλειδώνει» ο Ρούτε για την ηγεσία του ΝΑΤΟ

Μετά την άρση των Ουγγρικών και Σλοβακικών αντιρρήσεων

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

ΝΑΤΟ: Ο Μαρκ Ρούτε θα διαδεχθεί τον Γενς Στόλτενμπεργκ στην ηγεσία 

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, σταθερός σύμμαχος του Κιέβου και επικριτής του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, θα διαδεχθεί τον Γενς Στόλτενμπεργκ στην ηγεσία του ΝΑΤΟ, μετέδωσε την Τρίτη ο ολλανδικός εθνικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας NOS, αφού τον υποστήριξαν η Ουγγαρία και η Σλοβακία.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στην Ουάσινγκτον, ο Στόλτενμπεργκ δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε το δημοσίευμα των μέσων ενημέρωσης.

«Με την ανακοίνωση του (Ούγγρου) πρωθυπουργού (Βίκτορ) Όρμπαν, νομίζω ότι είναι προφανές ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε ένα συμπέρασμα ... για την επιλογή του επόμενου γενικού γραμματέα, και νομίζω ότι αυτά είναι καλά νέα», δήλωσε στους δημοσιογράφους, ενώ εξήρε τον Ρούτε. «Νομίζω ότι ο Μαρκ είναι ένας πολύ ισχυρός υποψήφιος. Έχει μεγάλη εμπειρία ως πρωθυπουργός. Είναι στενός φίλος και συνάδελφος και γι' αυτό πιστεύω ακράδαντα ότι πολύ σύντομα η συμμαχία θα έχει αποφασίσει για τον διάδοχό μου», είπε. «Και αυτό θα είναι καλό για όλους μας, για το ΝΑΤΟ αλλά και για μένα».

Ο επόμενος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ θα αντιμετωπίσει την πρόκληση να διατηρήσει την υποστήριξη των συμμάχων στον αγώνα της Ουκρανίας κατά της ρωσικής εισβολής, προφυλάσσοντας παράλληλα από οποιαδήποτε κλιμάκωση που θα μπορούσε να παρασύρει τη στρατιωτική συμμαχία απευθείας σε πόλεμο με τη Μόσχα.

Λίγες ώρες νωρίτερα, η Ουγγαρία και η Σλοβακία είχαν δώσει την υποστήριξή τους στην υποψηφιότητα του Ρούτε, ξεπερνώντας ένα κρίσιμο εμπόδιο στο δρόμο του προς την κορυφαία θέση του ΝΑΤΟ.

Το ΝΑΤΟ λαμβάνει αποφάσεις με συναίνεση, οπότε κάθε υποψήφιος χρειάζεται την υποστήριξη και των 32 συμμάχων. Μόνο η Ρουμανία, της οποίας ο πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις διεκδικεί επίσης τη θέση, εξακολουθεί να αντιτίθεται επισήμως στην υποψηφιότητα του Ρούτε.

Η υποστήριξη της Ουγγαρίας ακολούθησε μια συνάντηση που είχε ο Όρμπαν με τον Στόλτενμπεργκ την περασμένη εβδομάδα, όπου οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η Bουδάπεστη δεν θα εμποδίσει τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ σχετικά με την παροχή στήριξης στην Ουκρανία, αλλά συμφώνησε ότι δεν θα συμμετάσχει.

Πηγή: Reuters