Κοσμος

Προειδοποίηση Λεμέρ για «οικονομικό χάος» αν ηττηθεί ο Μακρόν

«Το επόμενο βήμα είναι ήδη γραμμένο: λιτότητα και μαζικές αυξήσεις φόρων» ανέφερε

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γαλλία: Προειδοποίηση Λεμέρ για οικονομικό χάος αν ηττηθεί ο Μακρόν
© EPA/SEBASTIEN NOGIER

Γαλλία: Προειδοποίηση Λεμέρ για οικονομικό χάος αν ηττηθεί ο Μακρόν

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire προειδοποίησε την Τρίτη ότι η Γαλλία θα μπορούσε να περιέλθει σε «κρίση χρέους» και να τεθεί υπό την εποπτεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε περίπτωση που η ακροδεξιά ή η αριστερή συμμαχία έρθει στην εξουσία στις επερχόμενες εκλογές και θέσει σε εφαρμογή τα προγράμματά της.

«Το άνοιγμα των θυρών στις δημόσιες δαπάνες σε μια εποχή που θα έπρεπε να αποκαθιστούμε τους λογαριασμούς μας θα οδηγήσει τη Γαλλία να τεθεί υπό την εποπτεία των Βρυξελλών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», δήλωσε ο Le Maire σε συνέντευξή του στη Le Monde. «Το επόμενο βήμα είναι ήδη γραμμένο: λιτότητα και μαζικές αυξήσεις φόρων».

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών έχει επιτεθεί στον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό και στην αριστερή συμμαχία Νέο Λαϊκό Μέτωπο για τις δαπανηρές προτάσεις που έχουν υποβάλει ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 30ής Ιουνίου.

Το στρατόπεδο του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν υποστηρίζει ότι τα μέτρα του Εθνικού Συναγερμού θα μπορούσαν να κοστίσουν πάνω από 100 δισ. ευρώ ετησίως, επικαλούμενο ανεξάρτητη εκτίμηση, ενώ οι προτάσεις της αριστερής συμμαχίας θα μπορούσαν να κοστίσουν έως και 268 δισ. ευρώ. Ο Εθνικός Συναγερμός, ωστόσο, έχει υπαναχωρήσει σε ορισμένες από τις ιδέες του.

Ο Le Maire δήλωσε ότι η Γαλλία θα μπορούσε να βιώσει τις ίδιες τρομερές συνέπειες που ακολούθησαν ένα σχέδιο δαπανών που παρουσίασε πριν από δύο χρόνια η τότε πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Liz Truss, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την σχεδόν άμεση πτώση της.

Πηγή: Politico

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.