Κοσμος

Πέθανε η Ανούκ Εμέ

Η σπουδαία Γαλλίδα ηθοποιός «έφυγε» σε ηλικία 92 ετών

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Πέθανε η Ανούκ Εμέ - Η σπουδαία Γαλλίδα ηθοποιός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών

Πέθανε σε ηλικία 92 ετών η σπουδαία Γαλλίδα ηθοποιός, Ανούκ Εμέ

H Ανούκ Εμέ έφυγε από τη ζωή το πρωί της Τρίτης (18.6) στο Παρίσι. Την είδηση του θανάτου της έκανε γνωστή η κόρη της Πέθανε το πρωί της Τρίτης στο Παρίσι, Μανουέλα, με ανάρτησή της στο Instagram. «Με την κόρη μου, Γκαλάαντ και την εγγονή μου Μίλα, έχουμε την απέραντη θλίψη να ανακοινώσουμε τον θάνατο της μητέρας μου Ανούκ Εμέ. Ήμουν μαζί της όταν πέθανε σήμερα το πρωί, στο σπίτι της, στο Παρίσι».

Ποια ήταν η Ανούκ Εμέ

Η Ανούκ Εμέ διέγραψε τη δική της πορεία στον γαλλικό κινηματογράφο. Συνολικά συμμετείχε σε 74 ταινίες και σειράς κατά τη διάρκεια της σπουδαίας καριέρας της, που μέτρησε 7 δεκαετίες. 

Η Ανούκ Εμέ γεννήθηκε ως Françoise Dreyfus στις 27 Απριλίου 1932, στο Παρίσι. Ήταν κόρη ηθοποιών κι αν και μεγάλωσε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αποφάσισε να ασχοληθεί με την υποκριτική συμπτωματικά, όταν γνώρισε τον σκηνοθέτη Henri Calef. Η πρώτη της συμμετοχή σε ταινία ήταν το 1946 στο φιλμ La Maison sous la mer, ήταν μόλις 13 ετών.   Σε νεαρή ηλικία σπούδασε υποκριτική και χορό. Γρήγορα έπαιξε σε άλλα ευρωπαϊκά φιλμ. Μέσα από την ταινία «La Dolce Vita» του Φεντερίκο Φελίνι θεωρήθηκε ένα «ανερχόμενο, εκπληκτικό αστέρι» στον κόσμο του κινηματογραφικού θεάματος. Στη συνέχεια έπαιξε στα έργα Λόλα, η γυναίκα της ακολασίας (1961) του Ζακ Ντεμί, "8½" (Φελίνι, 1963), George Cukor’s Justine (Ντεμί, 1969), Η τραγωδία ενός γελοίου ανθρώπου (1981) του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι και Πρετ-α-πορτέ του Ρόμπερτ Άλτμαν (1994). Χάρις στην ερμηνεία της στην ταινία Ένας άντρας και μια γυναίκα (1966), η οποία τιμήθηκε με βραβείο Όσκαρ, κατέκτησε την παγκόσμια αναγνώριση.

Έχει καταγραφεί μία από τους 100 πιο ελκυστικούς ηθοποιούς στην ιστορία του κινηματογράφου, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του 1995 που διενέργησε το περιοδικό Empire. Το πρότυπο που ενσάρκωνε ήταν αυτό της «μοιραίας γυναίκας» με μελαγχολική αύρα. Στα '60ς, το περιοδικό Life έγραψε ότι «μετά από κάθε ταινία, η αινιγματική ομορφιά της ενισχύεται στη μνήμη του κοινού» και την αποκάλεσε ως την ομορφότερη κάτοικο της "Αριστερής Όχθης" του Σηκουάνα, εννοώντας ότι οι ρόλοι που απέδιδε ήταν ιδιαίτερης καλλιτεχνικής κουλτούρας.

Στα 1967 η Ανούκ Εμέ βραβεύθηκε με τον «Χρυσό Σκούφο» σαν καλύτερη δραματική ηθοποιός και επιπλέον της απονεμήθηκε το βραβείο της καλύτερης ηθοποιού του Φεστιβάλ των Καννών του 1980. Το 2002 τιμήθηκε με το Εθνικό Βραβείο Κινηματογράφου (César) της Γαλλίας.