Κοσμος

Το ΕΛΚ διεκδικεί μερίδιο από την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Καθώς οι ηγέτες του συναντήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

 ΕΛΚ: Διεκδικεί μερίδιο από την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα προτείνει στους σοσιαλιστές να χωριστεί η θητεία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε δύο τμήματα των 2,5 ετών - και να πάρουν το ένα από αυτά.

Υπάρχουν τέσσερις κορυφαίες θέσεις εργασίας προς διεκδίκηση, και τώρα το ΕΛΚ θέλει τρεις από τους τέσσερις ρόλους. Εκτός από την εξασφάλιση μιας δεύτερης θητείας για τη Γερμανίδα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και της Ρομπέρτα Μετσόλα ως πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το ΕΛΚ θέλει μέρος της προεδρίας του Συμβουλίου, την οποία κατέχει σήμερα ο Βέλγος Σαρλ Μισέλ, δήλωσαν έξι αξιωματούχοι που ενημερώθηκαν.

Η θητεία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι επίσημα για 2,5 χρόνια και στη συνέχεια πρέπει να ανανεωθεί από τους ηγέτες της ΕΕ, αλλά συνήθως ένας πρόεδρος υποστηρίζεται από τους ηγέτες για δύο θητείες.

Η ιδέα του διαχωρισμού της θέσης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τέθηκε από τον Κροάτη πρωθυπουργό Andrej Plenković σε εσωτερική συνεδρίαση του ΕΛΚ, δήλωσαν δύο από τους αξιωματούχους. Ο Plenković είχε φημολογηθεί νωρίτερα ως πιθανή εναλλακτική λύση για την von der Leyen ως πρόεδρος της Επιτροπής, δεδομένου ότι προέρχεται επίσης από το ΕΛΚ και εν μέσω αυξανόμενων εκκλήσεων για την Ανατολική Ευρώπη καταλάβει μια κορυφαία θέση.

Είναι σαφές ότι το ΕΛΚ θέλει ένα μεγαλύτερο έπαθλο στην κατανομή των κορυφαίων θέσεων εργασίας στην ΕΕ μετά την εμφάνισή του στις ευρωπαϊκές εκλογές. Ωστόσο, είναι απίθανο να συμφωνήσει το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, το οποίο είχε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στις εκλογές και το οποίο πρότεινε τον πρώην σοσιαλιστή πρωθυπουργό της Πορτογαλίας António Costa.

Οι έδρες του ΕΛΚ στο Κοινοβούλιο αυξήθηκαν από 176 σε 190 μετά τις εκλογές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των 720 εδρών πλέον (από 705 έδρες το 2019).

Πηγή: Politico