Κοσμος

Nετανιάχου: Τα επόμενα βήματα μετά την διάλυση του υπουργικού συμβουλίου

Κίνηση που αναμενόταν μετά την αποχώρηση Γκάντς

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δεξιά του Νετανιάχου και οι αναμνήσεις της Ιργκούν
© EPA/ABIR SULTAN ANP

Ισραήλ: Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου διέλυσε το υπουργικό συμβούλιο πολέμου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διέλυσε το εξαμελές υπουργικό συμβούλιο πολέμου, όπως δήλωσε σήμερα Ισραηλινός αξιωματούχος, μία ευρέως αναμενόμενη κίνηση μετά την αποχώρηση από την κυβέρνηση του κεντρώου πρώην στρατηγού Μπένι Γκαντς.

Ο Νετανιάχου αναμένεται τώρα να έχει διαβουλεύσεις σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα με μια μικρή ομάδα υπουργών, περιλαμβανομένου του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ και του υπουργού Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ, που συμμετείχαν στο υπουργικό συμβούλιο πολέμου.

Ο πρωθυπουργός είχε αντιμετωπίσει απαιτήσεις από τους εθνικιστικές-θρησκευτικούς εταίρους του στον συνασπισμό, τον υπουργό Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς και τον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, να τους περιλάβει στο υπουργικό συμβούλιο πολέμου, μια κίνηση που θα οδηγούσε σε αύξηση των εντάσεων με διεθνείς εταίρους, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το πολεμικό συμβούλιο σχηματίστηκε αφού ο Γκαντς εισήλθε σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τον Νετανιάχου κατά την έναρξη του πολέμου τον Οκτώβριο και περιελάμβανε επίσης τον εταίρο του Γκαντς Γκάντι Άιζενκοτ και τον Αριέ Ντέρι, επικεφαλής του θρησκευτικού κόμματος Shas, ως παρατηρητές.

Ο Γκαντς και ο Άιζενκοτ αποχώρησαν αμφότεροι από την κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα, μετά την αποτυχία του Νετανιάχου να διαμορφώσει μια στρατηγική για τον πόλεμο στη Γάζα.

Ισραήλ: Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Το δεξιό κόμμα Λικούντ του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου μείωσε τη διαφορά από το κεντρώο κόμμα του πρώην υπουργού Μπένι Γκαντζ, ο οποίος αποχώρησε από την κυβέρνηση ενότητας του πολέμου την Κυριακή, σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις της Παρασκευής.

Οι δημοσκοπήσεις, για την αριστερή εφημερίδα Ma'ariv και τη δεξιά εφημερίδα Israel Hayom, έδειξαν ότι το Λικούντ κέρδισε 21 έδρες πίσω από το κόμμα Εθνικής Ενότητας στις 24. Η δημοσκόπηση της Ma'ariv την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι το κόμμα του Γκαντζ κατέλαβε 27 έδρες, ενώ στις αρχές του έτους, το κόμμα είχε τακτικά δημοσκοπικά ποσοστά που κυμαίνονταν στα υψηλά επίπεδα των 30 εδρών.

Η δημοσκόπηση της Ma'ariv δείχνει ότι ο σημερινός κυβερνητικός συνασπισμός κερδίζει 52 έδρες στην Κνεσέτ των 120 εδρών, έναντι 58 για τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ το υπόλοιπο των 10 εδρών κατέχουν η Ενωμένη Αραβική Λίστα και η αριστερή συμμαχία Hadash-Ta'al.

Η δημοσκόπηση της Israel Hayom έδινε στον συνασπισμό 50 έδρες έναντι 61 εδρών για τα κόμματα της αντιπολίτευσης και 9 εδρών για την UAL και την Hadash-Ta'al.

Και οι δύο δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων θα προτιμούσε τον Γκαντς ως πρωθυπουργό. Ωστόσο, η δημοσκόπηση του Israel Hayom έδειξε ότι αν ο πρώην πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ ενώσει τις δυνάμεις του με τον Αβίγκντορ Λίμπερμαν και τον Γκίντεον Σάαρ, δύο άλλους κεντροδεξιούς πολιτικούς εκτός του στρατοπέδου του Λικούντ, η συμμαχία τους θα μπορούσε να νικήσει τόσο το Λικούντ όσο και το Κόμμα Εθνικής Ενότητας του Γκαντς.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.