Κοσμος

Tα ονόματα για την Κομισιόν και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητηθούν απόψε στις Βρυξέλλες

Προς δεύτερη θητεία η Φον ντερ Λάιεν

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

ΕΕ: Δείπνο εργασίας για να συμφωνηθούν οι κορυφαίες θέσεις 

Οι ηγέτες της ΕΕ συναντώνται για δείπνο το βράδυ της Δευτέρας στις Βρυξέλλες με την ελπίδα να εξασφαλίσουν πολιτική συμφωνία για τις κορυφαίες θέσεις.

Η άτυπη συνάντηση θα είναι η πρώτη συγκέντρωση των ηγετών μετά τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι οποίες αποδείχθηκαν καλές για την κεντροδεξιά και τους δεξιούς εθνικιστές, αλλά ταπεινωτικές για τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Οι ηγέτες θα συζητήσουν ποιοι θα είναι οι επόμενοι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής, αλλά οι αποφάσεις τους φαίνεται να έχουν ήδη ληφθεί.

ΕΕ: Ποια είναι τα ονόματα που ακούγονται

Η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν βρίσκεται σε προνομιακή θέση για να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία ως επικεφαλής του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ, ενισχυμένη από τα κέρδη του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματός της.

Δεκατρείς από τους 27 ηγέτες της ΕΕ προέρχονται από κόμματα που ανήκουν στο ΕΛΚ. Με τη γαλλική και τη γερμανική υποστήριξη επίσης, θα έχει την ειδική πλειοψηφία που απαιτείται για να διοριστεί.

Η Γαλλία είχε προηγουμένως σταθμίσει εναλλακτικές λύσεις για τη φον ντερ Λάιεν, αλλά με τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που προκήρυξε ο Μακρόν από τις 30 Ιουνίου, η κυβέρνηση προτιμά τώρα τη σταθερότητα της ΕΕ.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα πρόκειται να γίνει ο επόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, γεγονός που θα έβλεπε τον σοσιαλιστή να προεδρεύει στις συνόδους κορυφής από τον Δεκέμβριο.

Η Κάγια Κάλας είναι στη συνέχεια στη σειρά για να διοριστεί ύπατη εκπρόσωπος για τις εξωτερικές υποθέσεις, εξασφαλίζοντας μια ισορροπημένη γεωγραφική και πολιτική κατανομή των θέσεων εργασίας σε όλο το μπλοκ.

Οι ηγέτες αναμένεται να επιβεβαιώσουν τις επιλογές τους σε σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 27-28 Ιουνίου. Η Φον ντερ Λάιεν θα χρειαστεί στη συνέχεια ακόμη την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο ψηφίζει στην πρώτη του σύνοδο από τις 16 Ιουλίου.

Η πλήρης 27μελής Επιτροπή, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής, χρειάζεται επίσης κοινοβουλευτική υποστήριξη.

Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται επίσης να συζητήσουν τον επόμενο πενταετή νομοθετικό κύκλο, με έμφαση στις κοινές αξίες, την άμυνα και την οικονομική ανταγωνιστικότητα. Αναμένεται να επιβεβαιώσουν την καθοδήγηση της "στρατηγικής ατζέντας" τους στη σύνοδο κορυφής στα τέλη Ιουνίου.

Οι ηγέτες θα έχουν σύντομα στα χέρια τους έκθεση του Μάριο Ντράγκι, πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας και προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σχετικά με την ενίσχυση των οικονομικών προοπτικών της ΕΕ. Σε ομιλία του την Παρασκευή, δήλωσε ότι το μπλοκ χρειάζεται φθηνότερη ενέργεια και μια ένωση κεφαλαιαγορών για να κατευθύνει τις ιδιωτικές αποταμιεύσεις προς τις επενδύσεις.

Πηγή: Reuters