Κοσμος

Για πρώτη φορά μετά τον Μαντέλα, Λευκοί και Μαύροι θα συγκυβερνήσουν στην Νότια Αφρικη

ΑΝC και DA ενώνουν τις δυνάμεις τους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Για πρώτη φορά μετά τον Μαντέλα, Λευκοί και Μαύροι θα συγκυβερνήσουν στην Νότια Αφρικη
© EPA/DIVYAKANT SOLANKI

Nότια Αφρική: Το ANC θα συγκυβερνήσει για πρώτη φορά με το DA υπο ηγεσία λευκών

Το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο και ο μεγαλύτερος αντίπαλός του, η Δημοκρατική Συμμαχία που ηγείται από λευκούς συμφώνησαν την Παρασκευή να συνεργαστούν στη νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Νότιας Αφρικής, μια αλλαγή μετά από 30 χρόνια πλειοψηφίας του ANC.

Νότια Αφρική: Κάποτε θεωρούνταν αδιανότητη η συμμαχία 

Κάποτε αδιανόητη, η συμφωνία μεταξύ δύο έντονα ανταγωνιστικών κομμάτων αποτελεί την πιο σημαντική πολιτική αλλαγή στη Νότια Αφρική από τότε που ο Νέλσον Μαντέλα οδήγησε το ANC στη νίκη στις εκλογές του 1994, οι οποίες σηματοδότησαν το τέλος του απαρτχάιντ.

«Σήμερα, η Νότια Αφρική είναι μια καλύτερη χώρα από ό,τι ήταν χθες. Για πρώτη φορά από το 1994, ξεκινήσαμε μια ειρηνική και δημοκρατική μεταβίβαση της εξουσίας σε μια νέα κυβέρνηση που θα είναι διαφορετική από την προηγούμενη», δήλωσε ο ηγέτης της DA Τζον Στενχάιζεν σε τηλεοπτικό διάγγελμα.

«Από σήμερα, η DA θα συγκυβερνά τη Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής σε πνεύμα ενότητας και συνεργασίας», είπε, προσθέτοντας ότι η πολυκομματική κυβέρνηση είναι η «νέα κανονικότητα».

Το ANC έχασε την πλειοψηφία του για πρώτη φορά σε εκλογές στις 29 Μαΐου και πέρασε δύο εβδομάδες εγκλωβισμένο σε εντατικές παρασκηνιακές συνομιλίες με άλλα κόμματα, οι οποίες έφτασαν στο απροχώρητο το πρωί της Παρασκευής, καθώς συγκαλείτο το νέο κοινοβούλιο.

Η είσοδος του DA στην κυβέρνηση είναι μια μεγάλη στιγμή για μια χώρα που εξακολουθεί να επεξεργάζεται την κληρονομιά των ρατσιστικών αποικιοκρατικών καθεστώτων και του απαρτχάιντ. Το κόμμα έχει αγωνιστεί να αποτινάξει την εικόνα του ως υπερασπιστή των πλούσιων λευκών και να πείσει ένα ευρύ φάσμα Νοτιοαφρικανών ότι αντανακλά τις προσδοκίες τους.

Δύο μικρότερα κόμματα, το κοινωνικά συντηρητικό Κόμμα Ελευθερίας Inkatha και η δεξιά Πατριωτική Συμμαχία, θα συμμετάσχουν επίσης στην κυβέρνηση ενότητας, δήλωσαν.

Ο πρόεδρος Cyril Ramaphosa, ο 71χρονος ηγέτης του ANC, αναμένεται να κερδίσει μια νέα θητεία στο αξίωμα με την υποστήριξη των άλλων κομμάτων του κυβερνητικού συμφώνου ενότητας. Πηγή της DA δήλωσε ότι το κόμμα θα λάβει τη θέση του αντιπροέδρου της Εθνοσυνέλευσης ως μέρος της συμφωνίας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.