Κοσμος

H Κίνα φυλακίζει ακτιβίστρια του κινήματος #MeToo - Ένοχη για «υπονόμευση του κράτους»

Καταδικάστηκε η 35χρονη δημοσιογράφος Χουάνγκ Σουεκίν - Κάλυπτε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κίνα: Ποινή φυλάκισης επιβλήθηκε σε ακτιβίστρια του κινήματος #MeToo - Η Χουάνγκ Σουεκίν κρίθηκε ένοχη για «υπονόμευση του κράτους»

Η κορυφαία ακτιβίστρια του κινήματος #MeToo στην Κίνα, Χουάνγκ Σουεκίν, καταδικάστηκε από δικαστήριο της νότιας Κίνας σε πενταετή ποινή φυλάκισης αφού κρίθηκε σήμερα ένοχη για «υπονόμευση της κρατικής εξουσίας», σύμφωνα με μια οργάνωση που κάνει εκστρατεία για την απελευθέρωσή της και με βάση αντίγραφο της ετυμηγορίας.

Η Κίνα φυλακίζει ακτιβίστρια του #MeToo για «υπονόμευση του κράτους»

Η 35χρονη Χουάνγκ, μια ανεξάρτητη δημοσιογράφος, σχεδιάζει να ασκήσει έφεση επί της ποινής της, είπαν οι υποστηρικτές της. Ο 40χρονος ακτιβιστής για εργατικά ζητήματα Ουάνγκ Σιανμπίνγκ, ο οποίος δικάστηκε μαζί με τη Χουάνγκ, καταδικάστηκε σε τρία χρόνια και έξι μήνες. Δεν είναι ακόμη σαφές εάν θα ασκήσει έφεση.

Κρατούμενο από τις κινεζικές αρχές από τον Σεπτέμβριο του 2021, το ζευγάρι δικάστηκε πέρυσι. Και οι δύο αρνήθηκαν οποιαδήποτε αδικοπραγία κατά τη διάρκεια της κεκλεισμένων των θυρών δίκης, όπως είπαν οι υποστηρικτές τους.

Οι κατηγορίες για προσπάθεια ανατροπής του κράτους εναντίον του ζευγαριού βασίστηκαν στις συγκεντρώσεις που έκαναν συχνά για νεαρούς Κινέζους, κατά τις οποίες συζητούσαν κοινωνικά ζητήματα.

Ισχυρά μέτρα ασφαλείας στο δικαστήριο - Ανακρίθηκαν περαστικοί

Προξενικοί εκπρόσωποι από τις ΗΠΑ, τη Δανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Νέα Ζηλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο επιχείρησαν να παραστούν στην ακροαματική διαδικασία, αλλά τους απαγορεύτηκε η είσοδος, όπως είπαν δύο διπλωμάτες αρνούμενοι να κατονομαστούν καθώς δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να κάνουν δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης.

Υπήρχε ισχυρή παρουσία ασφαλείας γύρω από το Ενδιάμεσο Δικαστήριο του Λαού στην Γκουανγκτζόου (γνωστή στη Δύση ως Καντόνα) σήμερα το πρωί, με την αστυνομία να ανακρίνει περαστικούς.

Οι πρεσβείες δεν απάντησαν άμεσα σε αιτήματα να σχολιάσουν.

Επρόκειτο να ταξιδέψει στη Βρετανία πριν τη σύλληψή της

Η κατηγορία για «υποκίνηση υπονόμευσης της κρατικής εξουσίας» χρησιμοποιείται συχνά από την κινεζική κυβέρνηση εναντίον αντιφρονούντων και επισύρει μέγιστη ποινή φυλάκισης πέντε ετών, αλλά μπορεί να είναι μεγαλύτερη εάν ο ύποπτος θεωρείται αρχηγός ή έχει διαπράξει σοβαρά αδικήματα.

Την ημέρα πριν από τη σύλληψή της, στις 19 Σεπτεμβρίου 2021, η Χουάνγκ είχε προγραμματιστεί να ταξιδέψει αεροπορικώς στη Βρετανία για να ξεκινήσει μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο του Σάσεξ, στη νοτιοανατολική Αγγλία, με υποτροφία που χρηματοδοτείται από τη βρετανική κυβέρνηση, όπως δήλωσαν άτομα από την ομάδα στήριξής της.

Η Χουάνγκ, η οποία κάλυπτε δημοσιογραφικά τις κινητοποιήσεις του κινεζικού #MeToo και τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ το 2019, είχε τεθεί υπό κράτηση από την κινεζική αστυνομία για τρεις μήνες και στα τέλη του 2019.

Οι δύο ακτιβιστές τέθηκαν σε απομόνωση για μια περίοδο μηνών, όπως δήλωσαν υποστηρικτές τους.