Κοσμος

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε υπόθεση κατά του χαπιού των αμβλώσεων

Νίκη για το προοδευτικό στρατόπεδο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γυναίκα διαμαρτύρεται για το δικαίωμα στην άμβλωση στις ΗΠΑ
Ο Μπάιντεν προστατεύει την ιδιωτικότητα των γυναικών που προχωρούν σε άμβλωση με νέο κανονισμό στις ΗΠΑ © WILL OLIVER/ EPA

Αμβλώσεις: Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε υπόθεση κατά του χαπιού 

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε την προσπάθεια περιορισμού της πρόσβασης στο χάπι για την άμβλωση, χαρίζοντας την Πέμπτη μια νίκη στην κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν στις προσπάθειές της να διατηρήσει την ευρεία πρόσβαση στο φάρμακο.

Το χάπι, στο οποίο δόθηκε ρυθμιστική έγκριση από τον FDA το 2000, χρησιμοποιείται σε πάνω από το 60% των αμβλώσεων στις ΗΠΑ.

Το δικαστήριο έκρινε ότι οι ενάγοντες που βρίσκονται πίσω από την αγωγή αμφισβήτησης της μιφεπριστόνης δεν είχαν την απαραίτητη νομική δυνατότητα να συνεχίσουν την υπόθεση, η οποία απαιτεί να αποδείξουν ότι έχουν υποστεί ζημία με τρόπο που μπορεί να αποδοθεί στον Οργανισμό Φαρμάκων των ΗΠΑ.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο έχει συντηρητική πλειοψηφία 6-3, ανέτρεψε το 2022 το δεδικασμένο Roe v. Wade του 1973 που είχε νομιμοποιήσει τις αμβλώσεις σε εθνικό επίπεδο, ωθώντας 14 πολιτείες να θεσπίσουν μέτρα που απαγορεύουν ή περιορίζουν δραστικά τη διαδικασία.

Μπάιντεν: Δεν σταματάει ο αγώνας

Ο Μπάιντεν που διεκδικεί δεύτερη θητεία στο αξίωμα στις αμερικανικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, έβαλε στο στόχαστρο τους Ρεπουμπλικάνους αξιωματούχους που βρίσκονται πίσω από τις απαγορεύσεις των αμβλώσεων και δήλωσε ότι η απόφαση της Πέμπτης «δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο αγώνας για την αναπαραγωγική ελευθερία συνεχίζεται».

«Δεν αλλάζει το γεγονός ότι το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε την υπόθεση Roe v. Wade πριν από δύο χρόνια και οι γυναίκες έχασαν μια θεμελιώδη ελευθερία. Δεν αλλάζει το γεγονός ότι το δικαίωμα μιας γυναίκας να λάβει τη θεραπεία που χρειάζεται είναι απειλούμενο, αν όχι αδύνατο, σε πολλές πολιτείες», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Οι ενάγοντες στόχευαν τις ρυθμιστικές δράσεις του FDA το 2016 και το 2021, μεταξύ των οποίων η άδεια για φαρμακευτικές αμβλώσεις έως και στις 10 εβδομάδες της εγκυμοσύνης αντί για τις επτά, καθώς και για την ταχυδρομική παράδοση του φαρμάκου χωρίς η γυναίκα να δει πρώτα έναν κλινικό γιατρό αυτοπροσώπως.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.