Κοσμος

Η Μελόνι κατηγορείται ότι εξαφάνισε τη λέξη «άμβλωση» από τα συμπεράσματα της G7

Ενόχληση εκφράζουν ΗΠΑ, Γαλλία, Καναδάς, Ισπανία

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Σύνοδος G7: Εξαφανίστηκε κάθε αναφορά στη λέξη «άμβλωση» από το προσχέδιο συμπερασμάτων, λέει το πρακτορείο Ansa

Κάθε αναφορά στην λέξη «άμβλωση» φαίνεται να εξαφανίσθηκε από το προσχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής της G7, που ξεκίνησε σήμερα (13/6) στην Απουλία της νότιας Ιταλίας, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa.

Μελόνι: Αρνείται ότι η αναφορά στη λέξη «άμβλωση» είχε αφαιρεθεί

Πιο αναλυτικά, το ιταλικό πρακτορείο μεταδίδει ότι στο τελευταίο προσχέδιο συμπερασμάτων που κυκλοφορεί «η λέξη άμβλωση εξαφανίσθηκε». «Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας, στις οποίες έγινε αναφορά στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου G7 της Χιροσίμα, υπέρ μιας παγκόσμιας, κατάλληλης και βιώσιμης πρόσβασης στην παροχή υγειονομικών υπηρεσιών προς τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων στην αναπαραγωγή», αναφέρεται στο προσχέδιο.

Το πρακτορείο Ansa προσθέτει ότι στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου G7 της Ιαπωνίας υπήρχε αναφορά και στην άμβλωση, αλλά ότι το κείμενο που θα δημοσιοποιηθεί με την λήξη της συνόδου της Κάτω Ιταλίας, δεν έχει λάβει, ακόμη, την τελική έγκριση των ηγετών των χωρών μελών.

Πηγές από το γραφείο της Μελόνι αρνήθηκαν ότι η αναφορά είχε αφαιρεθεί, λέγοντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ansa ότι η δήλωση βρίσκεται ακόμη υπό διαπραγμάτευση και ότι «όλα όσα θα συμπεριληφθούν στο τελικό έγγραφο θα είναι τελικά σημεία που θα προκύψουν από τις διαπραγματεύσεις».

Προτεραιότητα η Ουκρανία και η Μέση Ανατολή

Ο Αντόνιο Ταγιάνι, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιταλίας, δήλωσε στο Sky TG24: «Οι διάφορες αντιπροσωπείες βρίσκονται σε συνομιλίες και είναι πρόωρο να κάνουμε μια ανάλυση και άχρηστο να κάνουμε προβλέψεις. Θα δούμε ποια θα είναι η συμφωνία». Τόνισε ότι ενώ η άμβλωση θα συζητηθεί στη G7, η Ουκρανία και η Μέση Ανατολή αποτελούν προτεραιότητες.

Πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι από το 2021 «γίνονταν αναφορά για ασφαλή πρόσβαση αλλά η Μελόνι δεν το θέλει».

«Είναι η μόνη, είναι απομονωμένη στο θέμα. Αλλά επειδή είναι η χώρα υποδοχής, οι άλλοι αποφάσισαν να μην το κάνουν casus belli», είπε η πηγή, χρησιμοποιώντας τον λατινικό όρο για μια πράξη που προκαλεί πόλεμο. «Οπότε δεν θα επανέλθει στο κείμενο».

Ένας υψηλόβαθμος Ευρωπαίος διπλωμάτης είπε στην ισπανική εφημερίδα El País: «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια σαφή σύγκρουση αξιών μεταξύ των μελών της G7. Είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι η γλώσσα για τις αμβλώσεις έχει αποδυναμωθεί. Είναι καθήκον της G7 να επιδείξει ηγετικό ρόλο στην προώθηση αυτών των αξιών και όχι να κάνει πίσω σε αυτές».

Η τελική δήλωση θα δημοσιευθεί μέχρι αργά την Παρασκευή.

Διαμάχη για τις αμβλώσεις μεταξύ Ιταλίας και Ισπανίας

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ιταλία συγκρούεται με άλλους για τις αμβλώσεις. Τον Απρίλιο, μια έκθεση του Guardian σχετικά με ένα μέτρο της κυβέρνησης Μελόνι να επιτρέψει σε ακτιβιστές κατά των αμβλώσεων να εισέλθουν σε κλινικές συμβουλευτικής προκάλεσε μια διαμάχη μεταξύ Ιταλίας και Ισπανίας.

Η Μελόνι, μια αυτοαποκαλούμενη «χριστιανή μητέρα» που ήρθε στην εξουσία το 2022, έχει κατηγορηθεί από ακτιβιστές ότι προσπάθησε να καταστήσει δυσκολότερο τον τερματισμό της εγκυμοσύνης στην Ιταλία.

Αν και η άμβλωση είναι νόμιμη στη χώρα με την πλειοψηφία των Καθολικών από το 1978, η πρόσβαση σε μία είναι δύσκολη λόγω του υψηλού ποσοστού των γυναικολόγων που αρνούνται να τις πραγματοποιήσουν για ηθικούς ή θρησκευτικούς λόγους.

Η στάση των ΗΠΑ για τις αμβλώσεις

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν «αισθάνθηκε πολύ έντονα ότι χρειαζόμασταν τουλάχιστον τη γλώσσα που να αναφέρεται σε όσα κάναμε στη Χιροσίμα για την υγεία των γυναικών και τα αναπαραγωγικά δικαιώματα», δήλωσε την Πέμπτη ανώνυμος ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Η Γαλλία και ο Καναδάς είναι ιδιαίτερα απογοητευμένοι, καθώς πίεζαν να ενισχύσουν τα δικαιώματα των αμβλώσεων, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Domani.

Το γαλλικό κοινοβούλιο νωρίτερα φέτος ψήφισε υπέρ της κατοχύρωσης του δικαιώματος στην άμβλωση στο σύνταγμα της χώρας και ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι θα πρέπει να προστατεύεται από τον χάρτη δικαιωμάτων της ΕΕ.

Οι αμβλώσεις είναι επίσης ένα καυτό θέμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει διαφωνήσει κατά των περιορισμών στις αμβλώσεις που εφαρμόζονται στις περισσότερες συντηρητικές πολιτείες.