Κοσμος

Η G7 συμφωνεί να χρησιμοποιηθούν οι τόκοι από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την Ουκρανία

Τι άλλο συζητείται στην Ιταλία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η G7 συμφωνεί να χρησιμοποιηθούν οι τόκοι από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την Ουκρανία
Συνεδρίαση G7 © EPA/FILIPPO ATTILI/ Chigi Palace Press Office

G7: Συμφωνία για την χρήση των περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας

Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά μεγάλων δημοκρατιών πραγματοποίησαν την Πέμπτη την πρώτη ημέρα συνομιλιών στην ετήσια σύνοδο κορυφής τους. Ακολουθούν ορισμένα από τα πράγματα που προέκυψαν από τις εναρκτήριες συνεδριάσεις.

G7: Συμφωνία για την Ουκρανία

Οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν επί της αρχής σε σχέδια για την έκδοση δανείων ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, τα οποία θα υποστηρίζονται από τόκους από ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν παγώσει μετά την εισβολή της Μόσχας στη γείτονα χώρα το 2022. Οι τεχνικές λεπτομέρειες του πολυετούς δανείου θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε διπλωματική πηγή της G7 στο Reuters την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι τα κεφάλαια για την Ουκρανία θα είναι διαθέσιμα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής, συμμετέχοντας σε συνομιλίες το απόγευμα της Πέμπτης, μετά τις οποίες θα υπογράψει νέα, μακροπρόθεσμη συμφωνία ασφαλείας με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Την ίδια ώρα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ δήλωσε ότι θα ανακοινώσει διμερή βοήθεια ύψους έως και 310 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία για τη στήριξη των άμεσων ανθρωπιστικών, ενεργειακών και σταθεροποιητικών αναγκών της. Η Βρετανία επέβαλε επίσης τις πρώτες της κυρώσεις με στόχο τα πλοία του "σκιώδους στόλου" του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος, όπως είπε, χρησιμοποιείται για την παράκαμψη των δυτικών κυρώσεων και τη συνέχιση του εμπορίου ρωσικού πετρελαίου.

Αντιμετώπιση της Κίνας

Τα δυτικά κράτη συμφωνούν για τη βιομηχανική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα της Κίνας, η οποία, όπως λένε, στρεβλώνει τις παγκόσμιες αγορές, και στην αποφασιστικότητά τους να βοηθήσουν τα αφρικανικά κράτη να αναπτύξουν τις οικονομίες τους, δήλωσαν διπλωμάτες. Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι ηγέτες της G7 ήταν πιο ενωμένοι από ποτέ σε σημαντικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας. Όπως αναμένεται θα εκφράσουν την ανησυχία τους για την υποστήριξη της Κίνας προς τη Ρωσία στον πόλεμό της με την Ουκρανία.

Μέση Ανατολή

Οι ηγέτες της G7 ανησυχούν πολύ για την κατάσταση στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου και στηρίζουν τις προσπάθειες των ΗΠΑ να εξασφαλίσουν κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το σχέδιο ανακοίνωσης που πρόκειται να δημοσιευθεί μετά τη σύνοδο κορυφής αυτής της εβδομάδας. Οι ηγέτες επανέλαβαν επίσης τη δέσμευση για λύση δύο κρατών, ώστε Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι να ζουν ειρηνικά, δίπλα-δίπλα και κάλεσαν το Ισραήλ να απέχει από μια πλήρους κλίμακας επίθεση στη Ράφα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.