Κοσμος

Πρόστιμο στην Ουγγαρία επειδή δεν συμμορφώνεται με το ευρωπαϊκό δίκαιο για το μεταναστευτικό

Κατηγορείται ότι κρατάει παράνομα αιτούντες άσυλο σε περιοχές transit

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το πρόστιμο στην Ουγγαρία θα αυξάνεται κατά 1 εκατ. ευρώ για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσης με την απόφαση

Την επιβολή προστίμου 200 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο θα αυξάνεται κατά 1 εκατ. για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσης με το ευρωπαϊκό δίκαιο για το μεταναστευτικό, επέβαλε στην Ουγγαρία το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η Ουγγαρία κατηγορείται ότι κρατάει παράνομα αιτούντες άσυλο σε περιοχές transit

Το πρόστιμο επιβλήθηκε για την μακρόχρονη μη συμμόρφωση της Ουγγαρίας για τους νόμους παροχής ασύλου.

Τόσο το πρόστιμο όσο και οι προσαυξήσεις θα αφαιρούνται από το μερίδιο του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ουγγαρία, τμήματα του οποίου έχουν ήδη παγώσει για παρόμοιες νομικές περιπέτειες της Βουδαπέστης.

Η αποτυχία της Ουγγαρίας «να εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις της αποτελεί μια σοβαρή παραβίαση του ευρωπαϊκού δικαίου» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Η διαμάχη ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2020 όταν τότε το δικαστήριο για πρώτη φορά έκρινε ότι η Ουγγαρία έχει επιβάλει περιορισμούς στις διαδικασίες παροχής ασύλου για όσους έκαναν επίκληση διεθνούς καθεστώτος προστασίας.

Οι ουγγρικές αρχές είχαν κατηγορηθεί ότι κρατούσαν παράνομα αιτούντες άσυλο σε περιοχές transit παραβιάζοντας το δικαίωμά τους να παραμένουν σε διεθνές έδαφος ενώ υπέβαλαν ένσταση για τις αιτήσεις τους που ακυρώθηκαν.