Κοσμος

Mαριούπολη: Η Ρωσία άφησε τους κατοίκους της «να πεθάνουν της πείνας»

Κατά τη διάρκεια μιας σχεδόν τρίμηνης πολιορκίας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Mαριούπολη: Η Ρωσία άφησε τους κατοίκους της «να πεθάνουν της πείνας»

Οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν σκόπιμα την πείνα των αμάχων ως στρατιωτική τακτική κατά τη διάρκεια της 85ήμερης πολιορκίας της ουκρανικής πόλης Μαριούπολη, ανέφεραν διεθνείς νομικοί εμπειρογνώμονες σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Global Rights Compliance, οι εμπειρογνώμονες της οποίας επικουρούν επίσης τον Γενικό Εισαγγελέα της Ουκρανίας, δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις «επιτέθηκαν συστηματικά σε αντικείμενα απαραίτητα για την επιβίωση του άμαχου πληθυσμού», όπως τρόφιμα, νερό, ενέργεια και πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη. Ταυτόχρονα τα στρατεύματα απέκοψαν τις οδούς εκκένωσης και εμπόδισαν την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας, πρόσθεσε.

Μαριούπολη: Συνώνυμο της φρικής

Η Μαριούπολη έγινε συνώνυμο της φρίκης κατά τη διάρκεια μιας σχεδόν τρίμηνης ρωσικής πολιορκίας για τον έλεγχο της στρατηγικής σημασίας πόλης-λιμάνι μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου 2022, με παγιδευμένους αμάχους που αναγκάστηκαν να θάψουν τους νεκρούς τους στην άκρη του δρόμου.

Η λιμοκτονία αμάχων «με τη στέρηση αντικειμένων απαραίτητων για την επιβίωσή τους» ως στρατιωτική τακτική ορίζεται ως έγκλημα πολέμου σύμφωνα με το ιδρυτικό Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Για την έκθεσή τους οι νομικοί εμπειρογνώμονες  συνεργάστηκαν με ειδικούς των αμυντικών υπηρεσιών πληροφοριών και ερευνητές ανοικτού κώδικα για να αναλύσουν δορυφορικές εικόνες και εικόνες και αναφορές από αυτόπτες μάρτυρες και αξιωματούχους κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Μαριούπολης.

Ο Γιούρι Μπελούσοφ, επικεφαλής της μονάδας εγκλημάτων πολέμου της Γενικής Εισαγγελίας της Ουκρανίας, ανέφερε σε δήλωσή του ότι τα περιστατικά της έκθεσης για τη Μαριούπολη αποτελούν μέρος των τρεχόντων φακέλων της εθνικής εισαγγελίας.

Το ΔΠΔ έχει δικαιοδοσία για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία, εφόσον διαπράττονται στο έδαφος της Ουκρανίας. Το δικαστήριο έχει εκδώσει μέχρι στιγμής τέσσερα εντάλματα σύλληψης που σχετίζονται με την Ουκρανία, μεταξύ των οποίων και κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την απέλαση Ουκρανών παιδιών.