Κοσμος

Ο Μπάιντεν θα υπογράψει σύμφωνο ασφαλείας με την Ουκρανία κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G7

Mε στόχο να καθησυχάσει το Κίεβο

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Τζο Μπάντεν: Σύμφωνο ασφαλείας με την Ουκρανία κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G7

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα υπογράψει την Πέμπτη μια νέα συμφωνία ασφαλείας με την Ουκρανία για να υποσχεθεί τη μακροπρόθεσμη υποστήριξη της Αμερικής προς τη χώρα, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Ιταλία όπου θα συναντηθεί με τους ηγέτες της G7, δήλωσε κορυφαίος Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο Μπάιντεν αναχώρησε για την Ιταλία την Τετάρτη για να αυξήσει την πίεση στη Ρωσία για τον πόλεμο που διεξάγει εναντίον της Ουκρανίας και στην Κίνα για την υποστήριξή της προς τη Μόσχα και την υπερβολική βιομηχανική της ικανότητα.

Η συμφωνία θα καταστήσει σαφές ότι «η υποστήριξή μας θα διαρκέσει πολύ στο μέλλον... ιδιαίτερα στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας», δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν στους δημοσιογράφους επί του Air Force One.

«Με την υπογραφή της θα στείλουμε επίσης στη Ρωσία ένα μήνυμα της αποφασιστικότητάς μας. Αν ο Βλαντιμίρ Πούτιν νομίζει ότι μπορεί να ξεπεράσει τον συνασπισμό που υποστηρίζει την Ουκρανία, κάνει λάθος», δήλωσε ο Σάλιβαν.

Δεκαπέντε χώρες έχουν υπογράψει τη συμφωνία ασφαλείας, η οποία θα ενισχύσει την «αμυντική αποτρεπτική ικανότητα της Ουκρανίας», πρόσθεσε.

Ο Λευκός Οίκος είχε δηλώσει νωρίτερα ότι ο Μπάιντεν θα συναντηθεί εκ νέου με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη σύνοδο κορυφής, ενώ θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου.

G7: Σύνοδος με μεγάλη ατζέντα

Οι επικεφαλής των πιο ανεπτυγμένων δημοκρατιών του κόσμου θα ασχοληθούν με πολλαπλές προκλήσεις κατά τη διάρκεια της συνάντησης της 13ης-15ης Ιουνίου, συμπεριλαμβανομένων των πολέμων στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, των εμπορικών ανισορροπιών με την Κίνα, των απειλών που θέτει η τεχνητή νοημοσύνη και των αναπτυξιακών προκλήσεων στην Αφρική.

Οι ηγέτες θα ανακοινώσουν επίσης νέες κυρώσεις και ελέγχους εξαγωγών κατά της Ρωσίας που θα στοχεύουν οντότητες και δίκτυα που βοηθούν τις δυνάμεις του Πούτιν να πολεμήσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι. «Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε το κόστος της ρωσικής πολεμικής μηχανής», δήλωσε ο Κίρμπι.

Η Ουάσινγκτον σχεδιάζει να διευρύνει τις κυρώσεις για την πώληση τσιπ ημιαγωγών και άλλων αγαθών στη Ρωσία, με στόχο να στοχοποιήσει τρίτους πωλητές στην Κίνα, δήλωσαν πηγές που γνωρίζουν τα σχέδια αργά την Τρίτη.

Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει ότι διευρύνει τους υφιστάμενους ελέγχους των εξαγωγών ώστε να συμπεριληφθούν τα αμερικανικά εμπορεύματα, όχι μόνο αυτά που κατασκευάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφεραν οι πηγές. Θα εντοπίσει ορισμένες οντότητες του Χονγκ Κονγκ, για τις οποίες λέει ότι στέλνουν αγαθά στη Μόσχα.

Η στήριξη της χρηματοδότησης για την Ουκρανία θα αποτελέσει κορυφαία προτεραιότητα στη συνάντηση της G7, με Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους να επιθυμούν να κλειδώσουν λύσεις, ενόψει μιας πιθανής επανεκλογής του Τραμπ και της αβεβαιότητας που θα δημιουργούσε για τη μελλοντική υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Κίεβο.

Η Ομάδα των Επτά κρατών και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζουν πώς να χρησιμοποιήσουν τα κέρδη που προκύπτουν από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν ακινητοποιηθεί στη Δύση για να παράσχουν στην Ουκρανία ένα μεγάλο προκαταβολικό δάνειο για να εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση του Κιέβου για το 2025.