Κοσμος

Γερμανία: Κυβερνητικό σχέδιο για μόνιμο στρατό 460.000 ενεργών και εφέδρων

Όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η υποχρεωτική θητεία στη Γερμανία έχει ανασταλεί από το 2011

Με αφορμή το σχέδιό του για νέα στρατιωτική θητεία με βάση το σκανδιναβικό μοντέλο ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε ότι «η κατάσταση απειλής διαφέρει σε σχέση με πριν από μερικά χρόνια».

Πιστόριους: Η Γερμανία χρειάζεται επιπλέον 200.000 εφέδρους

«Τον Πούτιν δεν τον ενδιαφέρει μόνο η Ουκρανία. Πρέπει να θεωρούμε ότι η Ρωσία θα είναι σε θέση να επιτεθεί σε ένα κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ το 2029», δήλωσε ο κ. Πιστόριους και ανακοίνωσε τον σχεδιασμό για αύξηση των ενεργών μελών των ενόπλων δυνάμεων από 181.000 σε 203.000.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ίδιας της Βundeswehr, η Γερμανία χρειάζεται ακόμη επιπλέον 200.000 εφέδρους, με απώτερο στόχο το σύνολο των ενεργών και εφέδρων να φθάσει τις 460.000.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας, όλοι οι άνδρες και οι γυναίκες με γερμανικό διαβατήριο θα λαμβάνουν στα 18α γενέθλιά τους επίσημη επιστολή με την οποία θα τους προτείνεται να σκεφτούν την βασική στρατιωτική θητεία έξι μηνών και μία πιθανή παράτασή της το πολύ κατά 17 μήνες.

O υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους © ΕΡΑ/JOERG CARSTENSEN

Τι θα ισχύσει για άνδρες και γυναίκες

Οι νέοι θα καλούνται να συμπληρώσουν ερωτηματολόγιο για την οικογενειακή τους κατάσταση, τα ενδιαφέροντά τους, την στάση τους σε σχέση με την χρήση όπλου, τις ακαδημαϊκές γνώσεις τους και την κατάσταση της υγείας τους.

Για τις γυναίκες η συμπλήρωση είναι προαιρετική, αλλά είναι υποχρεωτική για τους άνδρες. Σύμφωνα με το γερμανικό Σύνταγμα, εφόσον το απαιτούν οι συνθήκες, η κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει και από τις γυναίκες να υπηρετήσουν, όχι όμως και να πάρουν όπλο.

Με βάση τις πληροφορίες από το ερωτηματολόγιο, το υπουργείο Άμυνας υπολογίζει ότι θα εντοπίζει κάθε χρόνο περίπου 40.000 άτομα κατάλληλα για στρατιωτική θητεία, από τα οποία θα υπηρετήσουν τελικά περίπου 10.000.

Η επιλογή θα γίνει με βάση ποιοτικά κριτήρια, διευκρίνισε ο κ. Πιστόριους: «Οι ένοπλες δυνάμεις θέλουν να στρατολογήσουν τον πιο ικανό, τον πιο κατάλληλο, τον πιο πρόθυμο. Δεν θέλουμε μια θητεία βαρεμάρας, χωρίς νόημα», είπε χαρακτηριστικά.

Γυναίκες και άνδρες με τα κατάλληλα προσόντα μπορούν επίσης να κληθούν για καθήκοντα πολιτικής άμυνας ή για την αστυνομία και τη διοίκηση.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) επέκρινε τον σχεδιασμό του κ. Πιστόριους, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι ικανός να εξασφαλίσει την ικανότητα αντίδρασης σε περίπτωση ανάγκης.

Το κόμμα της αντιπολίτευσης τάχθηκε υπέρ της υποχρεωτικής θητείας και η εκπρόσωπος για θέματα 'Αμυνας Ζεράπ Γκιουλέρ έκανε λόγο για σχέδιο που αφήνει περισσότερα ερωτηματικά, παρά προσφέρει απαντήσεις, ειδικά σχετικά με το κόστος. «Τελικά πρόκειται μόνο για την αύξηση της εθελοντικής θητείας, η οποία πρέπει να ονομάζεται αλλιώς, προκειμένου να μην χαλάσει η εικόνα του υπουργού», δήλωσε.

Από την πλευρά του κόμματος του κ. Πιστόριους, η αρχηγός του SPD Σάσκια Έσκεν τόνισε τη σημασία του εθελοντικού χαρακτήρα της στρατιωτικής θητείας, ενώ ο αρχηγός των Πρασίνων Ομίντ Νουριπούρ έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν θεωρεί πως υπάρχει ανάγκη υποχρεωτικής θητείας.

Η Ένωση των μελών των Ενόπλων Δυνάμεων επισήμανε πάντως ότι σε περίπτωση πολέμου χρειάζονται 500.000 στρατιώτες.