Κοσμος

Mακρόν: Καλεί σε συσπείρωση κατά της ακροδεξιάς

Eπανέλαβε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί σε περίπτωση ήττας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Εμανουέλ Mακρόν: Καλεί σε συσπείρωση κατά της ακροδεξιάς 

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε την Τετάρτη τα αντίπαλα κόμματα και στις δύο πλευρές του πολιτικού κέντρου να τον ακολουθήσουν για τη δημιουργία μιας δημοκρατικής συμμαχίας κατά του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού (RN) της Μαρίν Λεπέν στις επερχόμενες πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Σε αυτό που ισοδυναμεί με προεκλογική ομιλία λίγες ημέρες αφότου τάραξε τη γαλλική πολιτική με την προκήρυξη των εκλογών, ο Μακρόν αναγνώρισε ότι έκανε λάθη, λέγοντας ότι οι άνθρωποι εξέφρασαν την αγανάκτησή τους, αλλά ένιωσαν ότι δεν εισακούστηκαν.

Μακρόν: Δεν θέλω να δώσω την εξουσία στην ακροδεξιά το 2027

«Δεν θέλω να δώσω τα κλειδιά της εξουσίας στην ακροδεξιά το 2027, οπότε αποδέχομαι πλήρως ότι πυροδότησα ένα κίνημα για να δώσω διευκρινίσεις», είπε, κατηγορώντας ότι οι πολιτικές του RN θα φτωχοποιήσουν τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.

Ο Μακρόν προκήρυξε τις εκλογές σε μια κίνηση-σοκ μετά την επικράτηση του αντιμεταναστευτικού RN επί του κόμματός του της Αναγέννησης στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Κυριακή.

Ακόμη και αν το RN κερδίσει την πλειοψηφία στις ψηφοφορίες που έχουν προγραμματιστεί για τις 30 Ιουνίου και τις 7 Ιουλίου, ο Μακρόν θα παραμείνει πρόεδρος για τρία ακόμη χρόνια και θα εξακολουθήσει να είναι υπεύθυνος για την άμυνα και την εξωτερική πολιτική. Αλλά θα χάσει τον έλεγχο της εσωτερικής ατζέντας, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής πολιτικής, της ασφάλειας, της μετανάστευσης και των οικονομικών.

Δεν προτίθεται να παραιτηθεί

Ο Μακρόν δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι δεν θα παραιτηθεί αν χάσει το στρατόπεδό του και ότι δεν θα συζητήσει με τη Λεπέν.

Αντιθέτως, κάλεσε «πολλούς συμπατριώτες μας και πολιτικούς ηγέτες που δεν αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στον εξτρεμιστικό πόλο» να «οικοδομήσουν ένα νέο σχέδιο ... έναν συνασπισμό για να κυβερνήσουν, έναν συνασπισμό που θα ενεργήσει στην υπηρεσία των Γάλλων και για τη Δημοκρατία».

Δεσμεύτηκε να λάβει πιο σταθερά μέτρα στα ζητήματα της μετανάστευσης, της ασφάλειας και της δικαιοσύνης, υποστηρίζοντας ότι μια ακροαριστερά επιρρεπής στον αντισημιτισμό θα ήταν πολύ «χαλαρή». Οι λύσεις της ακροδεξιάς δεν θα έλυναν τα προβλήματα και το μόνο που θα έκαναν ήταν να βάλουν μπουλντόζα στο συνταγματικό κράτος δικαίου της Γαλλίας, είπε.