Κοσμος

Υπόθεση Πίτερ Ντέμετερ: Ένας από τους χειρότερους εγκληματίες του Καναδά

Η δολοφονία της γυναίκας του, 50 χρόνια μετά, θεωρείται η πιο διαβόητη υπόθεση εγκλήματος

28058828_10215807199198740_8716476474297011906_n.jpg
Μιμή Φιλιππίδη
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πίτερ Ντέμετερ
Πίτερ Ντέμετερ © John Mahler/Toronto Star/Getty Images

Πίτερ Ντέμετερ: Τα χρόνια στη φυλακή δεν έπαψε να σχεδιάζει και άλλες δολοφονίες

Ο Πίτερ Ντέμετερ, 91 ετών σήμερα, γεννήθηκε στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας. Η οικογένειά του ήταν πολύ πλούσια, αλλά η περιουσία τους καταστράφηκε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο που επικράτησε ο κομμουνισμός στη χώρα, ενώ ο Πίτερ Ντέμετερ έχασε και τον πατέρα και τον αδελφό του στον πόλεμο. Το 1956, σε μια προσπάθεια να αφήσει πίσω του τη δυστυχισμένη ζωή του, μετανάστευσε στον Καναδά σε ηλικία 23 ετών, έτοιμος να κερδίσει ξανά τον τρόπο ζωής που πάντα ονειρευόταν.

Έφερε μαζί του στον Καναδά την όμορφη κοπέλα του, την Κριστίν Φεράρι, μοντέλο αυστριακής καταγωγής, την οποία είχε γνωρίσει σε ένα κινηματογραφικό πλατό. Μετά από αρκετά χρόνια, ο Πίτερ Ντέμετερ είχε χαράξει μια επιτυχημένη καριέρα ως εργολάβος και το 1967 παντρεύτηκε την Κριστίν. Το ξεκίνημα του γάμου τους φαινόταν να είναι μια ευτυχισμένη περίοδος. Το 1971 απέκτησαν μια κόρη, την Άντρεα, έχτισαν το σπίτι των ονείρων τους στη Μισισάουγκα, κοντά στην Οτάβα, με ένα τεράστιο τζάκι και πισίνα σε ένα ήσυχο αδιέξοδο, με θέα το ποτάμι. Η κόρη του ήταν μόλις δυομισι ετών, όταν στις 18 Ιουλίου 1973 καθόταν μέσα στο πολυτελές σπίτι κι έβλεπε τηλεόραση, ενώ την ίδια ώρα μέσα στο γκαράζ κάποιος ξυλοκοπούσε μέχρι θανάτου τη μητέρα της.

H 33χρονη Κριστίν, πεσμένη σε μια λίμνη αίματος δίπλα στο αμάξι της
H 33χρονη Κριστίν, πεσμένη σε μια λίμνη αίματος δίπλα στο αμάξι της © Youtube Crime Beat TV

Ο Πίτερ Ντέμετερ επέστεψε λίγο αργότερα με τη Μερσεντές του από το κοντινό εμπορικό κέντρο, όπου είχε πάει με δυο καλεσμένες της οικογένειας για ψώνια. Καθώς άνοιξε η πόρτα του γκαράζ, οι προβολείς φώτισαν μια φρικτή σκηνή: Η γυναίκα του, η 33χρονη Κριστίν, ήταν πεσμένη σε μια λίμνη αίματος δίπλα στο αμάξι της. Το έγκλημα έγινε πρωτοσέλιδο σε ολόκληρο τον Καναδά και άρχισε αμέσως η έρευνα της αστυνομίας για τη διαλεύκανσή του. Σύντομα, αποκαλύφθηκαν οι άθλιες συναλλαγές ενός από τα πιο επικίνδυνα μυαλά της χώρας.

Η Κριστίν ήταν πεσμένη μπρούμυτα μέσα σε μια λίμνη από το αίμα της

Το κεφάλι της ήταν τσακισμένο. Υπήρχε τόσο μεγάλο τραύμα στο κεφάλι της, που το πρόσωπό της δε φαινόταν καθαρά. Η νεκροψία έδειξε αργότερα ότι πέθανε από αμβλύ τραύμα στο κεφάλι, πιθανότατα από λοστό, σφυρί, ή γρύλο ελαστικών. Το όπλο του εγκλήματος δε βρέθηκε ποτέ. Όμως, ενώ οι αστυνομικοί βρίσκονταν μέσα στο γκαράζ εκείνο το βράδυ, κατάλαβαν αμέσως ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Παρά το άλλοθι του Πίτερ Ντέμετερ (ήταν στο κοντινό εμπορικό κέντρο με καλεσμένους τη στιγμή του θανάτου της Κριστίν), παρατήρησαν ότι ο Πίτερ συμπεριφερόταν περίεργα, αν και μόλις είχε δει ότι η σύζυγός του ήταν νεκρή. Δεν ήξεραν αν ήταν ένοχος, ή θύμα.

On this day July 28, 1973 Christine Demeter was murdered in the garage of her home in Mississauga, Ontario, at the age...

Posted by Story Hunter Podcasts on Monday, July 18, 2022

Οι αστυνομικοί ντετέκτιβ παρατήρησαν και πολλά άλλα περίεργα γύρω από το πτώμα της Κριστίν Ντέμετερ στο γκαράζ. Βρήκαν τα κλειδιά της Cadillac της στο μπροστινό κάθισμα του αυτοκινήτου, η μπαταρία του αυτοκινήτου ήταν άδεια και κάποιος είχε καταστρέψει τον μηχανισμό που άνοιγε την πόρτα του γκαράζ, εμποδίζοντάς τη να ανοίξει χωρίς χειρωνακτική προσπάθεια. Οι ντετέκτιβ άρχισαν αμέσως την έρευνα, ανακαλύπτοντας πολλά στοιχεία από γείτονες, φίλους και συγγενείς που φανέρωναν έναν διαλυμένο γάμο. Μια γειτόνισσα αποκάλυψε στην αστυνομία ότι η Κριστίν της είχε δώσει να φυλάξει 2 αεροπορικά εισιτήρια που είχε βρει, ένα για τον Πίτερ και ένα για μια άλλη γυναίκα. Βρήκαν επίσης ερωτικά γράμματα του Πίτερ και μιας παλιάς αγαπημένης του από την Αυστρία, το μοντέλο Μαρίνα Χουντ, που τους έκαναν να πιστέψουν ότι είχε αναζωπυρωθεί η παλιά σχέση.

Ο ίδιος ο Πίτερ Ντέμετερ παραδέχτηκε ότι ο γάμος του είχε προβλήματα και η αστυνομία τελικά ανακάλυψε ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων που είχε κάνει το ζευγάρι λίγο πριν σκοτωθεί η Κριστίν. Η αστυνομία εγκατέστησε μηχανήματα υποκλοπής συνομιλιών στο σπίτι του Ντέμετερ και τον άκουσε να λέει στον καλύτερο φίλο του, τον Ζιλάτζι, για την αναζωπυρωμένη σχέση του με τη Χουντ. Η αστυνομία ανακάλυψε επίσης ότι ο Πίτερ Ντέμετερ είχε εξετάσει διάφορους τρόπους να σκοτώσει την Κριστίν: Βάζοντας έναν πληρωμένο δολοφόνο, προκαλώντας της ηλεκτροπληξία στην πισίνα ή προκαλώντας έκρηξη στο αυτοκίνητό της. Στις 17 Αυγούστου, μετά από ένα μήνα συλλογής στοιχείων, ο Πίτερ Ντέμετερ συνελήφθη ως ύποπτος για τη δολοφονία της Κριστίν.

Κριστίν Ντέμετερ
Κριστίν Ντέμετερ © Youtube Crime Beat TV

Η δίκη διήρκεσε 11 εβδομάδες και αποκάλυψε στους ενόρκους έναν γάμο με προβλήματα, έναν άντρα απελπισμένο να είναι με την κρυφή ερωμένη του και όλους τους πιθανούς τρόπους με τους οποίους ο Πίτερ Ντέμετερ είχε συνωμοτήσει να εξοντώσει τη μητέρα του παιδιού του. Στα έξι χρόνια γάμου, ανάμεσα στον Πίτερ Ντέμετερ και την Κριστίν υπήρχε θυμός, μεγάλη δυσπιστία και αμοιβαία καχυποψία. Οι ένορκοι έμαθαν για τη σχέση του με την Χουντ, η οποία έγινε γρήγορα γνωστή στον Τύπο ως «Η Άλλη Γυναίκα» (την έβλεπαν συχνά έξω από το δικαστήριο με τον σκύλο του Πίτερ, τον Βελζεβούλ!).

Η δίκη έγινε πραγματικά περίεργη, όταν οι εισαγγελείς προσήγαγαν έναν μάρτυρα με μια σακούλα στο κεφάλι για να προστατεύσουν την ταυτότητά του. Ο κ. Χ (που αναγνωρίστηκε αργότερα ως πληροφοριοδότης από τη φυλακή) κατέθεσε ότι ο Πίτερ Ντέμετερ είχε προσλάβει έναν δολοφόνο με το ψευδώνυμο «The Duck» για να σκοτώσει τη γυναίκα του -αναγνωρίστηκε αργότερα ως ο μικροεγκληματίας Ίμρε Ολένικ. Οι εισαγγελείς έβαλαν επίσης τον πρώην φίλο και πληροφοριοδότη του Πίτερ, Ζιλάτζι, να πάρει θέση. Ο Ζιλάτζι κατέθεσε ότι ο Πίτερ Ντέμετερ είχε προσπαθήσει να τον προσλάβει για να δολοφονήσει την Κριστίν Ντέμετερ, αν και είπε ότι αρνήθηκε.

Κριστίν Ντέμετερ
Κριστίν Ντέμετερ © Youtube Crime Beat TV

Παραδέχτηκε επίσης ότι ήξερε πως ο Πίτερ Ντέμετερ σχεδίαζε σοβαρά τον θάνατο της συζύγου του μόλις δύο μέρες πριν πεθάνει, αλλά δεν την προειδοποίησε. Τελικά, το δικαστήριο αποφάσισε ότι ο Πίτερ είχε διατάξει τη δολοφονία της Κριστίν Ντέμετερ και στις 6 Δεκεμβρίου 1974 καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Ο Ολένικ, που πιστεύεται ότι ήταν ο δολοφόνος, πέθανε στην Ουγγαρία πριν μπορέσει να εκδοθεί στον Καναδά για να αντιμετωπίσει κατηγορίες για τη δολοφονία της Κριστίν.

Ο χρόνος πίσω από τα κάγκελα δεν εμπόδισε τον Πίτερ Ντέμετερ να σχεδιάσει τη δολοφονία και άλλων ανθρώπων. Το 1983, ο Πίτερ Ντέμετερ αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους και στάλθηκε να ζήσει σε ένα κέντρο επανένταξης. Εκείνη τη χρονιά, κατηγορήθηκε για τον εμπρησμό του πολυτελούς σπιτιού του στη Μισισάουγκα -διαπιστώθηκε ότι προσέλαβε και πλήρωσε έναν άλλο πρώην κρατούμενο για να βάλει τη φωτιά. Αργότερα την ίδια χρονιά σχεδίαζε να δολοφονήσει τον έφηβο γιο του ξαδέρφου του (ο ξάδερφος είχε αναλάβει την επιμέλεια της κόρης του Πίτερ, Αντρέα, μετά το θάνατο της Κριστίν). Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι ο Πίτερ Ντέμετερ σχεδίαζε, με τη βοήθεια ενός άλλου πρώην κρατούμενου, να απαγάγουν τον ανιψιό του για να συγκεντρώσουν τα λύτρα και στη συνέχεια να δολοφονήσουν τον ανιψιό. Καταδικάστηκε σε δύο νέες ποινές ισόβιας κάθειρξης.

Πίτερ Ντέμετερ
Πίτερ Ντέμετερ © Boris Spremo/Toronto Star/Getty Images

Και πάλι το 1985, συνωμότησε μέσα από τη φυλακή να απαγάγει και να σκοτώσει την κόρη του δικηγόρου του. Προφανώς ήταν δυσαρεστημένος με τις αμοιβές του δικηγόρου του και ήταν θυμωμένος που εκείνος είχε παγώσει ορισμένα από τα μετοχικά περιουσιακά στοιχεία του Πίτερ Ντέμετερ, ενώ ο νομικός λογαριασμός των 46.000 δολαρίων του Πίτερ Ντέμετερ παρέμεινε απλήρωτος. Κατέστρωσε ένα σχέδιο να απαγάγει την έφηβη κόρη του δικηγόρου και να ζητήσει λύτρα 400.000 δολαρίων. Το σχέδιο «καρφώθηκε» στην αστυνομία και ο Πίτερ Ντέμετερ καταδικάστηκε επιπλέον σε δις ισόβια.

Ο δικαστής που τον καταδίκασε το 1988 τον αποκάλεσε ανοιχτά μοχθηρό. «Η μοχθηρία σου δεν έχει όρια. Δε σταματάει ποτέ. Δεν τελειώνει ποτέ… Δεν ξέρω αν είσαι από τη φύση σου κακός ή όχι, αλλά βγάζεις κακό από κάθε πόρο και μολύνεις τους πάντες γύρω σου», είπε. Σημείωσε επίσης ένα ασυνήθιστο χαρακτηριστικό εγκληματικού χαρακτήρα στον Πίτερ.

Κριστίν Ντέμετερ
Κριστίν Ντέμετερ © Youtube Crime Beat TV

Αν ο Πίτερ Ντέμετερ είναι ψυχοπαθής, έχει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό. Αντί να ηρεμεί όσο μεγαλώνει, χειροτερεύει

Τελικά χαρακτηρίστηκε κλινικά ως ψυχοπαθής, διαγνώστηκε με ναρκισσιστικά και αντικοινωνικά χαρακτηριστικά και θεωρήθηκε κίνδυνος για την κοινωνία. Το 1999 άρχισε να παραιτείται από την ακρόαση αποφυλάκισης κάθε 2 χρόνια, παραδεχόμενος ότι πιθανότατα θα παρέμενε στη φυλακή μέχρι το θάνατό του. Παρά το έμφραγμα, το εγκεφαλικό και πολλά προβλήματα με καρκίνο, ενώ βρίσκεται πίσω από τα κάγκελα, συνεχίζει να ζει και τώρα είναι 91 ετών. Το 2019 προφανώς άλλαξε γνώμη σχετικά με το να είναι ελεύθερος και δοκίμασε τις δυνάμεις του μπροστά στο συμβούλιο αποφυλάκισης για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια. Το συμβούλιο αποφυλάκισης δεν επηρεάστηκε από τη μεγάλη ηλικία του.

Το συμβούλιο κρίνει ότι θα παρουσιάσετε έναν αδικαιολόγητο κίνδυνο για την κοινωνία εάν αφεθείτε ελεύθερος

Το συμβούλιο σημείωσε επίσης ότι ο Πίτερ Ντέμετερ έχει λάβει εχθρικά μέτρα κατά της κόρης του, αλλάζοντας τη διαθήκη του έτσι ώστε η Άντρεα να λάβει μόνο ένα δολάριο όταν ο Πίτερ πεθάνει.

Απόκομμα εφημερίδας της εποχής
Απόκομμα εφημερίδας της εποχής © Youtube Crime Beat TV

Η υπόθεση δολοφονίας της Κριστίν Ντέμετερ είχε καλυφθεί από πολλές εφημερίδες, περιοδικά και κανάλια διεθνώς. Το βιβλίο της δημοσιογράφου Μπάρμπαρα Αμιέλ «By Persons Unknown: The Strange Death of Christine Demeter» εξηγεί τη νοοτροπία του Πίτερ Ντέμετερ στα νιάτα του (που για να επιβιώσει έλεγε ψέματα, έκανε κλοπές, απάτες) και το ήθος που διαμόρφωσε στην υπόλοιπη ζωή του. Στο διαδίκτυο υπάρουν πολλές σχετικές δημοσιογραφικές εκπομπές, Crime Beat: «The Murder of Christine Demeter» και podcast αληθινού εγκλήματος.

Ακούστε τα Podcast «Criminal minds» της Μιμής Φιλιππίδη

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.