Κοσμος

Ριφιφί στο Bulgari της Ρώμης με λεία κοσμήματα μισού δισεκατομμυρίου

Οι ληστές ξεγλίστρησαν μέσα από τους υπονόμους

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ριφιφί στο Bulgari της Ρώμης -Έκλεψαν κοσμήματα μισού δισ. και εξαφανίστηκαν από τους υπονόμους

Το ριφιφί σε κατάστημα του οίκου Bulgari στη Ρώμη με τη συμμορία των διαρρηκτών να μπαίνει στο κατάστημα κινηματογραφικά θυμίζει χολυγουντιανή ταινία.

Πως εξελίχθηκε το ριφιφί στο Bulgari της Ρώμης

Συγκεκριμένα η συμμορία σε διάστημα μόλις 11 λεπτών άνοιξε τρύπα στο υπόγειο του κοσμηματοπωλείου, έκλεψε πολύτιμους λίθους αξίας 500.000 ευρώ και εξαφανίστηκε μέσω των υπονόμων κάτω από τη μύτη της αστυνομίας.

Οι διαρρήκτες χτύπησαν τη νύχτα του Σαββάτου στο κατάστημα της Bulgari σε έναν από τους πιο εμπορικούς δρόμους της ιταλικής πρωτεύουσας στη Via Condotti. Φορώντας μάσκες πέρασαν μέσα από τα βρώμικα νερά του υπονόμου τα μεσάνυχτα προτού σκαρφαλώσουν μέσα από μια τρύπα που είχαν ανοίξει στο πάτωμα του πολυτελούς κοσμηματοπωλείου.

Οι τρεις έως πέντε διαρρήκτες φαίνεται ότι γνώριζαν πόσο διάστημα θα χρειάζονταν για το ριφιφί και μπλόκαραν μια πλευρική είσοδο, που θα πιθανώς θα χρησιμοποιούσε η αστυνομία για να μπει στο κοσμηματοπωλείο. Στη συνέχεια ξάφρισαν ρολόγια και κοσμήματα από τις προθήκες, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός και η ιδιωτική εταιρεία, που είχε αναλάβει τη φύλαξη του καταστήματος της Bulgari ειδοποίησε την αστυνομία.

Οι διαρρήκτες χάθηκαν στο δίκτυο αποχέτευσης της Ρώμης

Μέσα σε επτά λεπτά έφθασαν στο σημείο αστυνομικοί, αλλά χρειάστηκαν άλλα τέσσερα για να σπάσουν την πόρτα που είχαν ανοίξει οι διαρρήκτες. «Την ώρα που ανοίγαμε την πόρτα τους ακούγαμε να φωνάζουν “πάμε, πάμε”», δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica ένας επιθεωρητής της αστυνομίας.

Οι διαρρήκτες πήδηξαν στην τρύπα που είχαν ανοίξει και χάθηκαν στο δίκτυο των υπονόμων της Ρώμης. Πίσω τους φέρονται να άφησαν έναν λοστό, αλλά πιθανότατα φορούσαν όλοι γάντια και δεν άφησαν δακτυλικά αποτυπώματα.

«Από το κέντρο της Ρώμης περνούν υπόνομοι που χρονολογούνται από τη ρωμαϊκή εποχή και εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται», δήλωσε ο Μάρκο Πλασίντι, επικεφαλής της Sotterranei di Roma, μιας ομάδας που εξερευνά την υπόγεια αρχαιολογία της Ρώμης. «Είναι αρκετά μεγάλοι για να μπει κάποιος μέσα και, αν δεν βρέχει, το νερό δεν ξεπερνά τα δέκα εκατοστά. Δεν είναι πλήρως χαρτογραφημένοι, άρα είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πού πήγαν οι διαρρήκτες», πρόσθεσε.

Ο Τζιάνι Μπατιστόνι, επικεφαλής της τοπικής ένωσης λιανεμπόρων, είπε ότι οι υπόνομοι είναι σαν σήραγγες του μετρό και παραπονέθηκε ότι η αστυνομία δεν διεξάγει πια τους προβλεπόμενους μηνιαίους ελέγχους στο δίκτυο αποχέτευσης.

Οι διαρρήκτες είχαν βάλει στο μάτι το κοσμηματοπωλείο

Σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ πιστεύεται ότι οι διαρρήκτες είχαν κάνει κατόπτευση χώρου στο κοσμηματοπωλείο εδώ και κάποιο διάστημα παριστάνοντας τους πελάτες για να έχουν πρόσβαση στο εσωτερικό και να δουν τα συστήματα ασφαλείας, λόγος για τον οποίο η αστυνομία μελετά εξονυχιστικά τα βίντεο του τελευταίου διαστήματος από τις κάμερες κλειστού κυκλώματος.

Επιθεωρητές υποψιάζονται ακόμη ότι η συμμορία πιθανώς ενεργοποίησε κι άλλους συναγερμούς στην περιοχή για να ελέγξει το χρόνο αντίδρασης της αστυνομίας.

Οι διαρρήκτες ενδέχεται να αποτελούν μέλη σπείρας που δρα εδώ και καιρό στη Ρώμη και ειδικεύεται στα ριφιφί σε τράπεζες. Σε ένα εξ’ αυτών το 2022 μια συμμορία που έσκαβε τούνελ μήκους έξι μέτρων από νοικιασμένο κτίριο δίπλα σε τράπεζα κάτω από πολυσύχναστο δρόμο, αναγκάστηκε να καλέσει την αστυνομία όταν κατέρρευσε ο δρόμος καταπλακώνοντας ένα μέλος της.