Κοσμος

Ο Μπλίνκεν καλεί τους ηγέτες της Μέσης Ανατολής να πιέσουν τη Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Mε φόντο την αμερικανική πρόταση

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Γάζα: Ο Μπλίνκεν ζητά από τα κράτη της Μέσης Ανατολής να πιέσουν τη Χαμάς

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε τη Δευτέρα τους Άραβες ηγέτες να πιέσουν τη Χαμάς να αποδεχθεί την πρόταση κατάπαυσης του πυρός που πρότεινε πριν από δέκα ημέρες ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.

Ο Μπλίνκεν πραγματοποιεί την όγδοη επίσκεψή του στην περιοχή από τότε που η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, προκαλώντας το πιο αιματηρό επεισόδιο στην πολυετή ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση. Το ταξίδι πραγματοποιείται καθώς η Ουάσινγκτον επιδιώκει να αυξήσει την πίεση στη Χαμάς να συμφωνήσει σε κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ και να διασφαλίσει ότι ο πόλεμος δεν θα επεκταθεί στον Λίβανο.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Χαμάς ήταν η μόνη που δεν αποδέχθηκε την πρόταση για συμφωνία τριών φάσεων που θα περιελάμβανε την απελευθέρωση των ομήρων και συνομιλίες προς τον τερματισμό των μαχών, στην οποία, όπως είπε, είχε συμφωνήσει το Ισραήλ.

Η Χαμάς δήλωσε τον Μάιο ότι είχε συμφωνήσει για κατάπαυση του πυρός και ανταλλαγή ομήρων με φυλακισμένους, αλλά ένας Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε τότε ότι η συμφωνία δεν ήταν αποδεκτή από το Ισραήλ επειδή οι όροι είχαν «αλλάξει».

«Το μήνυμά μου προς τις κυβερνήσεις σε όλη την περιοχή, προς τους ανθρώπους σε όλη την περιοχή, είναι ότι αν θέλετε κατάπαυση του πυρός, πιέστε τη Χαμάς να πει ναι», δήλωσε ο Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει από την Αίγυπτο, όπου συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε στο Reuters ότι τα σχόλια του Μπλίνκεν για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ήταν «προκατειλημμένα προς το Ισραήλ».

Πηγή: Reuters