Κοσμος

Σολτς: Δεν μπορούμε να κάνουμε σαν να μην συνέβη τίποτα

Τάχθηκε υπέρ της γρήγορης λήψης αποφάσεων σχετικά με τους ηγέτες της ΕΕ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Όλαφ Σολτς: Δεν μπορούμε να κάνουμε σαν να μην συνέβη τίποτα

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν άσχημο για όλα τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας και πρέπει να αλάξουν ρότα να ξανακερδίσουν τους ψηφοφόρους, δήλωσε τη Δευτέρα ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε σαν να μην συνέβη τίποτα», δήλωσε ο Σολτς σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, προσθέτοντας ότι τα κέρδη που σημείωσαν τα ακροδεξιά κόμματα είναι ανησυχητικά. «Πρέπει να ανησυχούμε. Ποτέ δεν μπορείς να το συνηθίσεις και πρέπει πάντα να είναι καθήκον μας να απωθήσουμε την ακροδεξιά ξανά», είπε.

Και τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας υπέστησαν απώλειες στις κοινοβουλευτικές εκλογές της ΕΕ την Κυριακή, ενώ η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία σημείωσε  κέρδη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Δευτέρας.

Μεταξύ των εταίρων του συνασπισμού, οι Πράσινοι σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση, πέφτοντας στο 11,9% από 20,5% το 2019, προκαλώντας τους πλήγμα ενόψει των εθνικών εκλογών του επόμενου έτους. Οι Σοσιαλδημοκράτες έπεσαν στο 13,9% από 15,8% και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες έπεσαν στο 5,2% από 5,4%.

Οι Χριστιανοδημοκράτες ήρθαν στην πρώτη θέση, όπως αναμενόταν, με 30% έναντι 28,9% το 2019, ενώ το AfD κατέλαβε τη δεύτερη θέση με 15,9% από 11%.

Σολτς: Σήμα στην φον ντερ Λάιεν;

Ο Σολτς τάχθηκε υπέρ της ταχείας λήψης απόφασης για την ηγεσία της ΕΕ, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρέπει να στηριχθεί στη δημοκρατική πλειοψηφία των παραδοσιακών δημοκρατικών κομμάτων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αργήσουμε πολύ με αυτό», δήλωσε.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν άρχισε να προσπαθεί να συγκροτήσει έναν συνασπισμό τη Δευτέρα, καθώς το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) κέρδισετις περισσότερες έδρες.

Αλλά για να εξασφαλίσει μια δεύτερη πενταετή θητεία, η φον ντερ Λάιεν χρειάζεται την υποστήριξη της πλειοψηφίας των ηγετών της ΕΕ και μια λειτουργική πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πηγή: Reuters