Κοσμος

Ευρωεκλογές 2024: Οδηγός αγώνων, πρώην αλεξιπτωτιστής και influencer του Instagram στους νεοεκλεγέντες

Στα αξιοσημείωτα της φετινής κάλπης

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ευρωεκλογές 2024: Πρώην αλεξιπτωτιστής, οδηγός αγώνων και άλλοι που εξελέγησαν

Ενώ η προσοχή έχει επικεντρωθεί στα κέρδη της ακροδεξιάς στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις υποψηφίων με άκρως περίεργες θέσεις οι οποίοι εξελέγησαν. 

Ακολουθεί μια επιλογή του Reuters νεοεκλεγέντων νομοθετών:

Tσεχία

Το κόμμα των Αυτοκινητιστών του Τσέχου συλλέκτη αυτοκινήτων και πρώην οδηγού αγώνων αυτοκινήτου Filip Turek είναι μια ευρωσκεπτικιστική ομάδα που δεν εκπροσωπείται στο τσεχικό κοινοβούλιο, η οποία λέει ότι υπερασπίζεται τα δικαιώματα των οδηγών έναντι των κλιματικών πολιτικών της ΕΕ. Σχημάτισε συνασπισμό με το κόμμα διαμαρτυρίας Oath, και μαζί ήρθαν τρίτοι στις ευρωεκλογές με 10. Ο 38χρονος Turek, είδε τη δημοτικότητά του να αυξάνεται μέσω των κοινωνικών δικτύων με την εικόνα του «petrohead» και τις εκκλήσεις του να αναδιαμορφώσει την Ευρώπη, αλλά η αστυνομία ερευνά επίσης φωτογραφίες στις οποίες χρησιμοποίησε τον ναζιστικό χαιρετισμό πριν από μερικά χρόνια και άλλες δραστηριότητες που πιθανώς υποδηλώνουν συμπάθεια προς τους Ναζί. Δεν του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και έχει απομακρύνει τις κατηγορίες ως παρεξήγηση για μια κακή γεύση του χιούμορ στο παρελθόν.

Γερμανία

Η Marie-Agnes Strack-Zimmermann, γνωστό μέλος της γερμανικής Μπούντεσταγκ και στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, θα εισέλθει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το φιλελεύθερο κόμμα της, το FDP. Είναι ένθερμη υποστηρίκτρια της Ουκρανίας και έχει επικρίνει επανειλημμένα τον Γερμανό καγκελάριο Σολτς, εταίρο του συνασπισμού της, επειδή διστάζει πολύ να παράσχει όπλα, συμπεριλαμβανομένων των γερμανικών πυραύλων κρουζ «Ταύρος». Η 66χρονη ηγήθηκε μιας εκστρατείας υψηλού προφίλ, επικρίνοντας την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την επιβολή περισσότερης γραφειοκρατίας και την υπερρύθμιση της οικονομίας.

Ιταλία

Ο Roberto Vannacci είναι ένας Ιταλός στρατηγός του στρατού, ο οποίος πέρυσι δημοσίευσε ένα βιβλίο που υποτιμούσε τα LGBTQ+ άτομα, τους μετανάστες, τις μειονότητες και τις φεμινίστριες. Οι ιδέες του προκάλεσαν οργή από πολλές πλευρές, αλλά βρήκαν απήχηση στον ηγέτη της ακροδεξιάς Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος τον έχρισε του κόμματός του. Στο best seller βιβλίο του, ο Vannacci αμφισβήτησε αν έγχρωμοι άνθρωποι θα μπορούσαν ποτέ να είναι Ιταλοί, ακόμη και αν έχουν γεννηθεί στη χώρα, και υπερασπίστηκε το δικαίωμα ενός ατόμου «να μισεί». Ο 55χρονος πρώην διοικητής αλεξιπτωτιστών Vannacci ήταν στρατιωτικός ακόλουθος στην πρεσβεία της Ιταλίας στη Μόσχα. Διεξάγεται έρευνα για υπεξαίρεση κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Ρωσία, κάτι που ο ίδιος αρνείται. Έχει επίσης τεθεί σε διαθεσιμότητα από τον στρατό, κατηγορούμενος ότι με το βιβλίο του δυσφημεί τον στρατό.

Η Σάλις, μια 39χρονη Ιταλίδα δασκάλα, κρατείται στην Ουγγαρία για περισσότερο από ένα χρόνο επειδή φέρεται να επιτέθηκε σε ακροδεξιούς, κάτι που αρνείται. Η περίπτωσή της προκάλεσε οργή στην Ιταλία τον Φεβρουάριο, όταν οδηγήθηκε σε δικαστική ακρόαση με τα πόδια και τα χέρια της δεμένα και με μια αλυσίδα στη μέση της. Οι εισαγγελείς ζητούν να της επιβληθεί ποινή κάθειρξης 11 ετών. Το υψηλό προφίλ της της εξασφάλισε μια θέση στον εκλογικό κατάλογο της AVS και ως εκλεγμένη ευρωβουλευτής απολαμβάνει πλέον ασυλία και πρέπει να απελευθερωθεί από την Ουγγαρία.

Ισπανία

Ο αντικαθεστωτικός influencer Alvise Perez πήρε 800.000 ψήφους και τρεις έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κυρίως από νεαρούς άνδρες ψηφοφόρους που βλέπουν στον ακροδεξιό ακτιβιστή ένα πρότυπο. Το κόμμα του δεν έχει εκλογικό πρόγραμμα, εκτός από το να προτείνει την κατασκευή μιας φυλακής χωρίς πισίνα ή γυμναστήριο για διεφθαρμένους πολιτικούς. Ο Perez υποσχέθηκε να παραιτηθεί από τον μισθό του ως ευρωβουλευτής σε περίπτωση που εκλεγεί. Ο Perez, ο οποίος έχει αρκετές δικαστικές υποθέσεις που εκκρεμούν για υποτιθέμενη συκοφαντική δυσφήμιση, δεν έκανε μια παραδοσιακή εκστρατεία, αλλά εκμεταλλεύτηκε τους λογαριασμούς του στα κοινωνικά δίκτυα -σχεδόν ένα εκατομμύριο followers στο Instagram, περισσότεροι από 500.000 συνδρομητές στο Telegram- για να κάνει το σύμβολό του, έναν σκίουρο με μάσκα Guy Fawkes, δημοφιλές σε όλη την Ισπανία.

Πηγή: Reuters