Κοσμος

Παραιτήθηκε ο επικεφαλής του οργανισμού ανοικοδόμησης της Ουκρανίας μια μέρα πριν την διεθνή διάσκεψη

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν όταν του ανακλήθηκε η άδεια να ταξιδέψει στο Βερολίνο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Oυκρανία: Παραιτήθηκε ο επικεφαλής του οργανισμού ανοικοδόμησης
© EPA/DUMITRU DORU

Oυκρανία: Παραιτήθηκε ο επικεφαλής του οργανισμού ανοικοδόμησης 

Ο επικεφαλής του οργανισμού ανοικοδόμησης της Ουκρανίας παραιτήθηκε μία ημέρα πριν από μια διεθνή διάσκεψη για την μελλοντική ανοικοδόμηση της χώρας, λέγοντας ότι εμποδίστηκε από το να λάβει μέρος.

Ο Mustafa Nayyem ανακοίνωσε την παραίτησή του με ανάρτηση στο Facebook τη Δευτέρα, αφού προηγουμένως είχε στείλει ένα αυστηρά διατυπωμένο μήνυμα σε ξένους εταίρους επικρίνοντας την ουκρανική κυβέρνηση για φάσμα λαθών. Ο Nayyem δήλωσε ότι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν όταν του ανακλήθηκε η άδεια να ταξιδέψει στο Βερολίνο.

Η διάσκεψη θα περιλαμβάνει την έναρξη 95 επενδυτικών σχεδίων για τα οποία ελπίζεται ότι θα εξασφαλιστεί δυτική χρηματοδότηση, καθώς και μια σειρά μεταρρυθμιστικών στόχων.

Με οικοδεσπότη τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, οι συμμετέχοντες θα περιλαμβάνουν μια σειρά από ανώτερους διεθνείς διπλωμάτες και υπουργούς Εξωτερικών, από τον Ουκρανό Ντμίτρο Κουλέμπα μέχρι τον Βρετανό Ντέιβιντ Κάμερον. Αρκετοί Ουκρανοί δήμαρχοι από μεγάλες πόλεις, όπως το Κίεβο και το Λβιβ, αναμένεται να παρευρεθούν.

Στην επιστολή του Nayyem, που περιήλθε στην κατοχή του Guardian, και στην ανάρτησή του στο Facebook, άσκησε έντονη κριτική στον τρόπο της διακυβέρνησης γύρω από την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, ενώ απέφυγε να επικρίνει ευθέως τον Zelenskiy. Είπε ουσιαστικά ότι η δουλειά του, την οποία περιέγραψε ως «το πιο δύσκολο έργο της ζωής μου», κατέστη αδύνατο να την εκτελέσει.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η «επίμονη αντίδραση, η αντίσταση και η δημιουργία τεχνητών εμποδίων» που αντιμετώπισε η υπηρεσία του «κατέστησαν αδύνατη την αποτελεσματική εκπλήρωση των καθηκόντων μου».

Ο Nayyem, ο οποίος γεννήθηκε στο Αφγανιστάν αλλά μετακόμισε στην Ουκρανία όταν ήταν παιδί, έγινε ένας από τους κορυφαίους δημοσιογράφους της χώρας. Τον Νοέμβριο του 2013 κάλεσε σε διαδηλώσεις στους δρόμους ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης του Βίκτορ Γιανουκόβιτς να υπαναχωρήσει από μια εμπορική συμφωνία με την ΕΕ υπό ρωσική πίεση. Οι διαμαρτυρίες έγιναν τελικά η επανάσταση του Μαϊντάν που ανέτρεψε τον Γιανουκόβιτς και την κυβέρνησή του.

Μετά την επανάσταση, έγινε βουλευτής. Το 2021, διορίστηκε αναπληρωτής υπουργός υποδομών και στις αρχές του 2023 έγινε επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, επιφορτισμένος με την αντιμετώπιση της καταστροφής που προκάλεσε η ρωσική εισβολή, παρότι ήταν σε εξέλιξη.

Πηγή: Guardian

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.